Ела вкъщи, виж комунизма

Мухлясъл апартамент, пълен с провизии от соца, събра очите на германски архитект в Лайпциг
29 яну 2009 17:46, Петя Славова
60
Ела вкъщи, виж комунизма
Снимка: Булфото

Марк Арец е архитект, който се занимава с ремонт на къщи в Лайпциг.

Денят му винаги започва като предния и по-предния – съвсем обикновено.

Но всичко се променя, след като архитектът влиза в апартамент и неочаквано се оказва в... германското социалистическо минало.

Най-малкото защото... кухнята в апартамента била пълна с продукти, които са се произвеждали в ГДР.

И ако за едни подобна ситуация изглежда грозна, обвита в мухъл, обрасла от нафталин и спомени, то за героя от “Сбогом, Ленин” (реж. Волфганг Бекер) подобно помещение щеше да се превърне в рай и да му спести куп неприятности.

Но тази история е реалност. Апартаментът не е декор от филм. Съвсем истински е.

Изглежда, човекът, който го е обитавал, много е бързал да си тръгне и на масата все още се намирал хляб, описва днес ситуацията Арец пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

"Когато отворихме вратата, разбрахме какво е почувствал Хауърд Картър, когато за първи път е влязъл в гробницата на Тутанкамон“, споделя смаяният архитект.

И продължава: "Там цареше пълно безредие, но чувствахме, че все едно сме намерили съкровище, оказвайки се в отдавна изчезнала епоха".

Календарът, висящ на стената, показвал август 1988 г., а в кухнята имало празна бутилка от източногерманската напитка "Вита Кола", аналог на американската "Кока Кола".

Около шкафа имало цинкова вана, а тоалетна въобще не е имало, тъй като домът бил комунален.

Картината се допълва от водка "Кристал" и алуминиеви прибори, а единствената вносна вещ в квартирата била западногермански дезодорант.

Според Арец, човекът, който е живеел тук, е оставил всичко и е избягал във ФРГ.

Съдейки по намерените документи и писма, обитателят е бил 24-годишен.

"Мисля, че той не е желаел да се съобразява с наложеното статукво в ГДР,и е изчезнал при първа възможност – края на 1988 или в началото на 1989 г.

Тогава хората са напускали страната през Унгария или през посолството на ФРГ в Прага", предполага Арец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Aman преди 15 години
ела и в БГ, за да се изумиш от находки не само от късния соц, но и от късната османска империя.... а ако си поговориш с някои хора на пределна възраст в някои затътнени местенца на родината ни ще ахнеш като чуеш, че Тодор Живков, Милко Балев и Петър Кубадински са си още живи и здрави и дори ни управляват :)))))
38
0
 
0
 
! Отговори
slavi преди 15 години
Брато ТИ дето триеш коментарите докато го направиш хората чеатат и четат....Аиде изтрий и тоя,но се замисли на какво основание...
37
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 15 години
а ти като продукт на какво се декларираш???!!!Или не смееш????!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
EROS преди 15 години
СЕГА НЕ Е ЦВЕТЯ И РОЗИ В БГ НО ЗАТОВА ПЪК НИКОЙ НЕ ТИ ПРЕЧИ ДА РАБОТИШ И ПЕЧЕЛИШ. ТОГАВА ВИЕ СИГУРНО БЯХТЕ *УРЕДЕНИ * ОТ ДЯДО КОМУНИСТ ИЛИ ЧИЧО ПАРТИЗАНИН НА РАБОТА С ГОЛЯМА ЗАПЛАТА А СЕГА ТРЯБВА ДА СТИСНЕШ Д**ПЕТО И ДА РАБОТИШ ИСТИНСКИ - ЩЕ ТЪРСИШ ОЩЕ МНОГО ТИ ОНОВА ВРЕМЕ АМА НА!!!!!!!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 15 години
Уважаеми!Първо нямам нищо,ама абсолютно нищо руско в произхода си!!!Второ:още от средата на 80-те години ходех в командировки на Запад,и то в Швейцария,Австрия и Западна Германия!!!!И не съм дъщеря на номенклатурчици,а на обикновени работници!И от 1990г. представлявам съответно фирми от тези страни!!!И като държавен служител,а и по-късно,съм бачкала и съвместявала по няколко длъжности,без години наред да ползувам нормален отпуск!Но бях щастлива,защото виждах резултата от труда си!За твое сведение съм предобре образована,с 2 висши образования ,където също съм положила страхотен труд,а не съм си ги купила,както правят сегашните велики кадри!!!Не съм била партиен член,защото бах служител на администрацията,а не ценен производствен кадър!!!Не казвам,че всичко беше перфектно,естествено е имало много неправилни и неподходящи за държавата ни производства,но:както казва един мой колега от Москва:Аз сигурно не разбирам много неща,бих попитал обаче следното:"Какво е ЕС?Мнозинство от държави с една обща граница;с централизирана икономика;с единна валута.Е,и-това беше СССР!!Вие защо ни разбихте,като сега правите същото???!!!"Въобще не мога да кажа,че изпитвам носталгия по миналото,защото иначе от вас,софиянци,никой кадърен човек от провинцията не би могъл да си помисли даже да представлява западни фирми!А че софийските ви босове са крали на поразия-това го почувства целият народ.В провинцията обаче нещата стоят малко по-иначе.Затова имаме красиви градове там,където местното партийно и държавно ръководство е било на мястото си.Иначе съм сигурна,че никъде в света няма идеална държава!!
34
0
 
0
 
! Отговори
Сергей преди 15 години
Ето един ти си един продукт!
33
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Някои малки забележки към Светлана:-Действително партийните кадри не крадяха много,защото всичкобеше тяхно,а те бяха вечни - при провал обикновено ги издигаха верархията.-При три хиляди партизани и ятаци през 44 год.се оказа,че след 30 год.имаме над 300 000 активни борци,децата и внуците,накоито заемаха най-хубавите места в университетите с предимство.-Как да стъпим на направеното от тях и да го вземем,като основа,като всичко беше комунистическа мегаломания и недомислица,защото инженерите и другите кадри/наследници на активнитеборци/,наистина не си купуваха изпитите,защото ги получавахана готово.Кадрите се деляха на два вида - не кадърни и некадърни,а нашо момче и неблагонадежден-Докато правихме политическа агитация,бетонови стени и телени заграждения Западът ни изпревари със светлинни години.Това,че хвалиш ГДР означава единствено,че не си била на Запад.Можешли да обясниш,защо гражданите на ГДР си чупеха краката и си даваха живота само да минат оттатък желязната завеса?Светлана остани си с твоите хубави миражи и спомени,но по-добреби било да останеш при дядо си в Русия и да хващате риба в леда.
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...като предния и по-предния /имаме си още по-хубава дума - предишен/... обрасла от нафталин /?????/... Около шкафа имало цинкова вана .... /много ми е интересно как изглежда това чудо на дизайна/И филмът се казва "Гуд бай, Ленин", а не "Сбогом, Ленин". Поне цитирайте точно.
31
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 15 години
Ехе,Озитата им бяха все очита в Западна Германия,защото си мислеха,че там всичко е по мед и масло!!!Хахаха,най-лесно е да манипулираш хората с умело подбрани вещи и обстановка,за да им промиваш мозъка и да им втълпяваш колко лошо е било преди!Да,ама не!!Я да ги видим сега защо реват и масово са на мнение,че не трябваше да се обединяват!Чувал ли си термина "отчуждение"??Ето това е за мен най-точната характеристика на съвремието:няма я топлината в отношенията между хората,уважението към по-възрастните,стремежа за самоусъвършенстване.Всичко е подчинено на лампежа за повече финикийски знаци...
30
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 15 години
Много ми е интересно на колко си години,та правиш такова генерално заключение!!!???За твое сведение никой не може да твъпди,че капитализмът е последната и най-висша степен на развитие на обществото!Това би означавало да няма развитие!А по отношение на това т.н."тоталитарно"общество бих ти казала следното:ние учехме,не бягахме от училище,имахме оценки за "поведение",носехми униформи,но не бяхма ЕДНАКВИ СИВИ МИШКИ,за разлика от сегашните полуголи и развлечени ,"модерно" облечени млади хора!!Посещавахме клубове по интереси и се обогатявахме като личности.Нашата ценностна система е светлинни години напред от тази на поколенията след 90-те години!Какво от това,че не карахме лъскави лимузини и не почивахме в тузарски курорти-два пъти в годината всеки нормален българин можеше да почива със семейството си на море и планина.Като студенти УЧЕХМЕ,а не си купувахме изпитите!!!Родителите ни можеха да си позволят с работническите си заплати да ни издържат и ние да се съсредоточим върху следването,а не да бачкаме тук и там и-нито следването следване,нито работата работа.Пък и нещо много важно:мнозинството от местната партийна и държавна номенклатура не бяха такива крадци и мошеници,не направиха вили от по 100 кв.м.,направиха градовете както трябва.И имаше дисциплина и отговорност!Не искам да кажа,че всичко и всички бяха перфектни,но според мен трябваше да се стъпи върху изграденото,постигнатото,а не да се унищожава тотално всичко,направено от нашите родители и деди!Лошото при нас,българите,е,че ние през прехода се втурнахме тотално да отричаме,оплюваме,обругаваме,а не да вземем положителното и да вървим напред!!!!!Далеч съм от мисълта,че не трябва да има класово разделение,но смятам,че са сигурно към няколкостотин фирмите и хората,замогнали се с честен труд.Тоталитарно общество-само в някои отношения може така да се нарекат годините преди 1989.Много ми е интересно как твоите деца след 20г. ще те окачествят-ти продукт на какво общество се смяташ,че си?????!!!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
TEENAGE MUTANT преди 15 години
В Берлин има точно такъв музей на ГДР, в който има пресъздадено едно типично соц жилище с талашитени мебели, алуминиеви вилици и ножове и черно-бял телевизор, от който се чуват новините за преизпълнението на петилетния план за производството на чугунени чукове. Просто е като машина на времето, ако някой е живял по онова време за секунди се връща там и усешането е доста стряскащо. Има един отровнозелен трабант, в който можеш да седнеш, ако можеш да се сгънеш де, и да почувстваш комфорта на картоненото чудо на социализЪма. Изобщо прелест. А за всички онези с носталгия по онова време има и изложба на действителите постижения на инженерната мисъл на ГДР - подслушвателни устройства, самострелящи картечници, подводни прегради и други инструменти, с които са държали в клетката си тези толкова щастливи свои граждани. И добре, че въпреки всичко източногерманците не спряха да се борят за свободата си и рискувайки живота си бягаха на Запад и най-накрая този процес придоби такива размери, че Стената просто беше безмислена вече и се срути. Добре, че бяха те, за да получим и ние нещо наготово. Защото ако разчитахме на себе си, сигурно още щяхме да се стремим да бъдем 16-тата Република в СССР. Или още щяхме да бъдем под турско робство. Помиярски народ.
28
0
 
0
 
! Отговори
slavi преди 15 години
Само не мога да разбера защо когато някой ви поправи грешките на статията или относно снимката вие триете коментара ????ЗАЩОТО ТАКА Е НАЙ-ЛЕСНО НАЛИ ?
27
0
 
0
 
! Отговори
Продукт преди 15 години
Повечето от вас са продукти на тоталитарното общество.Осъзнай те се!
26
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Те тоа отбор на бех го чувал удавна има ли го още малииииии...
25
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Той не умира !Ботев forever !
24
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Mnogo si prava.Vsi4ko be6e to4no taka.S udovolstvie hodeh v GDR.Podobno,ako ne i sa6toto be6e i v 4ehoslovakia.Moje da se kaje,4e i nie biahme kato tiah,samo s tazi razlika,4e ne "biahme marzelivi",hodehme na rabota,niama6e bezrabotni,vsi4ko be6e darjavno,po-goliamata 4ast ot slujiteli i rabotnici zablujdavaha,simuliraha rabota,a darjavata gi laje6e,4e im pla6ta.Nakratko:"Pito plateno"!Dobre si jiveehme,bez mutri i predizborni "6umotevici".Vsi4ko be6e iasno!4udno be6e!
23
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Kakvo zna4enie ima imeto?4ovek grajdanini na Germania go e vpe4atlilo ne6to i se pravi na interesen,a ti imeto!I ti si s tursko ime,no si BG grajdanin.
22
0
 
0
 
! Отговори
Svetlana преди 15 години
Да ви кажа откровено-никак не им беше зле на източногерманците преди падането на стената.Често съм била там и смея да твърдя,че не бяха лишавани от нищо.Те бяха "огледалото" на соц.лагер .Правеше ми впечатление,че директор на предприятие се обръщаше към чистачката с "Колежке.."!!! Бяха доста разпасани и мързеливи и затова сега изпитват носталгия по миналото.Дъщеря ми е израстнала с чудесни дрехи и обувки от там,стоките за бита и потребление бяха в пъти по-качествени от нашите.
21
0
 
0
 
! Отговори
НОСТАЛГИК преди 15 години
1.АРЕЦ не е немско име - вероятно е евреин. 2.Ходил съм в ГДР - и на почивка, и по работа. Знам какъв беше живота. 3.Арец знае ли за носталгията на източните германци по стандарта им от соцвремето? А ти, 9, си ***. То ти личи и от името.
20
0
 
0
 
! Отговори
GRIGOR преди 15 години
SOCIALISTI4ESKAQ BANDITSKA BULGARIQ