Ела вкъщи, виж комунизма

Мухлясъл апартамент, пълен с провизии от соца, събра очите на германски архитект в Лайпциг
29 яну 2009 17:46, Петя Славова
60
Ела вкъщи, виж комунизма
Снимка: Булфото

Марк Арец е архитект, който се занимава с ремонт на къщи в Лайпциг.

Денят му винаги започва като предния и по-предния – съвсем обикновено.

Но всичко се променя, след като архитектът влиза в апартамент и неочаквано се оказва в... германското социалистическо минало.

Най-малкото защото... кухнята в апартамента била пълна с продукти, които са се произвеждали в ГДР.

И ако за едни подобна ситуация изглежда грозна, обвита в мухъл, обрасла от нафталин и спомени, то за героя от “Сбогом, Ленин” (реж. Волфганг Бекер) подобно помещение щеше да се превърне в рай и да му спести куп неприятности.

Но тази история е реалност. Апартаментът не е декор от филм. Съвсем истински е.

Изглежда, човекът, който го е обитавал, много е бързал да си тръгне и на масата все още се намирал хляб, описва днес ситуацията Арец пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

"Когато отворихме вратата, разбрахме какво е почувствал Хауърд Картър, когато за първи път е влязъл в гробницата на Тутанкамон“, споделя смаяният архитект.

И продължава: "Там цареше пълно безредие, но чувствахме, че все едно сме намерили съкровище, оказвайки се в отдавна изчезнала епоха".

Календарът, висящ на стената, показвал август 1988 г., а в кухнята имало празна бутилка от източногерманската напитка "Вита Кола", аналог на американската "Кока Кола".

Около шкафа имало цинкова вана, а тоалетна въобще не е имало, тъй като домът бил комунален.

Картината се допълва от водка "Кристал" и алуминиеви прибори, а единствената вносна вещ в квартирата била западногермански дезодорант.

Според Арец, човекът, който е живеел тук, е оставил всичко и е избягал във ФРГ.

Съдейки по намерените документи и писма, обитателят е бил 24-годишен.

"Мисля, че той не е желаел да се съобразява с наложеното статукво в ГДР,и е изчезнал при първа възможност – края на 1988 или в началото на 1989 г.

Тогава хората са напускали страната през Унгария или през посолството на ФРГ в Прага", предполага Арец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
До Светлана, Мария и преди 15 години
Ами като ви харесва социалистическия модел на управление, защо не си вземете багажа и не заминете за някоя китна социалистическа държавица като Виетнам, Венецуела или пък в Куба???? Тъкмо да ни освободите от присъствието си!
58
0
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 15 години
Ти знаеш ли докато са се блъскали твоите родители ,как си живееха децата на "активистите" без да си мръднат пръстчето за нищо.А ако не споделяш техните възгледи ----- айде на почивка в БЕЛЕНЕ.Несе залъгвай , сегашните "паричковци "---- си приличат с товашните . Просто тогава даваха и на по обикновения човек да си има къща , кола
57
0
 
0
 
! Отговори
M65 преди 15 години
SAMO STALIN 6TE VI OPRAVI SBARKANQCI TALIVA.GULAG ZA VAS!ROT FRONT!
56
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 15 години
Искам да споделя,че думите,с които ме квалифицират някои от пишещите,ми дават повод да затвърдя огромното си огорчение от типичната българска черта:всеки,който не мисли като мене,е ....и.т.н.Нямам абсолютно никакво намерение да ви обяснявам с какво се занимавам и колко пари печеля,повярвайте ми,МНОГО добре печеля,но не меря радостта от живота си с финикйиски знаци!!!Просто в началото на дискусията исках да споделя моето виждане,че годините преди 1989 не трябва тотално да се отричат.Колкото до БАБА,бих се радвала да стана баба на внуци,но все още нямам...А за дъщеря ми-пожелавам на всеки да има такова дете и да се гордее с него!С много от мненията за бившия строй съм абсолютно съгласна,а просташките плювки-типично българска комплексарска простотия!!!Жалко,сбъркан народ сме...
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре, като всичко беше толкова розово защо държавата не разрешаваше на хората да излизат свободно от страната? Защо се налагаше на разни другарски и прочие съдове да тормозят хората? Защо се налагаше да ни карат насила да ходим по манифестации? И като беше толкова хубаво защо не го защити, ***? Защо не се събрахте цялата огромна армия от доволни комунистически роби и не спасихте стария строй? Защо като ви бяха осигурени идеални условия за учене и развитие не си върнахте дълга към държавата и ... Партията? Нали имахте клубове по интереси, няколко "виши"? Защо спахте, не изобретявахте, не рационализирахте, не проявихте прословутото ТНТМ и да ударите гнилите капиталисти в земята? Защо предпочетохте вместо да създавате блага за обществото да крадете цимент и железа и да строите вили, които сега никой не обитава? Ще ти кажа защо! Защото комунизма възпитава коне с капаци и страхливи роби. Целия комунизъм се държеше на хора възпитани при капитализма. Затова и имаше уважение към старите и традиции и прочие. Комунизма загива в момента, в който почнат да излизат от употреба хората, възпитани на труд и достойнство от капитализма, това си го запиши. А ти си типичен продукт на един феодален строй. Плачеш, че вече нема кой да ти сипе в паничката.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
22. - 30.01 07:10 - za GDRОт: SvetlanaДа ви кажа откровено-никак не им беше зле на източногерманците преди падането на стената.Често съм била там и смея да твърдя,че не бяха лишавани от нищо.Те бяха "огледалото" на соц.лагер .Правеше ми впечатление,че директор на предприятие се обръщаше към чистачката с "Колежке.."!!! Бяха доста разпасани и мързеливи и затова сега изпитват носталгия по миналото.Дъщеря ми е израстнала с чудесни дрехи и обувки от там,стоките за бита и потребление бяха в пъти по-качествени от нашите.---------------Директора се е обръщал с "колежке", защото е бил немец, а не защото е бил комунист, ***. Дъщеря ти като е толкова умна и полезна за обществото защо никой не я оценява? Колко пари на месец са ти необходими, за да си доволна?
53
0
 
0
 
! Отговори
НИКОЛА СТОЯНОВ РУСЕ преди 15 години
АТАКА.НАЙ ДОБРИЯ КОМУНИСТ Е МЪРТВИЯТ КОМУНИСТ....................................... КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ ДОКАЗАНА С РЕШЕНИЯ НА СЪДИЛИЩАТА.ПРОСТИТЕ СЪДИИ И ОТ ВКП СОФИЯ,ЗА ДА УКРИЯ ПОЛИЦАЯ ОТ ПП КАТ РУСЕ СТАНИМИР ХРИСТОВ И НАЧАЛНИКА НА КАТ ЙОРДАН МАРИНОВ СЗА ТОВА,ЧЕ СА ИЗДАЛИ ДОКУМЕНТИ С НЯВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ И ХРИСТОВ ЛЪЖЕ ПРЕД СЪД УСТАНОВИХА И ТЕ НЕИСТИНИТЕ ЗА ИСТИНИ в постановление 8223/2008г.II .VI с-р София 26.01.2009г.А ТЕ СА:НА ПТП от 24.02.06г. в Русе маце на 18г. на 2седмици с книжка от средна лента в еднопосочен път с 3ленти предприе обратен ззавой и т.к. аз бях в лявата и натиснах спирачки се блъснахме а ме изкараха,че изпреварвам.Експерт по препоръки на ВАП София към постановление на ВОП Варна установи,че ПТП е където се пресичат траекториите на нашите следи,а не където съм в покой и липсват там следи на другото МПС.ПРОСТИЯ ПОЛИЦАЙ СТАНИМИР ХРИСТОВ ПОНЕЖЕ В РУСЕ СЕ ГОВОРИ ,ЧЕ Е ПОМОГНАЛ НА НАЧАЛНИКА НА КАТ НА ДЪЩЕРЯ МУ В ПТП В КОЕТО Е ПРИЧИНИЛА СМЪРТ Я Е ИЗКАРАЛ ДА НЕ Е ТЯ ВОДАЧА И С ВРЪЗКИТЕ В РОС ПРОДЪЖИ ДА МЕ НАТЪСКА И В СЪДА.НАГЛЕЦ. РОС ПРИЕ ЛЪЖИТЕ МУ ЗА ИСТИНА,ЧЕ ПТП Е НА МЯСТО КЪДЕТО СЪМ В ПОКОЙ И НЯМА ДОРИ СЛЕДИ НА ДРУГОТО МПС ВЪПРЕКИ,ЧЕ Е КЪДЕТО СЕ ПРЕСИЧАТ НАШИТЕ СЛЕДИ.Водят ме уж неправилно изпреварвам.СЕГА СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ВКП София от 26.01.09г.потвърждаващо лъжите нагло желая да говоря в ефир и да покажа всичко което е на хартиени носители...............МОЛЯ ДЕПОТАТИ ДА СЕ АНГАЖИРАТ СЪС СЛУЧАЯ Т.К. И В КНИГА С ВСЪЧКИ ЖАЛБИ И РЕШЕНИЯ ЩЕ СЕ УСТАНОВИ КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ КОЯТО УЖ СЕ БОРИ С НЕЯ.СЕГА И В СТРАЗБУРГ В СЪДА ЩЕ СЕ СМЕЯТ НА СЪДИЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Къри преди 15 години
Светланке,вероятно сме връстници и имам представа за мисленето на нашето поколение.В СССР за да отидеш от един град в друг се изискваше специално разрешение.Имаше градове които бяха забранени за посещение.ЕС прави точно обратното,премахва граници.За 92 години комунистите ползват болници в 50% от които нямат течаща вода а 80% са с тоалетни на двора.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Светлана, Мария, с цялото ми уважение към вас, докато мислещите като вас не умрат, здравомислещо и напредничаво поколение няма да имаме!Второ - днес.бг, откога архитектите ремонтират. Кажете го строител да си знаем за какво става въпрос. То така, излиза че половината *** и турчета са архитекти в българия! Пък превода... - Кирил и Методий сигурно се обръщат в гроба си!
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Svetlana ti si totalno povredena mila !i 6te ti dam edin dostaty4en fakt v podkrepa na tova!Pravi6 elementarnata gre6ka, kato ne vdqva6 4e sega6nata situaciq e produkt imenno ot predi6niqt period !Nima v nqkoq zapadno evropeiska kapitalisti4eska dyrjava moje6 da si kupi6 izpiti? ili da ubiva6 beznakazano, kakto stava v BG !? NE, tuk takiva ne6ta nqma ! Nqma, poneje ne e imalo Todor Jivkov i podobnite mu ! za tova nqma i podobno "mislene" kato tvoeto.I dokato tova "mislene" preobladava v BG ne6tata 6te stavat dori po zle!
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Pavel e izklu4itelo prav !Izklu4itelno to4no kazano !Az bih dobavil ! kolko hora zagubiha jivota si po vreme na totalitarizma - bez syd, bez prisyda, kolko jivoti bqha opropasteni !?Ta tova e cqlata strana !!! dostaty4no e da se sravnim sys sysedite si i malko mozyk se iska da se vidi !Razbira se na simplite robi tova ne gi e zasegnalo i te si imat pravoto da blqnuvat po otminaloto, no i nie Jadnite za SVoboda imame pravoto da ne gi broim za hora a za prosti ovce!Nima situaciqta v momenta ne e rezultat imenno ot tozi totalitaren period !? Imenno ot tazi bezduhovnost, koto se nasadi v horata, ot tova licemerie !?A nima sega6nite rykovoditeli i bogata6i ne sa sy6tite onezi "narodni rykovoditeli" ili tehni deca i rodnini?Istinskiqt patriot v takyv slu4ai ima 2 hoda ili hva6ta oryjieto ili emigrira! Ala koi ima oryjie v BG O4evidno e 4e vsi4ki s oryjie sa korumpirani ili sa strahlivi ovce!Togava emigriraite! vsqka podkepa na sistemata samo uslojnqvat ne6tata.Sravnqvane !!! ???Bylgarie q bila na edno ot pyrvite 4-5 mesta v Evropa prez 40 te !Na koe mqsto e BG v momenta po standart !?kajete! kajete i koi e otgovoren za tova mqsto !pak li Ivan Kostov e vinoven?
48
0
 
0
 
! Отговори
Павел преди 15 години
Когато нямаш никакви качества, почваш да се хвалиш с децатата си. Те *** имат по 10 деца - тва прави ли ги достойни? Колкото до въпроса колко са ти хубави и почтени децата - мда, те и на мафиотите майките се кълнат какви ангелчета са отгледали. Темата за личната красота пък е супер неадекватно вкарана в разговора - изобщо не ме интерсува дали си грозна или прекрасна, но е очевидно колко си глупава и посредствен. Естествено няма как сама да го осъзнаеш - само в тирадата си за соц-а си демонстрирала фрапантна глупост, така че не можем да очакваме дори елементарна обективност от посредствения ти мозък. И не развявай жалкото си висше - всяка кратуна вече има "некво" висше - я жалка икономика, я нещо педагогическо, дето се влиза с тромби...
47
0
 
0
 
! Отговори
рупи преди 15 години
Тези времена за който вие пишете произведоха това което ни управлява днес просто не гласувайте за тях.
46
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 15 години
Светланке,много си проста!
45
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 15 години
Първо- не съм грозна/Щом и на тази възраст си имам почитатели и мъжа ми не хукнал все още по чужди фусти.Не съм и *** ***, щом съм с висше и имам слава богу собствен бизнес /макар и скромен/ който да ми позволява макар и скромно, но честно да живея.И съм сигурна,че за разлико от теб съм родила и възпитала 3 добри деца, които жалко че работят за някого, а не за държавата си.А съм сигурна, че ти си някое синче на мама и татко, които не си печелят с честен труд прехраната и точно в тези мътни води се развиваш най-добре /пък колко си се развил нека другите да съдят /- за мен ти си едно от издънките на демокрацията.
44
0
 
0
 
! Отговори
дада преди 15 години
Прав си Павеле много си прав !
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей нещастнико ще се радвам Господ да ни освободи от присъствието на такива жалки червеи като тебе. Не обиждай хората, които говорят верни неща!
42
0
 
0
 
! Отговори
Павел преди 15 години
Като някакъв рак е тоя комунизъм, метастазите толкова дълбоко са проникнали в *** кратуни на 41 и Светланчето, че вече са неспасяеми - докато не пукнат всички такива соц. носталгици, тая държава няма да се оправи. И забавното тук е. че чугунените тикви хем от една страна са най-голямата спирачка за развитието на държавата (гласуват си за БСП, Гоце или Царчока), хем са най-потърпевши, защото са посредствени и като цяло разчитат на държавата да ги "оправи".
41
0
 
0
 
! Отговори
мария преди 15 години
Първо - на 48 години съм.Чиста *** съм и не се срамувам от произхода си - баща тракторист и майка чистачка,вече покойници.Омъжих се на 16 год.и трябваше да отидем в града,за да завърша училище-първо гимназия,след това и висше.Докато учех,живеехме на квартира и междувременно родих три деца.Със заеми построихме жилище-140 кв.м.,обзаведохме го,децата си изучихме-сега последното е студент.Не ни е било лесно,но всяко лято бяха на море,екскурзионно,екскурзии.И ние не сме се спирали.След тази прословута демокрация,вече сме възрастни за работа и млади за пенсия,децата ми работят по 12-14 часа,но без осигуровки.Сврели сме се вече 9 човека в този голям за времето си апартамент.Как да теглят децата заем/ние така сме строили/и да плащат вноските,след като лихвите непрекъснато се качват?Как снаха ми ще ползва майчинство,искат 12 месеца осигуровки,а след като разбере работодателя че си бременен ти намира цаката да те освободи от работа?А как да ходим на лекар,след като нямаме осигуровки?Така че плюят времето на Тодор Живков тези, които успяха по някакъв начин да се уредят/вие познавате ли някой честен,който с труда си да е забогатял?/и плюят по оня строй.Не че е било идеално,но по думите на покойната ми майка "Който не го мързеше да работи при Т.Живков и къща си построй,кола си купи,децата си изучи,свадби им направи и помагаше и на внуци/.И сега има хорица,които го вършат,ама кои и колко са.Сега важи поговорката:С честен труд никой не е станал богат!"
40
0
 
0
 
! Отговори
Жълтите Павета преди 15 години
Светланче, ти се издаде, че си една комплексирана . Вече всички твои аргументи се пречупват през тази призма. Ако бяхме в старите времена сигурно щеше да се издигнеш до някой окръжен партиен секретарски пост.Пояснявам - провинциалист не е мястото, където си роден а манталитета с който живееш и омразата, която изпитваш към всички, които тайно се стремиш да бъдеш. Нещо като селяндурщината, което пък е потребността да крещиш на обществени места, да си хвърляш *** през прозореца и т.н. И преди да ме разпънете на кръст отново пояснявам - не става въпрос за кой е роден в София или в голям град или кой в малък град и кой на село, а за това до каква степен се е развил/а. П.П. А когато са толкова лоши чичковците от запад, защо не представляваш някои индустриални светила, като Виетнам, Северна Корея или Куба, например? Или доларите не миришат?