Кратка история на първоаприлската шега

Обичаят съществува от векове, макар и на различни дати
1 апр 2010 14:18,
15
Кратка история на първоаприлската шега
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Човек, хванал се на първоаприлска шега, обикновено се чувства доста глупаво. Обичаят да се измислят лъжливи истории на първи април съществува всъщност от векове. Дойче Веле представя кратката история на тази традиция:

Джепето: Не ме лъжеш, нали?

Пинокио: Ами…

Този диалог най-вероятно ви е познат – Пинокио послъгва баща си Джепето и в същия момент носът му пораства. На днешния първи април обаче всеки може да послъже, без да се притеснява, че носът му ще порасне.

Как всъщност възниква тази традиция? Все още може само да се предполага кой кого, кога и как за първи път е излъгал. Някои отнасят обичая към културата на древните римляни. Те са имали голям празник на 1 април в чест на богинята Венера, включително с пищни празненства и всевъзможни шеги.

Франция – родина на първоаприлската шега?

Други смятат, че първоаприлската шега е възникнала през 1540 година. Според решение на Аугсбургския Райхстаг на първи април 1540 година е трябвало да се въведе единна парична система, разказва фолклористът Гюнтер Хиршфелдер.

Спекулантите залагат огромни суми и се надяват на завидни печалби. Датата бива отменена и спекулантите губят всичко. Така с не малка доза злорадство обикновените хора посрещат спекулантите с викове "април, април".

Най-правдоподобно обаче звучи историята за френския крал Карл IX, за когото се твърди, че е създал обичая с първоаприлската шега. Според Грегорианския календар Нова година се празнувала на 1 април.

С въвеждането на новия църковен календар през 1564 година кралят премества празника на 1 януари. Много от поданиците му обаче не били разбрали за промяната, разказва Хиршфелдер.

"Можем да предположим, че в началото много хора наистина са бъркали датата. По-късно много от тях нарочно подвеждали съседи, приятели или деца. И така на първи април хората започват да си позволяват шегички".

Малко хумор на фона на мрачните новини

В миналото лошите шеги са изглеждали по съвсем друг начин. Хората са били пращани например да изпълнят някаква измислена поръчка, и то често доста надалеч.

Днес нещата са много по-безобидни. Най-важното за онези, които искат да се пошегуват на първи април, е да видят реакцията на подлъгания. Защото в крайна сметка това осмисля първоаприлската шега.

"От културна гледна точка ние дори се нуждаем от първоаприлската шега. Редом с постоянните лоши новини хората имат нужда и от доза хумор, за да оцелеят изобщо като култура", казва Хиршфелдер.

Затова възползвайте се от възможността да се пошегувате!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
BS преди 14 години
DNESKA KITAI OBQVI 4E SHE INVESTIRA V BULGARIA 40 MILIQRDA EVRO 3 GODINI I BEZVAZMEZNO SHE NAPRAVI BELENE V ZAMQNA ISKA SAMO 10 MILIQRDA KOFICHKI OT KISELO MLQKO :)
11
0
 
2
 
! Отговори
фифи преди 14 години
Много мило........БЛАГОДАРЯ.
10
0
 
3
 
! Отговори
... преди 14 години
Най- добре е днес да излезе Дянков и да каже, че сме надминали САЩ по бюджет .. :))) като нищо ще го направи - .. и ще си повярва :)
9
0
 
4
 
! Отговори
Aprilcho преди 14 години
ЧРД фифи ;)
8
0
 
3
 
! Отговори
Aprilcho преди 14 години
до ГабараА така ;)))Ами уж взимаме мерки срещу такива шегички, но никога не е късно да се имзайтапят с теб по този начин!
7
0
 
7
 
! Отговори
dingilev преди 14 години
N sledvashtite izbori shte glasuvam za serGEI ili Goce!Shegi4ka :P
6
0
 
20
 
! Отговори
фифи преди 14 години
Аз пък днес имам рожден ден;и съм родена в Габрово.....
5
1
 
2
 
! Отговори
имате луек пропуск преди 14 години
На 1 април френската традиция е децата да закачват хартиени риби на гърба на достолепните костюмирани господа. Защо ли го правят това и на децата дори е ясно, ако че не са журналисти. Преди да пишете популярни статийки, ограмотяващи безпросветната (според ваш'те критерии) читателска интернет маса, поне първо попрочетете кое-що оттук-оттам из нета, за да попълните пропуските в знанията си по темата.
4
0
 
7
 
! Отговори
Габара преди 14 години
Априлчо докато се шегуваш, да не стане и с тебе, като с оная, за която говорили: А бе шегуваа, се шегуваа се с нея и сега има 5 деца :))
3
1
 
6
 
! Отговори
Ves преди 14 години
Аз пък не мога да разбера защо в статията все се пише за "шегата" когато според името му деня е посветен на "лъжата". Аз лично правя разлика между двете неща. Ако ще се шегуваме то не е изрично нужно да лъжем. Но щом така го разбират повечето хора, то предлагам днешния ден да се преименува на "ден на шегата".
2
3
 
3
 
! Отговори
Смех.... преди 14 години
Верно ли?
1
2
 
18
 
! Отговори
Aprilcho преди 14 години
Да си призная, още никой не съм метнала днес, но дойде ли ми вдъхновение ще го направя :) Трябва да не си губим чувството за хумор, защото ние ще се погубиме иначе. А и народът е казал "Който се е смял, е оцелял" :)