Американец се премята като за световно на нос Калиакра

Рекорд за "Гинес" по правене на премятания през глава постави днес американецът Ашрита Фърман /52 г./ на нос Калиакра
8 яну 2007 14:54, Видка Атанасова
Американец се премята като за световно на нос Калиакра
Докато някои се радват на топлото време покрай морето, други се премятат наблизо за рекорд. Снимка: Булфото

Рекорд за "Гинес" по правене на премятания през глава постави днес американецът Ашрита Фърман на нос Калиакра. Според негови сънародници, това е 138-ият му рекорд в книгата за световни рекорди.

52-годишният нюйоркчанин направи за 60 минути 1330 предни кълба по асфалтова отсечка с дължина 100 метра, обяви Сергей Къров от екипа на рекордьора. От 12.00 ч. до 13.00 ч. Фърман измина 24 пъти отсечката между синоптичната станция на Калиакра и втората крепостна стена.

"Всичко ме боли и ми се повръща, защото пътят не е равен, но продължавам", каза американецът, след като секундантите му преброиха 936 премятания за 40 минути.

За да бъде вписан рекордът, Ашрита Фърман трябваше да направи най-малко 901 предни кълба за 1 час, разстоянието е без значение. Проектът за рекорда е негов и досега подобно постижението не е вписано в книгата "Гинес". За регистрацията му са били достатъчни двама свидетели с авторитет в обществото и познания в областта на спорта, както и един представител на медия, каза още Сергей Къров.

Той обясни, че основно правило е всяко от кълбата да се прави от клекнала позиция, а не с коленете на земята. Освен това на кандидата се разрешавало да постави на главата, на гърба и на раменете си леки предпазни средства. Позволено е било и спирането за почивка, но без да се спират хронометрите.

По време на изпитанието кандидатът се премяташе с лека кожена каска на главата и широка предпазна кора на гърба. Позволяваше си почивки за по няколко секунди след всяка измината дистанция, а след 53 минути разреши да му пристегнат с лента от скоч китките на ръцете.

Посвещавам рекорда си на своя духовен учител и философ Шри Чинмай, каза Фърман след успешния опит. Той обясни, че избрал Калиакра, след като научил историята на крепостта и легендата за 40-те девойки.

Докато приемаше поздравления, ексцентричният чужденец обяви, че ако не го болят краката, след 8-9 дни ще атакува следващия рекорд на "Гинес" и показа как ще го постави. На подскоци на един крак той трябва да измине 5 километра с минимална скорост 6,5 км/ч. Опита си Фърман обеща да направи във Варна.


Спонсорирано съдържание