Титаник можел и да не потъне

Обикновен стар ключ е можел да спаси Титаник от катастрофалния му край; той е бил за чекмеджето, в което са държали бинокъла на борда
30 авг 2007 09:44,
79
Титаник можел и да не потъне
Ключът за чекмеджето с бинокъла не бил на борда. Снимка: Булфото
Обикновен стар ключ е можел да спаси Титаник от катастрофалния му край, се казва в публикация на британския вестник „Гардиън“. Сега този ключ се продава на търг. Той е бил за чекмеджето, в което са държали бинокъла на борда, твърдят аукционери.

Когато Титаник се отправил на път, ключът не бил на борда. Вторият капитан Дейвид Блеър го носел със себе си, когато бил свален от кораба в последния миг.

В бързината, продължават обясненията на организаторите на търга, той забравил да го предаде на заместника си, така че вахтата останала без бинокъл. Един от хората на вахта, Фред Флийт, който бил сред оцелелите, заявил на следователите, че ако имал бинокъл, айсбергът е можело да бъде забелязан по-рано.

Запитан колко по-рано, Флийт отговорил: „Достатъчно, за да се махнем от пътя му“. Алън Олдридж от аукционната къща „Хенри Олдридж“ в град Дивайзис, графство Уилтшър, заяви:

„Смятаме, че този ключ е един от най-важните артефакти от „Титаник“, които излизат на бял свят. Блеър е бил втори капитан. Той притежавал ключа, за който вярваме, че е за чекмеджето с бинокъла... това е ключът, който е имал възможността да спаси „Титаник“.

Блеър запазил ключа като спомен и вероятно той е преминал у дъщеря му Нанси. Ключът и пощенска картичка, изпратена навремето от Блеър, се очаква да достигнат цена от 70 000 паунда на търга в Дивайзис на 22 септември.

Година след трагедията с „Титаник“ Блеър е удостоен с орден за храброст за спасен живот по време на плаване. Той скочил в Атлантическия океан от борда на пътническия кораб „Маджестик“, за да спаси член на екипажа, паднал зад борда, посочва британското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Spiderman преди 16 години
На тогавашните кораби и имало наблюдателна мачта с "кош"за вахтените моряци,наречен марс.На Титаник са дежурили по двама.В момента на катастрофата/22,40/са били Флийт и Лий.Именно Флийт е първия човек на борда видял айсберга.Преди отплаването Д.Блеър е подменен с Чарлс Хърбърт Лайтолър на поста втори-помощник капитан.Блеър заключва вахтените бинокли в каютата си,напуска кораба и не уведомява никой.Като започнало плаването вахтените моряци се оплакали на Лайтолър,че нямат бинокъл,но той не можал да им помогне.Всички офицери на Титаник са имали бинокли,но никой от тях не пожелал,да го сподели с вахтените на марса.Някой от предишните каза,че през ноща с бинокъл не се вижда.В конкретния случай не е така.Айсберга е бял и през нощта може да отразява светлина.Това е т.н."ледено премигване".Така,че ако Блеър не е заключил биноклите или ако някой от офицерите е услужил със своя на дежурните,трагедията е можело да бъде избягната.
17
0
 
0
 
! Отговори
1 клас преди 16 години
боже господи,по *** статия не бях чела,ква е тая теория на вероятностите,направо ме върнахте в 1 клас.в този живот има само факти,а не някви опровергани съмнения,но все пак титаник потъна,дали в следствие на подценяване на самия кораб,или вследствие на човешка грешка...важното е че потъна и това еее
16
0
 
0
 
! Отговори
Leonardo Di Kaprio преди 16 години
Toia pyt triabvalo da spasia koraba... Samo Bruce Willis da ne me izmesti... :-D
15
0
 
0
 
! Отговори
Dam преди 16 години
Zaglavieto mi haresva mnogo - "Titanik mojel i da ne potyne". Bih napisal podobni statii i az - "Levski mojel i da ne byde obesen, ako bil s botushi" i "Botev mojel da ne byde prostrelqn, ako bil s kaska". Ne e kliucha prichinata, imalo e da se sluchi, sluchilo se e. Jalko samo za zaginalite.
14
0
 
0
 
! Отговори
baba преди 16 години
NE ME E IAD 4E TOVA E ISTORIIKA PALNA S VAZDUX.IAD ME E 4E NE MOGA DA SI POZVOLIA DA U4ASTVAM V TARGOVE KATO TOZI I DA SI POZVOLIA DA SI PRASKAM PARITE KAKTO MI E KEF,DORI ZA PREDMETI S PO NALUDNI4AVI ISTORII :)))
13
0
 
0
 
! Отговори
Nekoi SI преди 16 години
Te sa si mislili 4e nemat nujda ot tozi binokal i zatva ne sa razbili 4ekmedjeto . A sled kato sa se odarili ve4e e bilo kasno .
12
0
 
0
 
! Отговори
Пришълецът преди 16 години
Тва е бил специален бинокъл ;) Снабден е с инфрачервено, ултразелено и хиперподводно виждане ;) Моделът е от 2167 г., произведен в Севлиево, и е бил заключен от извънземните на борда да не видат технологията хората от 20 век ;)
11
0
 
0
 
! Отговори
jeki преди 16 години
Spored men 100% Al kaida sa vinovni za Titanic i daje Al Djazira izlu4vat o6te kadri ot tam. Aisberga e bil specialno otrqzan ot South Pole dovle4en v specialen frizer i blusnat v koraba s puna sila. Dokazano e
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
v potuvaneto na koraba prust ima Al Kaida...
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
абе да ви кажа хората в европа не са чували за щанги и разни работи и да разбиват ключалки тфа не е българия едно *** на 2 год да може ти отвори кола :d
8
0
 
0
 
! Отговори
илен преди 16 години
искрено ме разсмя тази статия и коментарите по нея...сама си се смея пред компа и не доумявам,какво сме им направили,че ни правят на балъци?
7
0
 
0
 
! Отговори
Знам ли? преди 16 години
Нощно време през бинокъл не се вижда. Лично съм пробвал. Май наистина за балъци е писанието.
6
0
 
0
 
! Отговори
moni преди 16 години
забавно е какви неща измислят хората за да изкарат пари
5
0
 
0
 
! Отговори
Има ли значение? преди 16 години
Ми какво да кажат организаторите на търга? Това са пълни глупости. Но, че и има откачалки които ще изсипят чували с пари за тоя ключ има. И тоя оцелелия Фред Флийт да беше разбил това чекмедже с тоя бинокъл. А и при тоя елит който е бил накораба не може никой от тях да е нямал бинокъл де. Пълни измишльотини са това. Зало пиша, още повече се нервя от простотиите дето пишат тия англичани
4
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 16 години
Наистина голяма тъпня, презокеански лайнер с един бинокъл на борда, сигурно с един молив един компас една карта и тн.
3
0
 
0
 
! Отговори
Лимонко Лимонков преди 16 години
Англичаните са известни със своята галантност, която понякога може да им изяде главата!!! Тъй, че не се учудвам на твърдението, че не са разбили чекмеджето...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
да и целия кораб е разчитал на един бинокъл...че и да бяха взели ключа ква е гаранцията че някой няма да го изтърве зад борда :)))) смех смех
1
0
 
0
 
! Отговори
naskopaus преди 16 години
Англичаните са извесни с измамите си. Чекмеджето явно е било бронирано и поставено в бетонов саркофаг, защото биноклите са били с Цайс оптика и Джи Пи Ес система. *** ти чекмеджето една щанга ли е нямало на кораба да го разбият. Англичаните с тези кръвосмешения съвсем изпростяха!!!!