Ела вкъщи, виж комунизма

Мухлясъл апартамент, пълен с провизии от соца, събра очите на германски архитект в Лайпциг
29 яну 2009 17:46, Петя Славова
60
Ела вкъщи, виж комунизма
Снимка: Булфото

Марк Арец е архитект, който се занимава с ремонт на къщи в Лайпциг.

Денят му винаги започва като предния и по-предния – съвсем обикновено.

Но всичко се променя, след като архитектът влиза в апартамент и неочаквано се оказва в... германското социалистическо минало.

Най-малкото защото... кухнята в апартамента била пълна с продукти, които са се произвеждали в ГДР.

И ако за едни подобна ситуация изглежда грозна, обвита в мухъл, обрасла от нафталин и спомени, то за героя от “Сбогом, Ленин” (реж. Волфганг Бекер) подобно помещение щеше да се превърне в рай и да му спести куп неприятности.

Но тази история е реалност. Апартаментът не е декор от филм. Съвсем истински е.

Изглежда, човекът, който го е обитавал, много е бързал да си тръгне и на масата все още се намирал хляб, описва днес ситуацията Арец пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

"Когато отворихме вратата, разбрахме какво е почувствал Хауърд Картър, когато за първи път е влязъл в гробницата на Тутанкамон“, споделя смаяният архитект.

И продължава: "Там цареше пълно безредие, но чувствахме, че все едно сме намерили съкровище, оказвайки се в отдавна изчезнала епоха".

Календарът, висящ на стената, показвал август 1988 г., а в кухнята имало празна бутилка от източногерманската напитка "Вита Кола", аналог на американската "Кока Кола".

Около шкафа имало цинкова вана, а тоалетна въобще не е имало, тъй като домът бил комунален.

Картината се допълва от водка "Кристал" и алуминиеви прибори, а единствената вносна вещ в квартирата била западногермански дезодорант.

Според Арец, човекът, който е живеел тук, е оставил всичко и е избягал във ФРГ.

Съдейки по намерените документи и писма, обитателят е бил 24-годишен.

"Мисля, че той не е желаел да се съобразява с наложеното статукво в ГДР,и е изчезнал при първа възможност – края на 1988 или в началото на 1989 г.

Тогава хората са напускали страната през Унгария или през посолството на ФРГ в Прага", предполага Арец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кстати о птичкахкакто е в вица.На мен ми се случи много подобно нещо. Някъде към 1985 година ме заведоха да ми покажат къде в София преди втората световна война е живял единия ми родител. Там продължаваха да живеят хора, но сякаш се бях върнал десетилетия назад. Точно както описват в тази статия.
18
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 15 години
Истината е, че живота не стои на едно място и ако се прави сравнение с как си живял в миналото, то има смисъл само ако сега живееш по-зле. Примерно преди 1945 година в България имаше невероятна бедност, толкова голяма, че даже не вярвах когато ми разказваха хората живяли и работили тогава. Сега минали над 20 години и намерили необитавано жилище - чудо голямо. По-добре да видят как някои все още живеят в къщи строени преди повече от 100 години и какво представляват сега те.
17
0
 
0
 
! Отговори
Андрешко преди 15 години
В БГ на 09.09.1944 г. не е имало един километър асфалтов път.Основни средства за производство на село бяха хилядолетното дървено рало и кремъчната диканя. Електричеството е било познато само на богаташите в по големите градове. Въобще земен рай, към който упорито ни води т.н. политически елит.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко БОРИСОВ e за турците
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За един западен немец описаната гледка може и да е странна. Жалкото е, че за нас след 20 години преход, тя продължава да е реалност.Огледайте се в панелните комплекси на София или в малките провинциални градове и ще я видите. На места нещата са станали и по-лоши.
14
0
 
0
 
! Отговори
фашист преди 15 години
Номер 8 разказа най-новия виц!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ясно какво толкова се превъзнасяш!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За твое сведение,когато "героят от Лайпциг" се е завърнал в България, вече е бил цирозирал алкохолик,така че не ми е много
11
0
 
0
 
! Отговори
дядо Даню преди 15 години
До тук пишештите,или са били дребни,сега и по акъл,или не са били родени,деца на "думокрацията".Тази "възхитителна"картина нито там, а и тук несъм виждал тогава!Сега не е необходимо да ви показвам,всеки непредубеден може да я види у нас,сега и тук!Капитализма е рай за родоотстъпници-престъпници и мекерета.Картината е вашето бъдеще!Соца го погребахме и на капитализма се наденахме.Да е честит на сегашни и бъдещи ратай,слугинажи и ***.Не завиждам на Китай,нито на Индия към която стремглаво летим!Осъзнай те се!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Скандинавец преди 15 години
Той когато не си пие хапчетата, забравя да пише.
9
0
 
0
 
! Отговори
kuru-muru преди 15 години
до 8.за кой точно ми говориш - за Гошо Тарабата ли? мерси от такива като тебе и него. нагледахме се на Вашето настояще и Нашето "светло"бъдеще. никога вече такива като теб и като него. НИКОГА.
8
0
 
0
 
! Отговори
antifa6ist преди 15 години
Ako GEORGI DIMITROV be6e jiv 6te6e da vi natika v mi6a dupka fa6isti takiva.Razstrel na rodoostapnocite.SLAVA NA GEROQ OT LAIPCIG NA6IQ VOJD GEORGI DIMITROV!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
В БГ всяка втора къща има бюстове портрети и куп ламаринени орденчета и значки че и червени книжки а има и червени тикви.
6
0
 
0
 
! Отговори
IVo преди 15 години
ама покажете снимки на тоя партамент де , да видим от какво толкова се е впечатлил тоя германец така само от една статия кво да разберем ние той какво е видял ?
5
0
 
0
 
! Отговори
xxx преди 15 години
Смятай тая къща 20 години никои нее влизал в нея и никои нея е разбил .А тука при първа възможност ако отидеш някаде за 20 дена на почивка щи разбият къщата че може и земята под нея да ти откраднат.Както беше станало в кое село .Кадето откраднали имото на някакъв човек и му съборили къщата и се приготвили да строят .
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Ела в България виж комунизма"
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-добре е да запазят сегашния вид на апартамента и да го направят музей! За да види тъпия народ колко жалко нещо е комунизма! И как хората се е налагало да зарежат буквално всичко за да избягат от примката!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hahahaha, qko
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да живей!!! Живей труда!