IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Защо сушените храни са полезни?

Те дават много възможности за междинна закуска

Снимка: istock

Снимка: istock

Сушените плодове и зеленчуци не само се запазват за по-дълго. Те носят невероятни ползи за организма по различен начин, отколкото ако са консумирани пресни. В изсушен или дехидратиран вариант могат да се консумират още меса, билки, подправки. Те са удобни за дълготрайно съхранение, освен това придават и по-различен, понякога по-наситен вкус на ястията ви.

Гъвкавостта, която сушената храна дава на вашите ястия, прави запазването на качествата ѝ по-дълготрайно и удобно с оглед пестенето на пари. А и сушената храна е един здравословен избор, който може да донесе немалко ползи за здравето ви.

Дехидратираните храни носят и по-нисък риск от замърсяване и увреждане на храната. Изсушаването на различни хранителни продукти запазва техните витамини и минерали, като същевременно намалява риска от поява на бактерии и микроорганизми, какъвто риск съществува при пресните храни. Това е прекрасен начин да извлечете ползи от натуралните продукти, като ги запазите и изсушите, но без да се лишавате от техните вкусови и хранителни качества.

Според проучване от 2016 година, публикувано в Journal of Functional Foods и цитирано от healthdigest.com, консумацията на сушени плодове, зеленчуци, меса и подправки е препоръчителна на дневна база с оглед подобряване на здравето. Хранителните вещества, антиоксидантите, витамините и минералите, които тези храни съдържат, насърчават здравето и могат да подобрят редица функции в организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата