Само за пет вечери носителят на 1 звезда Мишлен шеф Силвиан Сендра превзема кухнята на Captain Cook заедно със своя екип.
Един от топ готвачите в света на висшата кулинария ще приготви специално за гостите на Captain Cook шестстепенно меню, съставено от най-знаковите ястия в кариерата му
Кой е шеф Сендра?
Не случайно шеф Сендра печели своята първа звезда Мишлен едва на 30 години. По неговите собствени думи освен страст и талант, много важна е и традицията – шеф Сендра е родом от Брес и започва кариерата си в Лион, известен като гастрономическата столица на Франция.
Учи висшия кулинарен занаят при Ален Дюкас, на 24 години открива първия си ресторант в Париж, след което се пренася и на космополитната кулинарна сцена в Лондон, пътува из целия свят, черпи вдъхновение от екзотичните кухни на Азия и Африка, за да достигне до създаването на личния си кулинарен почерк, в основата на който е лионската кухня, обогатена от източни нотки и смелостта да експериментира, но винаги с респект към вкуса и традицията.
Срещата между шеф Сендра и Captain Cook
Шеф Сендра има два собствени ресторанта, което прави гастролите му извън тях строго ограничени – той изключително внимателно подбира местата, в които да представи своите умения.
За да приеме поканата на Captain Cook, лично шеф Сендра и неговият екип правят детайлна предварителна проверка дали ресторантът отговаря на критериите за представяне на неговото Мишлен меню.
Кухнята е „сърцето“ на всеки ресторант и условията към нея са безкомпромисни – от хигиената и подредбата й, през вида и качеството на уредите за готвене до наличието на специфична посуда и организацията на отделните готварски станции.
Продуктите, с които мястото традиционно работи, са второто изключително условие – освен че ресторантът трябва да гарантира, че ще достави на момента всички пресни продукти и съставки, отговарящи на изискванията за менюто на шеф Сендра, за него е от съществено значение с какви продукти принципно работи Captain Cook извън визитата му: качество, свежест и гаранция за произход са минималните задължителни критерии, които трябва да бъдат покрити.
Залата на ресторанта, интериорът и традиционните клиенти са другите важни изисквания към мястото.
Шеф Сендра идва в Captain Cook с екип от 4-ма су-шефове, които ще отговарят за цялостното приготвяне на шестстепенното меню, но за да бъде всичко перфектно, ще разчита и на екипа на Captain Cook, затова готвачите, заедно със сервитьорите на ресторанта, които ще са отговорни за поднасянето на блюдата, преминават през предварителен изпит и след това през специално обучение на място.
„За нас е голямо признание фактът, че шеф от ранга на Силвиан Сендра одобри Captain Cook за ресторант, в който да представи своето авторско меню. Ние имаме 20-годишна традиция, богат опит и самочувствие на нашата кулинарна сцена, но срещата с изискванията на световноизвестен шеф е предизвикателство, което поемаме с вълнение и голямо желание. Ще се радваме да споделим с нашите клиенти едно ново и различно изживяване за всички сетива, каквото е представянето на меню със звезда Мишлен, равна на „Оскар“ за нашата професия“ – коментира шеф Слави Бучков.
Менюто
Шестстепенното меню на шеф Сендра е елегантна и балансирана комбинация от вкусове и дестинации, които се разгръщат постепенно, за да представят в своята цялост неговото разбиране за хармония.
Започвайки с авторска интерпретация на френската традиция, пътешествието продължава с изненадваща комбинация между карфиол и ванилия, преминава през Ривиерата и Нормандия, откъдето са мидите Сен Жак и стридите Жилардьо, продължава на морска тема с лек ливански привкус, отпраща ни към Аржентина и Северна Африка, за да ни върне с десерта обратно на френска територия с провокиращи въображението акценти от Ориента.
Шестстепенно авторско меню на шеф Силвиан Сендра
Amuse Bouche
Вариация на равиоли с гъби и поширано яйце
Антре
Карфиол с течен център от ванилия и пюре от зеленчуци
Предястие
Карпачо Сен Жак със сорбе от стриди Жилардьо и хайвер от сьомга
Основно рибно ястие
Шафранова треска с кейл и табуле от Ливан
Основно месно ястие
Рибай стек Блек Ангъс, гарниран с пюре от две текстури, букет от горски подправки, цвят от див лук и сос от северноафриканско агнешко
Десерт
Шоколадова пралина с хрупкави палачинкови пури и дуо сладолед от шамфъстък и тахан
Телефон за резервации: 0882 999 001
За повече информация на сайта на Captain Cook.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
МВФ предупреждава за риск при недвижимите имоти у нас и пак препоръча отмяна на плоския данък
С протестна акция КНСБ настоява за по-високи доходи
Разходите за пренос на LNG растат, но цените в Европа падат до нива от зимата на 2024 г.
УЗФ с водещи позиции в Рейтинговата система на университетите за 2025 г.
Маню Моравенов: БФБ е против по-висок данък дивидент поне за листнатите у нас компании
Инвестициите в хотели в Европа се завръщат с нов подем
ЦСКА удължи договора на Петко Панайотов
Опасност от недостиг на лекарства след Нова година
Желязков: Украйна се нуждае от гаранции за дългосрочна сигурност
Борисов: Все повече млади хора от Китай избират България
Обявиха състоянието на Боби Михайлов след инсулта
Супер новина за Барселона преди големия мач с Челси
Фиорентина без победа в 12 кръга. Само един тим се е спасявал след такъв старт
Челси има план как да спре нападателната мощ на Барселона
Конте: Искаме да спечелим заради Диего Марадона
Езе бързо влезе в историята на Арсенал
5 храни с повече желязо от говеждото месо
Таро карти за декември за всяка зодия
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от "Зоотрополис 2"
Auto Italia откри благотворителна фотоизложба Deus Ex Machina с емблематични модели Ferrari и Maserati
Броени дни до 360-градусовото шоу на Миро
Седмична таро прогноза за 24 – 30 ноември
Агресивни кучета тормозят варненския квартал "Изгрев", родители се страхуват за децата си
Росен Желязков: Украинският народ е този, който трябва да определи собственото си бъдеще
Съдят мъж от Варна, отлеждал марихуана и имал над 5 кг материал, готов за продажба
Има опасност да останем без лекарства след нова година
Извършена е мащабна дезинфекция на "Елените"
Приютът за временно настаняване на бездомни хора във Варна работи при пълен капацитет
За първи път от 10 хил. години: Вулкан в Етиопия изригна зрелищно, в Индия очакват замърсяване
Истината е някъде там: Защо е трудно да открием извънземен живот
В пояса на Кайпер е открита загадъчна структура
Магнитни бури в периода 24 – 26 ноември
Съмненията остават: Известното и неизвестното за космическото тяло 3I/ATLAS
Изключителни темпове и мащаби на загуба на лед при ледника Хектория