През последната година българските домакинства са увеличили консумацията на хляб и тестени изделия с 2,1 кг и през 2010 г. тя достига 108 кг средно на човек, сочат данните на НСИ за 2010 г.
Повишили сме и консумацията на месо, риба и рибни продукти и зеленчуци. През 2010 г. българинът е изял средно по 32 кг месо годишно в сравнение с 30,7 кг през 2009 година.
Средно българинът е изял 69,1 кг зеленчуци при 68,4 кг през 2009 година. Хапвали сме и повечко картофи. Намаляла е обаче консумацията на плодове – от 44,3 кг на 43,5 кг.
Оказва се обаче, че през миналата година сме пушили по-малко. Потреблението на цигари спада от 778 броя на човек през 2009 г. на 591 броя през 2010 г. Свили сме и потреблението на алкохол от 25,5 литра през 2009 г. на 23,6 литра на човек от домакинство през 2010 година.
През миналата година сме пили по-малко прясно мляко, но киселото мляко е присъствало по-често на трапезата. Намалили сме и безалкохолните напитки.
През 2010 г. средният годишен доход общо на лице от домакинство е 3812 лв., което е с 1,4% по-малко спрямо 2009 година, сочи още статистиката.
През 2010 г. домакинствата са разполагали средно на лице с 1857 лв., получени от работна заплата, докато през 2009 г. тези средства са били 1928 лв. Според изчисленията доходът от работна заплата се е понижил с 3,8%.
През миналата година се наблюдава повишаване на дела на пенсиите като източник на доходи за домакинствата. Пенсиите, семейните добавки за деца, социалните помощи, стипендиите и обезщетенията при безработица формират 34,2% от общия годишен доход на човек от домакинство през 2010 г.
През 2010 г. българските домакинства са изразходвали 3278 лв. средно на човек. Това е с 1,7% по-малко от 2009 година. Намалява делът на разходите за жилища, вода, електроенергия и горива. Разходите за здравеопазване и съобщения се увеличават.
Разходите за алкохол и цигари са по-високи – от 4 до 5%, а за облекло и обувки намаляват от 3,1% на 2,9%.