Ако някога сте се разхождали из секцията за готвене в местния хранителен магазин, вероятно сте срещали един или повече видове меласа. Но какво всъщност е това? Вискозното вещество, което може да варира от светлокафяво до почти черно на цвят, е продукт на рафиниране на захар и се среща естествено в растенията захарно цвекло и захарна тръстика. Меласата обикновено се използва при печене и готвене, за подслаждане на хляб, добавяне на вкус към джинджифилови бисквити и сосове за създаване на разнообразни глазури на различни ястия.
Какво е меласа?
Меласата е гъст сироп, който до голяма степен се получава чрез рафиниране на сок от захарна тръстика или захарно цвекло в захар. Въпреки това, за да разберете повече за това какво представлява меласата, е важно да разберете по-добре процеса на производство на захар. Първата стъпка в този процес включва раздробяване на захарна тръстика и извличане на сока. След това този сок се вари, в който момент ще се образуват захарни кристали отгоре и трябва да бъдат отстранени от течността. Светлокафявият сироп, който остава след отстраняването на кристализиралата захар, е светла меласа. След това този процес се повтаря многократно, за да се получат различни видове меласа.
Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
IPhone Air - маркетингов хит, но провал в продажбите
Потребителите усещат затруднения на бензиностанциите, докато Русия стимулира бума на рафинирането на петрол
Кадър на деня за 15 ноември
Докато търговията с технологични акции се пропуква, инвеститорите на дребно усещат натиск
Търпеливостта на Федералния резерв признава каква е реалността
AI ще даде тласък на иновациите в бъдеще
Добрин Иванов: Икономическият растеж в България не е устойчив
"Животните не са предмети": Протестиращи в София не искат повече жертви като кучето Мая
Пет зодии сбъдват желанията си и привличат богатство и изобилие
23-годишна жена е минала през мантинелата и е причинила катастрофата на "Тракия" (+ВИДЕО)
САЩ дадоха 3 месеца срок на НИС да скъса със зависимостта от Русия
Симеон Николов не спира да блести
Титлата става мираж: Голяма звезда напуска Лудогорец?
Топ трансфери! Левски готви шампионска зимна селекция
Огромна радост за Карлос Насар! Ето тази новина чакаше големият шампион
Паркър с коментар след кокаиновия скандал
Петлите попариха младите ни лъвчета за първа загуба
10 подправки, които да отглеждате във вода
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
Масаж с рициново масло помага при перименопауза
Любовен хороскоп за 17 – 23 ноември
Сериалът „Мамник“ тръгва скоро по Bulgaria ON AIR и БНТ
4 вкусни рецепти за Коледните пости
Разясниха правата на гимназисти от Варна, свързани с престъпления по транспорта
Желязков натиска Румъния за нови мостове през Дунав
Ахмед Доган учреди новата си партия АПС
Пуснаха вкъщи обвинения митничар от ГКПП "Калотина"
Дават по 20 бона за саниране на еднофамилни къщи
Подробности за зверската катастрофата с три жертви от днес (ВИДЕО)
Телескопът James Webb изготви първия „метеорологичен доклад“ за екзопланета
Да „паднеш“ върху Слънцето: впечатляващият кадър на Андрю Маккарти
Уникална мозаечна игрална дъска на маите е открита в Гватемала
Кометата C/2025 K1 (ATLAS) се разпадна на три части след преминаване край Слънцето
Вселената става по-студена и „безжизнена“
Екипажът на „Шънчжоу-20“ се върна на Земята