Всеки, който е стъпвал в Италия, знае, че има неписани правила, които човек трябва да спазва – и най-важното от всички се върти около храната. Капучино след 11 сутринта? Само за туристи. Спагети болонезе? Ужасяваща мисъл. Ананас в пицата ви? Ерес. Или поне досега.
2024 може да се окаже годината, в която пицата с ананас разбива Италия, благодарение на Джино Сорбило, прочутият пицайоло от Неапол, който добави страховитите "ананаси" към менюто си на Via dei Tribunali - най-известната улица за пица в света.
Творението на Сорбило, наречено "Margherita con Ananas", струва 7 евро. Но това не е обикновена хавайска пица: това е пица бианка, лишена от доматения слой, поръсена с не по-малко от три вида сирене, с два пъти приготвен ананас за карамелизирано усещане.
Сорбило, трето поколение пицайоло, казва пред CNN, че е създал ястието, за да се "бори с предразсъдъците към храната".
"За съжаление хората следват тълпата и се приспособяват според възгледите на другите хора или това, което чуват", казва той. "През последните няколко години забелязах, че много хора осъждат съставките или начините за приготвяне на храна само защото в миналото повечето хора не ги познаваха, така че исках да поставя тези оспорвани съставки, които се третират така, както отрова, върху неаполитанска пица, правейки я вкусна."
Правейки го в централата си в историческия център на Неапол с неговата 3000-годишна история – Сорбило има 21 търговски обекта по целия свят, включително в Маями, Токио и Ибиса – също отбелязва важен момент, казва той.
Ананасът се запича предварително във фурната и след това се охлажда. След това добавя пушена провола (местно сирене от краве мляко от Кампания), необработен зехтин и пресен босилек, преди да пъхне пицата във фурната си на дърва.
Докато излиза от фурната, той разпръсква "микро стърготини" от два вида пушено сирене какорикота около кората: едно от сардински кози и друго от биволи в близкия район Чиленто.
"Те я правят наистина вкусна", споделя той той.
Вкусна или не, ананасът върху пицата е анатема за повечето италианци, а неговата пица – която той пусна в социалните медии тази седмица – не се хареса на много хора. Сорбило каза, че това е започнало "размирици" с обиди в социалните медии и пицата му дори се обсъжда по националната телевизия.
Но той казва, че тези, които са били достатъчно любопитни, за да го опитат, са били благосклонни.
"Преди да я пусна в социалните медии, поставих пицата в менюто, без да казвам нищо в продължение на няколко седмици, и много хора го поръчаха, дори неаполитанци", казва той. "Но Италия е разделена наполовина по въпроса. И не само Италия. Има много аргументи, които се появиха за това. Мисля, че хората като цяло не са любопитни. Те са недоверчиви към всичко различно."
Барбара Полити, кулинарна журналистка, която се втурна към Неапол, за да опита пицата, остана доволна.
"Добра е, свежа, подкрепям я", казва тя. "Знаете ли, че ананасът е част от хранителната култура на Европа, откакто Христофор Колумб го опитва в Гваделупа през 1493 г. и го носи тук? Когато Сорбило пусна пицата, бях любопитна и погледнах откога ананасът се използва в Европа. Открих, че той е част от европейската хранителна култура от дълго време. Така че в действителност говорим за въпрос на манталитет и вкусови навици. Хареса ми, прилича малко на суши – в началото може да не го харесаш, но след това се превръща в фиксация."
За Сорбило ананасът върху пица не се различава от по-приключенските гарнитури, с които пицайоли работят през последните години.
"През последните няколко години хората използват съставки, които преди пет, шест години никога не са били използвани. Сега използваме парченца от Алто Адидже, мортадела, която не е била използвана преди 10 години, нарязан шам фъстък, маслини на прах, пяна от моцарела, дори конфитюри. Защо да не преоткрием ананаса? Пицата заживява нов живот през последните пет-шест години."
Той казва, че смята, че неговите предци пицайоло "ще бъдат объркани" от предложението му с ананас, но добавя:
"Първо трябва да опитате, а след това да изразите мнението си. В миналото дори шунката или руколата не се включваха в пици, сега са нещо нормално."
Въпреки това, едно нещо, което той тегли чертата, е да започне с доматена основа.
"Това е друг плод – с два плода, като и двата имат киселинност, няма да стане добър продукт", обяснява той. "Вместо това слагам три пушени сирена и това променя пицата, става с различен вкус."
Той каза, че исторически, използвайки домат, означава, че "хората го осъждат, без да се опитват да работят върху него, както направих аз".
„Очевидно има полемика от хора, които казват, че не трябва да го използвате. Но защо се обиждате? Никой не те кара насила да го купуваш.Сдвояването е важно в храната. Ако комбинирате добре съставките, резултатът е добър. Хората, които са гастрономически любопитни, го ядат, което означава, че сме се справили добре."
Всъщност Сорбило вече използва критиките, за да създаде друга противоречива пица.
"Когато излезе пицата с ананас, някой написа: "Сега виж дали можеш да направиш една с кетчуп, така че се заех", признава той. "И започна нов скандал."
Това обаче не е обикновен кетчуп - той използва домашен сос от червени и жълти италиански домати датерино, върху бяла основа с пушена провола. След това се засне как го яде триумфално, заобиколен от бутилки домашен кетчуп, произнасяйки го като "добър".
"Всичко, което трябва да промените, е една съставка или една подготвителна стъпка и създавате изцяло ново нещо", каза той.
"Сигурен съм, че скоро пица с ананас ще се появи в менютата и на други пицарии в Неапол – и не само в Неапол."
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Докато търговията с технологични акции се пропуква, инвеститорите на дребно усещат натиск
Търпеливостта на Федералния резерв признава каква е реалността
AI ще даде тласък на иновациите в бъдеще
Защо пазарът е толкова критичен към Disney?
Havas и две инвестиционни компании имат интерес към гиганта WPP
Berkshire Hathaway продаде още акции на Apple и разкри дял в Alphabet
"63 сенки ще ви следят": Протест в РСМ за жертвите от пожара в дискотека "Пулс" в Кочани
Със 100 млн. лв. санират еднофамилни къщи
Радев откри възпоменателен турнир по тенис в памет на генерал-майор Нейко Ненов
Първи подробности как е станала катастрофата с трима загинали на АМ "Тракия"
Ахмед Доган учредява нова партия (+СНИМКИ)
Жалко! Нокаутираха Копривленски в Токио
Шифрин записа победа №102 за Световната купа
Най-голямото щастие! Питас ще става баща
Ще спира ли с футбола? Ето каква е истината за бъдещето на Левандовски
Секси рускиня хвана камерунски национал на калъп + СНИМКИ
ЦСКА 1948 тресна сърби, прекратиха мача
Любовен хороскоп за 17 – 23 ноември
Сериалът „Мамник“ тръгва скоро по Bulgaria ON AIR и БНТ
4 вкусни рецепти за Коледните пости
11 идеи за елегантни маникюри (+Снимки)
Седмична нумерологична прогноза за 17 – 23 ноември
„ЙОШУКУ“ – Японското изкуство на манифестирането от Азуми Учитани
Подробности за зверската катастрофата с три жертви от днес
Седмичен хороскоп 17 - 23 ноември 2025
Тръмп подписа указ за отмяна на част митата, които въведе
30 души са ранени във "войната" по пътищата у нас за ден
Взирането в екрани съсипа зрението на децата! 1/4 от малчуганите недовиждат
Докъде стигнаха ремонтите по магистралите?
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето
Вселената става по-студена и „безжизнена“
Екипажът на „Шънчжоу-20“ се върна на Земята