Седемте смъртни гряха движат света

Вие сте мързелив, алчен и обичате да лъжете? Това е прекрасно!
23 окт 2008 18:36,
39
Седемте смъртни гряха движат света
Снимка: Булфото

Ако се вгледаме в развитието на човечеството, ще се замислим защо пороците не са изчезнали с еволюцията? Отговорът е прост - защото са необходими!

Именно седемте смъртни гряха помагат за развитието на цивилазацията, коментира Medportal.ru.

Мързел

Много изобретатели без капка срам признават, че главният мотив за революционните им открития е било желанието да облекчат живота си.

Именно заради мързела са измислени дистанционното управление, кухненските роботи, пералнята, съдомиалната и т.н.

В момента се разбработва модел на робот, който ще може да натиска копчетата на всички тези уреди.

Няма да се учудим, ако следващото сензационно изобретение бъде автомат, който ни подава храната в устата и стимулира гълтателните ни рефлекси.

Похот

Независимо от минусите на сексуалната разкрепостеност именно благодарение на силата на половите инстинкти човечеството е получило  много жизенонеобходими изобретения.

Контрацепцията например възниква, защото хората не са искали броят на сексуалните им контакти да е равен на броя на децата им.

Може би това е нанесло ущърб на демографската ситуация, но пък успоредно с това малките гумени приятели на човека възпрепятстват предаването на половите болести.

Друго важно събитие, случило се благодарение на сексуалната революция, е женската еманципация. Скучните прилежни домакини отдавна излязоха от мода. Жените изградиха своя независим образ и с радост се включват в ролята на "ловеца".

Алчност

Един от най-разпространените човешки пороци е алчността. И за това човек работи.

Психолозите отдавна да установили, че нищо не мотивира повече, отколкото паричното възнаграждение, макар и скромно. Насочена правилно, алчността може да увеличи производителността на труда няколко пъти.

Завист

Благодарение на завистта съществува конкуренцията както между хората, така и между корпорациите.
Независимо от провалените кариери и засегнатото самолюбие на отделни личности, човечеството само печели: повишава се качеството на продукцията и потребителят има по-голям избор.

Завистта може дори да накара човек да преодолее мързела си.

Кражба

Когато един селянин преброил една кокошка по-малко и отишъл при съседа си, за да го обвини в кражба, вторият го попитал: "Как ще докажеш, че си имал повече кокошки?". Така се е родило правото и бюрокрацията.

Колкото повече дребнави и придирчиви хора се появявали, толкова повече закони се пишели.

Лъжа

Умението да се лъже не е най-голямото достойнство на човек и едва ли някой се хвали с него. Но ако облечем думата лъжа с "дипломатичност", "политическа коректност", тя вече изглежда къде-къде по-привлекателно.

С добре обмислена дезинформация може да се спечели война.

В мирно време лъжите на политиците манипулират общественото съзнание. Оптимизмът на роднините на болния човек го карат да се чувства по-добре.

Така че понякога, преди да кажем истината, си струва да се замислим дали тя ще накара човек да се почувства по-добре.

Гордост

Гордост, егоизъм, егоцентризъм - на тези пороци са подвластни и мъже, и жени, и малки, и големи.
В по-лека форма тщестлавието способства за развитието на модата и изкуството.

А егоистът е способен на чудеса, за да постигне изгода и комфорт за себе си.

Зад повечето творчески пориви стои желанието да изпъкнеш сред тълпата, да покажеш своята индивидуалност.

Пороци има още много. А и това не означава, че лъжците и развратниците трябва да се оправдават. По-скоро е хубаво да се напомни, че не всичко е просто черно и бяло и не случайно се казва, че пътят към ада е постлан с добри намерения....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Суфизми...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пълнокръвието на жените, които са осъзнали, че са попаднали във време и място, което им позволява да правят всичко с тялото и морала си, по пътя към бленуваната независимост, е ПОРАЗИТЕЛНО. Разбира се, след такива жени и най-жестоката пандемия е нищо.
17
0
 
0
 
! Отговори
Stefi преди 15 години
"на земята не се случва нищо което преди това не е било написано на небето..."
16
0
 
0
 
! Отговори
Всеки има право на м преди 15 години
Първо Хора, опитайте се да пишете разбираемо!Второ Никой не е споменавал нещо за религия нито в статията, нито в коментарите, не знам защо се намесва. И друго хората се опитват да се оправдаят за пороците си и пишат глупости. Защо сравняват мързела с желанието да улесниш живота си. Давай да не сме мързеливи и още да да сеем и орем на ръка, нали за това сме се родили с разум. "ущърб на демографската ситуация" - защо са ни гумени приятели да ни пазят от болести ако ни няма нас. Ако ги нямаше тези приятели нямаше да има толкова самотни хора, които си мастурбират сами в къщи вечер. Алчност, дали това ни кара да работим или простата нужда от храна и покрив. И давайте да се крадем един друг да може да радваме хората от по-горните кръгове, който си "пълнят гушите" с нашите пари. Явно който е писал статията предпочита да го лъжат. Ама човек, по-голямата част от българите не са политици, какво печелят те? Наистина това са пороци, трудно се живее без тях, дори невъзможно. Въпроса е: Ако ги виждаме в розово, по-лесно ли се живее с тях?ТОВА СИ Е МОЕ МНЕНИЕ
15
0
 
0
 
! Отговори
Бойко преди 15 години
По глупава статия не бях виждал много време. Къде по света се стимулира мързела, кражбата и лъжата?Авторът да отиде да се прегледа при лекар, а всички които му пригласят с коментари да лягат в ковчега като ги мързи толкова. Така ще е по-добре и за България и за света.
14
0
 
0
 
! Отговори
vesi ;] преди 15 години
sp0red men t0va e edn0 itrazqvane na sveta 0k0l0 nas i vs ned0statuci k0it0 ima t0i v d0bur aspekt .... h0rata hubav0 sa kazali vsqk0 zl0 za d0bro ;]
13
0
 
0
 
! Отговори
Stella преди 15 години
живейте така, както искате-все пак имате само един живот!Ако смятате,че трябва да следвате подобни ограничения като религията-ок,щом това ви прави щастливи.Ако намирате статията за удивително находчива,както аз,просто се наслаждавайте на живота по всякакъв възможен начин.Амбициите си ги определяйте сами.:)
12
0
 
0
 
! Отговори
Anni преди 15 години
Dvijat Mi te GaZa !!! Koga Shte Si otvorite y4ite be glypaci smeshni stavate dvijeli sveta :D:D:D Sigyrno dvijat i Balgaria :D za tva napravy cavtim :D:D:D
11
0
 
0
 
! Отговори
bilyana преди 15 години
prochetoh do marzela i se otkazah.......tezi koito sa izmislili kopchenzata i mashinkite nikoga ne sa bili marzelivi.....no sas sigornost sa znaeli che mogat da se vazpolzvat ot marzela na horata....i kolko barzo shte im bade prodadena machinkata:) marzela nikoga nqma da ni dovede do razvitie.....dochli sme na tozi svqt za da se trudim i machim.....:)enjoy it:)
10
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
ВСИЧКИ СТЕ МАСОНИ! :D
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ХабсолУтно.
8
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
точка.
7
0
 
0
 
! Отговори
lev tolstoi преди 15 години
po dobre da mal4i6 i da te mislqt za glupak otkolkoto da si otvori6 ustata i da razsee6 vsqkakvi samnenia.
6
0
 
0
 
! Отговори
Логоса преди 15 години
Четете рекламата на ИСАДОРА по горе - перлен гланц за максимален обем на устните. Ако ми трябват такива устни ще си намеря някоя черничка, знаете ли какъв обем имат устните им. Виж Що не предложат някой гланц от които онези Устни между краката добиват максимален обем, ами трябва да се мъча с ръце докато пораснат.Може и да не е перлен, пак ще си купя .После мързелът не бил ключ към прогреса, друг път.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Повечето ( и всички изборени в тази статия) т.нар. грехове нямат нищо общо с напредъка на човечеството. Еволюцията е следствие от много работа и СЪЗНАТЕЛНО преследване на цели, свързване с усъвършенстване на мисловния процес. Ако на някой му харесва да вярва, че Нютон е дал приноса си за науката след като една ябълка го е цапнала по главата - това си е негово право. Всеки може да бъде глупав колкото пожелае.
4
0
 
0
 
! Отговори
Логоса преди 15 години
в основата автора е прав - пороците движат света.Възниква въпроса ? Няма ли път към щастието през порочността ?Ами като се замислите повечето от наслажденията за които човек живее и се труди са все ,,порочни", като почнем от секса ,който бил грях.Пълни глупости, хич не съм го и търсил Кой е имал интерес да се чувстваме виновни защото искаме да сме Щастливи.Властта ражда мъка за хората , а не,, пороци" .Моето скромно мнение: Да унищожим Властта и да се нречем тънещи в сега общоприетите ,,пороци" Щастливи хора. Пълен напред към Епикур и ,,За Щастието" - Философът е написал ,че дори не порок, ами добродетел да ти застане на пътя към насладата от живота - Тогава СБОГОМ ДОБРОДЕТЕЛ, какво остава за порок, нали.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти като си невежа и агресивен много знаеш кое е лицемерно и кое не, вие все си търсите някой човек зад който да се оправдаете вместо да търсите кое е писано и да гледате себе си а не другите.
2
0
 
0
 
! Отговори
dado преди 15 години
hahaahahhaemi po tazi logika,6tom e qsno,4e 6te otida w ada,za6to ne po4na da ubiwam i da iznasilawam nared ,taka ili ina4e 6e otida na edno mqsto,po tazi jelqzna logika,koqto wadite s tazi statiq
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
най-после,нещо смислено,отдавна твърдя,че това,което ни втълпява лицемерното християнство,е противоестествено на нашата човешка природа