Гони ли ви черна котка, плюете ли в пазва?

Петък, петък, 13-и е, а какво му е пък толкоз...
13 фев 2009 09:50,
21
Гони ли ви черна котка, плюете ли в пазва?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отношението към числото 13 винаги е било особено. То ту е смятано за нещастно, ту за носещо късмет. Повечето хора се отнасят към него с известно предубеждение.

Една домакиня ще настръхне при мисълта, че зад масата в дома й може да се окажат 13 гости, докато пък някой играч с удоволствие ще заложи на числото 13, а трети ще сметне 13-ият календарен ден за щастлив.

Кой от тях е прав?

Колкото и американците да се опитват да избягат от числото 13, все пак в Америка се смята по-скоро за щастливо, отколкото за нещастно. То се съдържа в множество американски символи.

Орелът на американския герб държи в ноктите на единия си крак маслинова клонка с 13 листа и 13 маслини, а в другия – наръч с 13 стрели. Гърдите на орела са закрити от щит с 13 червени и бели ивици. Над главата му има облак, обрамчен от сиво поле, в което са разположени 13 звезди.

В клюна си орелът държи свитък с надпис „E Pluribus Unum“ на латински, което пък официално е “Out of Many, One” (“Извън Множество, Един(ни)” и означава една нация, създадена от 13 колонии, но и в самия девиз има 13 букви.

Може да се каже, че латинският символ означава и „Множество за един“ – девиз, съответстващ на символа на пирамидата на масонската организация „Всички за един“. Всичките повторения на числото 13 означават, че при възникването на Съединените щати Америка се е състояла от 13 щата. По такъв начин самата история на САЩ прави символично числото 13 за американците.

Може да се предположи, че числото 13 съдържа особена сила заради това, че то следва след числото 12, което е символ на завършеността, на края. А след всеки завършек често настъпва хаос.

Така или иначе 13 има суеверна слава от антични времена. Казват, че кралят на Македония Филип Втори по време на една от тържествените процесии имал неблагоразумието да добави към дванайсетте главни гръцки богове своята собствена статуя. И скоро бил зверски убит.

По време на Тайната вечеря на Исус Христос на масата присъствали 13 апостоли, сред които бил и предателят Юда.

Свещената книга Кабала споменава за 13 зли духове. С числото 13 се обозначават змейове, дракони, убийци и самият Сатана. 13-ата глава от Апокалипсиса се отнася за Антихриста и Звяра.

Във Вавилон тринайсетият месец на високосната година се отбелязвал като месец на враната – зловещата птица...

По традиция това число и досега се смята за нещастно. Сред знаменитостите, страхуващи се от числото 13, бил Наполеон Трети, който отложил набелязан държавен преврат, когато съобразил, че избраният ден съответства на петък, 13-и по Григорианския календар.

Има и по-различно отношение към числото 13. Много хора го смятат за символ на могъщество и сила. В божествения пантеон на Гърция на главния бог Зевс били подчинени 12 други богове.

Числото 13 символизира вечната любов, която въплъщавали Яков и неговите 12 синове. За християните това число е свързано също с Дева Мария. На Чудотворния медал (медал, който бил връчван на всички посетители на едно от местата за поклонение в Светата католическа църква, свързано с името на Дева Мария) била буквата М, обозначаваща Мария, разположена над Светия кръст на Исус Христос, с който свързват числото 13.

Впрочем, тук е мястото да отбележим, че буквата М е тринайсета поред в латинската азбука (също, впрочем, и в българската). Ацтеките асоциирали числото 13 с понятието време, а именно – то означавало завършване на цикъл от време. Те смятали, че цифрата 13 по някакъв начин е свързана с небесата.

Това постоянно противоречие между позитивно и негативно отношение към числото 13 прекрасно се илюстрира от 13-ия аркан на Марсилското Таро: от една страна, тази карта (очевидно от благоговение пред цифрата 13) няма име и понякога я наричат „Безименният аркан“. Тя изобразява и символизира смъртта.

Но, от друга страна, сред едно от значенията й е изменение, възраждане към нов живот, трансформация, може да означава и болезнена, но своевременна и необходима промяна.

А тринайсетият час едновременно се явява и първи, което символизира края на един ден и началото на нов и се явява символ на цикличния процес „смърт – възраждане“.

А ако погледнем колодата на обикновените карти, то и при тях не минава без присъствието на числото 13: количеството на картите във всяка „боя“ – купи, пики, кари и трефи – е 13.

И днес отношението към числото 13 е нееднозначно. В много американски хотели например не съществува 13-и етаж, нито дори 13-и номер. Освен това в самолетите на американски авиокомпании няма кресло с номер 13...

И така, суеверният фатализъм ни преследва от векове.

В езотеричен и положителен смисъл обаче числото 13 означава „ангел“, който е съхранил чистотата си и притежава вечна сила и мъдрост, съчетани със справедливост и състрадание и най-вече с любов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
bogoizbrania.blog.bg преди 15 години
Иесус не е разпънат в Петък, а в събота, когато се заколва агнето на Пасхата. Първото нещастие на петък 13-ти е в деня на изхода, когато бяха унищожени египетдките първородни.
19
0
 
0
 
! Отговори
апостол преди 15 години
апостолите са 14 - аз бях четиринайстия , ама забравиха да ме впишат в библията...
18
0
 
0
 
! Отговори
Росна преди 15 години
Към 5:Казва се :Иисус Христос и дванадесетте апостола,така че Иисус Христос е тринадесетият присъствал на Тайната вечера.Излиза,че на 13 число в Петък е разпнат 13-т,т.е Иисус Христос,а той ни носи късмет,защото се е жертвал за спасението на човечеството.Въпрос на усещане.
17
0
 
0
 
! Отговори
Боли преди 15 години
Апостолите са 12,а 13-т е Иисус Христос,такаче-Късмет!
16
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
Аз предлагам след 12 да броим направо 14 - цифрата 13 да се изхвърли от броенето и от математиката... също така да пречукаме до крак всички черни котки , които се мотаят на сам натам по улиците.. отглеждането им в домашни условия , да се счита за углавно престъпление.. както и споменаването на числото 13...
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Задай secret dinner и брой. Приеми обаче, че Христос е Апостол и са точно 13 - прав си :) . Не го приемай сега като заяждане, а като урок по исторо-математика. И на теб здраве и късмет.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Днес имахме 3 свободни часа и си загубихме дневника... по-хубав ден от това здраве му кажи...
13
0
 
0
 
! Отговори
black cat преди 15 години
Моят домашен любимец е именно черна котка и си живеем много хубаво с нея! А що се отнася до петък 13-ти, смятам че това е ЕДНА много хубава дата!!! Успешен ден на всички!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
black cat преди 15 години
Моят домашен любимец е именно черна котка и си живеем много хубаво с нея! А що се отнася до петък 13-ти, смятам че това е адна много хубава дата!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
На Гнева Детето преди 15 години
таман щях да и пиша на прасловутата "Касиана",че е невежа и много устатковци има тука които само лаят срещу вятъра,без да имат ни най малка представа за заобикалящият ги свят!точно и Мария Магдалена е била 13-тата от Тайната Вечеря...писна ми от 12-13годишнни всезнайковци които само знаят да плюят по всички и по всичко което видят...Ай със здраве и късмет в днескашния ДЕН ;)
10
0
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 15 години
Пък в сериала Battlestar Galactica, Земята е митичната 13-та колония. Числото наистина се оказва фатално - планетата се оказва опустошена от ядрена война, водена преди повече от 2000 години.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Касиана и другите, за какво се заяждате сега.. Не е много далея от акъла да отидеш на google images и да напишеш secret dinner и да преброиш, че са 13! Единственото тука, което трябва да се отбележи в тази статия е източника на информация, иначе си е пълно плагиятство, освен ако автора не е правил собствен рисърч, което ме съмнява... Айде и със здраве днеска :)
8
0
 
0
 
! Отговори
10 стинки преди 15 години
Тринайсет са! Мария Магдалена също е на картината на да Винчи.
7
0
 
0
 
! Отговори
er преди 15 години
През 1307 година на 13-ти октомври (петък) френският крал Филип IV под натиска на тогавашния папа Климент V нарежда да бъдат арестувани всички известни рицари- тамплиери начело с техния Велик Магистър. Тамплиерите били изтезавани и много от тях изгорени на кладата. Говори се, че причина за това зверство е притежаваното от темплиерите евангелие на 13-тия апостол, което доказвало, че Исус не е нищо повече от обикновен човек и никога не се е смятал за Бог или син божии. Всички последователи на тамплиерите пренесли във всички страни по света тази трагедия и във времето деня Петък 13-ти се налага, като ден, в който се е случило нещо зловещо.
6
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Тук някои просто винаги се заяждат. А дори не знаят как се пише "вижте". Без значение откъде е взета статията, си е интересна и на мен ми е приятно да я прочета точно тук. А орелът на герба на САЩ - тази символика е известна отдавна, но наистина е интересна в контекста на числото 13.
5
0
 
0
 
! Отговори
Касиана преди 15 години
Да пишеш неща, които не знаеш, не ти прави чест, а се излагаш тотално! На Тайната вечеря, Апостолите са били 12! В това число влиза и предателя юда! Едва след като се самоубива, Апостолите, останали 11 избират на мястото на предателя друг достоен човек, и тогава пак стават 12 на брой! А фатализма е плод на суеверия и колкото повече някой будала вярва, толкова по-зле за него! Нито число има лошо, нито петък е лош ден! Може би в древност са го смятали за такъв, защото в петък Господ Иисус Христос е отишъл доброволно на Кръста за спасението на човешкия род! И заради това - за всеки истински православен, Правилата на Вселенската Църква установява пост 2 пъти седмично - сряда - заради предателството на юда, и петък - заради Христовите страдания на Кръста!
4
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 15 години
А ти преброи ли ги преди да си напишеш мнението?
3
0
 
0
 
! Отговори
krezo преди 15 години
напънала се планината и родила мишка...
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ей, човече, всичко си е точно така, пък може ти да броиш, ако искаш.
1
0
 
0
 
! Отговори
Rumen Rangelov преди 15 години
Проверете нещо преди да го препишете !!!! аиде вище сега орела и бройте орнаментите :)