IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Кога и защо не трябва да ядем картофи?

Има заболявания, при които трябва да спрем употребата им

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Картофите са основна част от трапезата на българина. Присъстват в нея, приготвени по различни начини - печени, пържени, варени, смесени с други храни. Но някои хора изобщо не подозират, че има болести, които налагат спирането на консумацията на продукта или поне ограничаването му.

Лекарите смятат, че картофите са много полезни в умерени количества. Те са източник на диетични фибри, минерали, витамини и антиоксиданти. Кореноплодното съдържа натрий и калий, които са необходими за добре координираната работа на клетките в организма. А витамините С и В6 участват активно в имунните процеси.

И все пак, кой не бива да яде картофи?

Те не се препоръчват при хора с гастрит с понижена киселинност и при затлъстяване. С такива заболявания е по-добре количеството консумирани картофи да бъде до 10% от дневния прием. Строго се забраняват картофите за хора с диабет и с метаболитен синдром.

Популярното кореноплодно има висок хипогликемичен индекс – повече от 70 единици, затова не бива да се яде и при нарушен въглехидратния метаболизъм. Понякога се среща и индивидуална непоносимост към картофите, което може да доведе до алергични реакции. Ако случаят ви е такъв, непременно се консултирайте с диетолог.
За предпочитане е картофите да се варят или да се приготвят на пара. Не забравяйте, че е опасно да се ядат с кората, затова е добре да се откажете от този начин на приготвяне. Кората натрупва в себе си вредни вещества от въздуха и почвата. Добре е да намалите консумацията на пържени картофи, защото те съдържат токсични вещества и нежелани мазнини.

За да намалите до нула риска от странични ефекти, помислете за няколко нюанса:

• Избягвайте зелените корени. В такива картофи се натрупва веществото соланин, което разрушава клетките и причинява отравяне;

• Не гответе на твърде високи температури, защото тогава в картофите остават малко полезни вещества;

• Интересувайте се от мястото и условията на отглеждане.

Не забравяйте, че много зависи от вашата чревна микробиота. Онези, които нямат сериозни заболявания, метаболитни нарушения или индивидуални реакции, могат да ядат спокойно картофи. Но все пак не бива да се забравя, че оптималното количество без вреда за здравето е 300 г два пъти седмично, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата