Марихуаната ще доведе епидемия от шизофрения

Твърдението е на учени от Финландия
3 юни 2008 13:36, Петя Славова
125
Марихуаната ще доведе епидемия от шизофрения
Снимка: hempcity.net

Пушенето на марихуана повишава риска от психически заболявания, твърдят учените.

Доктори очакват епидемия от шизофрения в съвсем близко бъдеще.

Не че ние сме съгласни с това твърдение, но във Финландия група учени предупреждават, че се задава епидемия вследствие на употребата на марихуана още от тийнейджърска възраст.

Експертите твърдят, че се повишава рискът от различни психически заболявания и със сигурност има зависимост от приемането на "щастливата цигарка".

Финландските научни работници изследвали шест хиляди младежи по целия свят, които употребяват марихуана.

Те били на възраст 15 - 16 години.

Открили три симптома за възникване на психоза. Сред младежите, които пушат лекия наркотик, възниква чувство за губене на реалността, отслабва волята и се затормозяват мислите.

Освен това учените потвърждават, че колкото по-рано се започне употребата на марихуана,толкова по-голям е рискът от изостряне на шизофренични процеси.

Изводите на експертите подкрепят инициативата на британското правителство марихуаната да се отнесе към друга категория  - В - на по-сериозните наркотици.

Все още британският закон е доста лек за пушещите трева. Чак след третото хващане този, който употребява наркотика, бива изправен пред съда.

По думите на ръководителя на изследването доктор Юко Митунен от университет в Оулу, проблемът от пушене на марихуана ще се прояви в бъдеще, а разпространението на тезата, че е лек наркотик, е абсолютна грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
k преди 15 години
Ako se legalizira 6te i padne tzenata, a tova za niakoi (tezi koito ia otglezdat i distributorite) ne e izgodno. Zaguba na pari. A i ne6to, koeto e zabraneno vinagi e po-jelano.V Kanada e dekriminizirana, koeto ozna4ava, 4e e nelegalna, no ne se presledva kato kriminalno deianie.V Shtatite se presledva iako ot zakona. Ako te hvanat, 4e 6ofira6 pod vazdeistvieto i ti otnemat 6ofiorskite prava za 1 (edna) godina. A za globite i glavoboliata da ne govorim. Tezi, koito ia upotrebivat ne gi pra6tat v zatvora, a da se lekuvat po razli4ni programi. No tejko i gorko na distributorite. Iaki prisadi v zatvora. Kolkoto do Kalifornia i Oregon, da, razre6eno e otglejdaneto na marijuana za meditzinski tzeli, no pod strog kontrol na saotvetnite vlasti. A tova e i na4in da se registrirat i kontrolirat ot vlastta tezi, koito taka ili ina4e ia otglejdat. Ne zavijdaite na tezi, koito imat meditzinska nujda ot marihuana, za6toto obiknoveno tova sa hora bolni ot rak, koito ia poemat za podobriavane na apetita i otdale4avane ot realnostta. Niama miasto v Zapadnata tzivilizatzia, kadeto da e legalizirana. Iavno ima za6to. Za Iztoka i Latinska Amerika ne znam. Sas zdrave!
64
0
 
0
 
! Отговори
J преди 15 години
Поредната статия на,която много хора биха повярвали,не защото е истина,а защото не са пушили и незнаят!Заради това незнаие хората вярват на медиите ,а те от друга страна ги манипулират заради интереси. Браво ;) Абе защо не напишете една статия във която да пише малко грам истина и за другите качества на конопа и защо толкова време се държат хората в неведение ,че конопа има толкова добри качества за да смаже световната икономика ? Ами ако почне да се използва навсякъде във всеки отрасъл ще доведе до революция от която мн. хора ще изгубят адски мн. пари. Примерно ако само спрат да използват нефт и изпозват коноп,не само 4е няма да има такива кризи ами ще се намали и замърсяването.Също и изсичането на гори (хартия).Ами и олиото нямаше да е толкова скъпо ;) Да не говорим за качествата на конопа във текстила ;) Якенце от коноп :) Ей май се размечтах :) А за действието на THC в/у мозъка са писани мноого статии ,мнооого лъжи и истини са казани,че чак свят да ти се завие. Като почна със абсурдите на медиите и стигна до коментарите (много се смях :D) мога да кажа,че това е дело на хора който грам идея си нямат за какво става дума или им е платено ;) Трамплин за незнам си какво била марихуаната а ? :) Трамплин е за полицаите който "изгарят" тревицата и мутрите,които я разпространяват :) Добре им идва :) Хубав трамплин. Нищо общо със наркотиците! Даже мога да заявя публично,че трябва да се легализира и да се използва ( не само за пушене) заради самият ресурс.Че *** не ставаш,това е ясно.Шезофрения...предразположен е всеки ! А заради тревата никой! Даже по-скоро би помогнала на един болен да се успокой малко макар,че там ги тъпчат със много долни транквиланти и разни други химиии ( наркотици). А гледах наскоро как едни шизофреници от една клиника в която им дадоха ЛСД започнаха да танцуват,пеят,прегръщат се и т.н докато са под ЛСД изглеждаха напълно нормални весели хора (даже и лекарите са си взимали със тях ЛСД и се веселили заедно :) Така за цигарите никой нищо не ти казва нали ? Ами,че някой производители не само вдигат цените а и пръскат тютюна със разни канцерогенни в-ва,който те пристрастяват към техният продукт! Алкохола той и той не е опасен...нали ? :) Само дето е супер депресанта и покрай депресии ти загива черният дроб,мускулатурата и мозъка ... Е е ? Накрая какво излиза че по-вредните неща са легални и са достъпни за всички ,а тези който не са ги обявяват за мноооого опасни (наркотици ,отрвови незнам си какво...) и те преследват затова,че си искал да се отпуснеш малко , да се посмееш ако те боли нещо да забравиш за болката...Ами даже и ти го натякват по телввизията и навсякъде колко опасно е !!! ЛЕЛЕ Ще ги стигнем американците :)
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пуша от години веднъж седмично, понякога по-често. Четох другите мнения - и аз имам собствен бизнес, но не виждам какво общо има това с темата - освен, че очевидно пушештите не са и шизофреници... Всъщност поради особеното мнение на обществото като цяло със сигурност много хора не подозират, че техни приятели и близки пушат. Да, най-добре ще е да се легализира тревата.За щатите - дори има сериал , който се казва WEEDS , където една майка е дилър и във филма показват как хората там го приемат за нещо нормално. В сериали като KYLE XY, родителите на момчето супер герой също си имат коз в градероба и т.н. Иначе е до поколение - хората на възрастта на родителите ми никога няма да възприемат тревата, а за нас е това, което за тях е бил алкохола и цигарите. На тях просто доста им е набивано как това са си наркотици и чрез подобни на тези статии...Няколко пъти съм споделяла с наште, че пуша, но не са ми обръщали внимание - явно изобщо не се вписвам в представата им за наркоман и не виждат проблем. Продължавам да не мога да си представя как е възможно алкохола да е легален, след като е доста по-вреден от тревата. Когато човек пуши трева се успокоява, а когато пие може да стане агресивен и дори да се стигне до престъпление. Вредата, която нанася алкохола на черния дроб е доста повече отколкото пушенето на трева на белия дроб и т.н.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
V Hollland nikoga ne e bila legaliziran atrevata za svedenie, samo en se presledva strogo to zakona.Malka, no sqshtestvena razlika.Ne znam dali se zatqpjava, no sqs sigurnost se paranojasva znachitelno i tova v 99% ot sluchaite ne e zabelejimo za tezi deto sa vqtre.No vselki ima pravo da si rushi jivota kakto iska...
61
0
 
0
 
! Отговори
ЯКО ПОФЕЦ МУ Е МАЙКА преди 15 години
Аз пуша от 15 години, всеки ден по няколко пъти!!! Смятам да продължавам да пуша докато ми се пуши ;) Web програмист съм, имам собствена компания, и не ми пречи ... няма затапяване братче. За тия дето дето са ***...и да пушат и да не пушат по умни няма да станат. Това което трябва да стане в тая държава и навсякаде по света е да се легализира тревата, поне ще има откъде да си намираме постоянно без да се крием ;) Пък и държавата ще спечели МНОГО!!! Защо мислите е легализирана в Холандия...ми там това си е легален бизнес, и тревата оказва много голямо положително влияние върху икономиката на страната. Така че да се надяваме поне след като се сменят поколенията управляващи, да я легализират!! Ако някой има идея как да ги накараме сегашните да я легализират...да дават идеи. Сигурен съм че 20-30% от населението на нашата държава са ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА НА МАРИХУАНАТА!
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На 25 съм, пуша от 10г. и то по много. Това не ми пречи да бачкам в международна компания, да си взимам яките кинти и да си карам сл. кола:-) Не можеш да затъпееш от жожобата, ако си *** по природа...
59
0
 
0
 
! Отговори
Митака преди 15 години
Тия дето пушат от 10 години редовно, що не идат доброволно в затвора? Ясно е че ченгетата и дилърчетата са партийка, но поне малко съвест, другари, малко! Мога да се обзаложа, че примерите на образцови тревичарчета са несъизмеримо по-малко от лекетата по улиците с виснали *** и накривени шапчици.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
55. - 17:02 -po dobre pi6i v statii za 4ikidjii, kydeto 6te si po informiran
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
55. - 17:02 -От: АнонименИмам не малко познати които пуватti si pylen sme6nik, kak moje da govori6 za ne6ta bez da znae6kato onia *** si: az ne sym ial banica, ama brat mi e vijdal kak edin drug e ial
56
0
 
0
 
! Отговори
oooo преди 15 години
Дружинката от комсомолчета, подсмърчаща на края наопашката на живота, пак се е изказала компетентно.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Имам не малко познати които пуват.Когато единия я спря наистина си призна че затъпява.Преди да почне да пуши оценките в даскало му бяха прилични и като почна трудно вадеше нещо различно от 3 и когато спря си призна че това наистина е от тревата.А всички наркомани които казват че е безвредна и т.н просто да замълчат.Това да се спори с вас е все едно да се спори с пиян , който ти казва че не е пиян "Ниииииштооооу нИ сАм пил"
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
stiga ste pisali gluposti.az si pu6a 14 godini redovno i ni6to mi niama. Na niakoi taka mu iznasia i pi6e gluposti. idete v USA da vidite kak ciala amerika pu6i cial jivot. Li4no poznavam hora koito sa nad 50 godi6ni i prodyljavat da pu6at i sa si mnogo dobre.
53
0
 
0
 
! Отговори
Poncho преди 15 години
Имам поне 20 познати които пушат трева. На пръв поглед - напълно нормални младежи. За съжаление заблудата изчезва когато се опиташ да проведеш нормален разговор- завалват думи, забравят си мисълта изключително нервни са когато са без въздействието на любимото 'Козче". Държа на тези хора, но отдавна съм се отказал да правя каквито и да е опити да ги разубеждавам- веднага ти изкарват милиони доводи събирани от още толкова източници относно това колко безопасна е тревата.Май наистина едниствения начин който виждам е да се легализира и поне да се ограничи достъпа на подрастващите. Другите вече са *** - няма спасение.
52
0
 
0
 
! Отговори
Trevor преди 15 години
бе вие журналята пак не сте разбрали май .... мерси за новината , то и без това ТРЕВА няма , що не се разходите до Петрич и не направите някоя новина (примерно как камионите отиват към Гърция)?
51
0
 
1
 
! Отговори
k преди 15 години
Истината е, че ако си предразположен към шизофрения, тревата сто процентово ще те превърне в завършен шизофреник. Бил съм свидетел - един мой познат си беше малко *** и без тва а от коза тотално избръмча. Но ако нямаш психични отклонения, едва ли...е ако пушиш нон-стоп може и да луднеш. *** то и ако поркаш нон-стоп пак ще изкривиш лошо, така че кво го дъвчеме толкова...аз пафкам вече 10 години системно, пък нито съм ***, нито имам проблеми с организацията и общуването, камо ли с работата. Имам само проблеми с дебелите *** в сини униформи, но тва е друга тема..
50
0
 
0
 
! Отговори
Перко Наумов преди 15 години
шизофрении...такова било, онакова било... нека този, който отрича употребата на този вид "билкоуспокояващи" поне веднъж-дваж да опита, да знае какво е, тогава да говори колко е вредно и лошо.такива които въобще не знаят за какво става въпрос нека не се обаждат, защото си нямат дори и представа колко смешни изглеждат.
49
0
 
0
 
! Отговори
vijte se i togava iz преди 15 години
Основните характеристики на заболяването са свързани с погрешно тълкуване и интерпретация на събитията в реалността. Наблюдават се отклонения в мисленето и възприятията. Емоционалните реакции са или несъответни или с чувство на безразличие. Яснотата на съзнанието, спомена и интелектуалните възможности обикновено са съхранени, но с течение на времето се наблюдава упадък. Нарушенията засягат най-основни функции, които дават чувството на човек за индивидуалност, неповторимост, самостоятелност.Кои са най-важните симптоми? Позитивни изкривявания и прекомерност на нормалните функции: налудности (изкривявания намисленето изкривяване на възприятията) разстройство на комуникацията дезорганизирано поведение Негативни симптоми или понижение на нормалните функции: бедност на речта понижена годност за изразяване на емоции загуба на способност за изпитване на емоции неспособност да се започне и поддържа целенасочено поведение хипоактивност снижен афект (настроение) пасивност и безинициативност снижена жестова комуникация чрез лицеизраз, поглед, модулация на гласа, поза лошо самообслужване снижена социална активност Началния стадий приблизително може да се групира в следните най- чести варианти: обедняване на личността с понижена активност, откъснатост от реалността, мечтателност, маниерност в поведението, повишено влечение към тайнството, спиритизма, окултизма и всичко, което откъсва от реалността начало с натрапливи идеи, мъчителен страх от полудяване и загуба на контрол, социална изолация, поради страх от компрометиране, налудна убеденост в някои телесни недостатъци начало със слабост, чувство на лесна уморяемост, загуба на хигиенни навици, социална изолация, хипохондрични опасения начало с емоционална неустойчивост, немотивирани състояния на сълзливост и меланхолия, еротични фантазми. Поведението е маниерно и ексцентрично начало с мания или депресия с възбуда, тревожност и витална застрашеност или с апатия, ограничени интереси, желание за самоуийство начало с остър шизофренен епизод "налудност на озарението" i t.n. Vie si napravete izvodi sami za sebe si......
48
0
 
0
 
! Отговори
joni преди 15 години
snimkata si q biva
47
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 15 години
бе вие луди ли сте,те финландците 1/2 година им е ден другата 1/2 нощ,как няма да изтрещят,тва не е от тревата
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз знам за десетки хора, които, въпреки че пият и пушат, си вършат перфектно работата, дори до ниво на изключителност - приземяват свръхзвукови изтребители, конструират сложни инженерни апарати и прочие... но вие можете ли да ми кажете един велик човек, който да пуши трева? и моля, без да споменавате системния ви администратор