Османсанската империя започва да се разпада през 1908 г., но все още в Истанбул има достатъчно неща, които да напомнят за нейното съществуване. Най-малкото от тях, но вероятно най-вкусното, се намира на пешеходно разстояние от пристанището Еминьоню.
На една малка уличка зад Новата джамия в окръг Бахчекапъ се намира малък магазин, който съществува в продължение на два века. Магазин, който продава най-вкусното турско изкушение – локум.
"Хачи Бекир" е локумен дюкян със стара и доста тайнствена история. В момента семейният бизнес се движи от две момичета – петото поколение, през чиито ръце преминава локуменото изкушение.
Това е най-старата компания в страната и една от 100-те най-стари в света.
Да движиш подобен бизнес, който е градил авторитета си в продължение на два века, не е никак лесна задача, особено за две жени в Турция – страна, в която мъжете все още се смятат за господари.
В семейството на двете дами никога, обаче, не е имало предразсъдъци и жените винаги са били на почит.
"Хачи Бекир" отваря врати през 1777 г. Бизнесът е основан от пра-пра-прадядото на двете момичета. Хачи Бекир Ефенди е виновен за локума, който познаваме днес – малките желирани кубченца, които са едно от най-обичаните сладки изкушения не само в Турция, но и у нас.
Бекир Ефенди бил роден в малък град в северната част на Турция. Решава да се премести в днешен Истанбул – столицата и бизнес центърът на Османската империя и да отвори магазина си за локум, направен по специална рецепта.
Когато царевичното нишесте било създадено за пръв път в средата на 19 век бизнесменът променил оригиналната рецепта на локума и заменил брашното с него. Това направило сладкия десерт по-жилав и дъвчащ. Рецептата се пази в тайна и се предава от поколение на поколение, вътре в семейството.
Локумът на Бекир ставал все по-популярен. Хората говорели за десерта и предавали неговите неоспорими вкусови качества от уста на уста. Славата на локума стигнала и до ушите на султана. Бекир бил лично назначен от тогавашния владетел Махмуд II за главен сладкар на двореца – титла, която цялото семейство носело с чест до края на Османската империя.
Бизнесът бил започнат от мъж, но въпреки това през изминалия век начело на компанията стояли все жени.
През 1986 г. Челалиян е само на 25 години, когато поема семейния бизнес. Завършва бизнес магистратура в Университета в Цюрих, но въпреки дипломата си, подобен пост е огромна отговорност, с която млад и неопитен човек трудно би могъл да се справи.
Въпреки това, обаче, младото момиче имала добър модел на подражание – нейната прабаба Ресиде.
Под зоркото око на Ресиде "Хачи Бекир" се превърнал в бизнес, известен по цял свят. Локумените изкушения на магазинчето са хвалени от кулинарни критици от Ню Йорк до Париж.
Синът на жената – Али Мухидин, бил лицето на компанията, а Ресиде негов равнопоставен бизнес партньор. Освен бизнес партньор, обаче, Ресиде била и майка на три деца на пълен работен ден. Стояла рамо до рамо със сина си и двамата движили семейният бизнес, който тогава бил в разцвета си.
По онова време, обаче, подобен ръководен пост не бил нещо присъщо за жена. Ресиде била една от първите, които движили международен бизнес и една от малкото, притежаващи паспорт за новооснованата Република Турция.
Ресиде се занимавала активно с благотворителност. Била наградена с медал от Асоциацията на червения полумесец в Турция, която постепенно се превърнала в Турския червен кръст – най-голямата хуманитарна организация в страната. Била истински авангардна жена, много напредничава времето си.
Днес "Хачи Бекир" има пет магазина в Истанбул, които доставят локум по цял свят. Тайната на успеха на семейния бизнес се крие в иновативния им подход. Стремят се да са в крак с тенденциите и да не се придържат само към традиционните вкусове.
Очаквано, най-продавани са локумите с вкус на роза и шамфъстък, но семейството не се притеснява да експериментира и магазинът предлага и локуми с вкус на мента, канела, портокал, лимон и дори шоколад.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Щатските индекси записаха най-лошия си ден от над един месец
Кадър на деня за 13 ноември
Verizon ще съкрати около 15 хил. работни места
General Motors притиска своите доставчици да изместят веригите си на доставки от Китай
Норвегия може би скоро ще позволи на държавния си фонд да инвестира пак в отбранителни компании
Управляващите партии в Германия постигнаха компромис за военната служба
Наркотици, опаковани като чай, заливат бреговете на Южна Корея
Ранно лягане за здраво тяло и ум - посочиха най-подходящия час
Кога започва Коледният пост и за кого не е подходящ
Тайните пътища на вербуването: Над 200 кенийци във войната между Русия и Украйна
Барса най-накра обяви новия си треньор
Ирландците шокираха Португалия в Дъблин, Роналдо с червен картон
Франция попиля Украйна и е на Мондиал 2026
Италия се измъчи, но продължи без грешка при Гатузо
Англия продължава с победите “на нула”
Обявиха голяма промяна за Северозападното дерби
Дневен хороскоп за 14 ноември, петък
Маникюри за зодия Стрелец – винаги различни и красиви (+Снимки)
5 храни, които да избягвате при гастрит
Диетична рецепта: Пуешко с ориз
„Дяволът носи Прада 2“ идва през май 2026-а
Биотин – витаминът за красота отвътре
Зима 2025/2026 може да започне с по-изразен и блокиращ характер
До 10 дни ще започне връчването на глоби за средна скорост
Варненци протестираха срещу насилието на животни
Юпитер е спасител на Земята, ето как
Темата за продажба на билети и от водачите в градския транспорт във Варна е отворена
Опасност за децата: Дилъри продават бонбони с наркотици вътре
Магнитната буря на Земята продължава почти две денонощия
Mars Express снима последствията от ледниковия период на Марс
Учени от САЩ назоваха датата, на която астероид може да се сблъска с Луна
В Шотландия откриха гъба на 407 млн. години
Скрита опасност дебне астронавтите, които ще кацнат на Луната
Създадоха цифров двойник на Земята