А сега, де! Морската гъба имала 70% от човешките гени

Това животно поделя с хората включително гените на рака
7 авг 2010 12:00,
50
А сега, де! Морската гъба имала 70% от човешките гени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Човекът може би произлиза от маймуната, но австралийски учени установиха, че морската гъба на практика има 70 на сто от човешките гени, съобщи АФП.

Дешифрирането на генома на морските гъби в района на Големия бариерен риф показа, че това древно животно има много еднакви гени с човека, включително онези, свързани с болести и по-специално с рака.

Според Бърнард Дегнън от Университета на Куинсланд откритието може да доведе до пробив в изследванията върху рака и стволовите клетки.

"Изследването на генетичните функции на стволовите клетки на морската гъба може да предостави данни за гените, които са повлияли върху биологията на човешките стволови клетки", заяви той.

"Това ще ни информира за начина, по който човешки стволови клетки ще могат да бъдат използвани в медицината в бъдеще", допълни ученият.

Резултатите от изследването, продължило повече от 5 години, са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Генетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
хахо преди 13 години
Тя морската гъба е много по-умна от повечето който пишат коментари в този сайт.
47
0
 
2
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Че Герберите и Червените Рози имат повече проценти от човешките гени бе! Поне 72 % !
46
0
 
4
 
! Отговори
Rik преди 13 години
Коя е каката?
45
0
 
4
 
! Отговори
СТИЛКО ПИЧА преди 13 години
ВИНАГИ СЪН ЗНАЕЛ , ЧЕ ТРЕЗВЕНИЦИТЕ СА С НАРУШЕНИ ГЕНИ. НИЩО НЕ ПОПИВАТ. НАЗДРАВЕ
44
0
 
2
 
! Отговори
Гъбарко преди 13 години
Да, а между човешките раси - 99.98-99.99%, като най-голяма е разликата между австралийските аборигени и всички останали. С цялата останала флора и фауна имаме 60-70% общи гени или поне така пише по северноамериканските музеи , така че не виждам къде е новината всъщност.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Защо ми слагате минуси? Яд ви е, че я познавам ли? :)))
42
0
 
0
 
! Отговори
ПАДНАЛ АНГЕЛ преди 13 години
ГЪБАТА ЗА ВАС КАКАТА ЗА МЕН
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e те и с маймуните гените са ни 98% еднакви и все пак разликата е огромна , а е само 2%, а с тая гъба цели 30%мисля че никой не може да убърка коя е гъбата на снимката
40
5
 
15
 
! Отговори
all преди 13 години
Българите също сме произлезли от гъба но от отровна:)))
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига вече сте ни ГЪБАРКАЛИ !
38
2
 
7
 
! Отговори
Вен преди 13 години
Zeitgeist не е филм с теории на конспирацията. Там не се казва, че тоя е виновен или оня мъти водата. Казва се, че системата е прецакана, а оттам се прецакват участниците в нея, които не биха могли да живеят извън нея и са принудени да участват. Човешката "алчност", "злосторничество" и "антихуманност" се провокират от текущия ред.Ако човек гледа и е в състояние да проследи прости причинно-следствени връзки, ще забележи, че описаното в Zeitgeist няма как да не бъде истина.
37
2
 
7
 
! Отговори
ined преди 13 години
Може и така да е, 70% от "хората" не са по-умни от една гъба, така че напълно е възможно да им клонират мозъчни клетки от гъба и да не се усети разликата.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Новия Световен ред идва,а..електронни пари, чипове под кожата, ала-бала. И Сатаната идва, нали му се кланят американските президенти и кралското семейство и корпорациите.По-добре поработете повечеко да ви е по-добър живота, пък Сатаната и Новия Световен ред като дойдат тогава ще му мислим.
35
4
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Тази кака я познавам.
34
1
 
6
 
! Отговори
ZEITGEIST преди 13 години
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА
33
3
 
2
 
! Отговори
maikl преди 13 години
Слабите/лабилните винаги някой ги обработва или експлоатира. А "такива филми" просто казват някои неща, които подозираме, че са така, но просто нямаме информацията, а само изводите. Друг е въпроса ако не можеш да отсееш информацията от внушенията по принцип.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Корпорациите всъщност са собственост на хора, май...
31
7
 
2
 
! Отговори
за 27 преди 13 години
Подобни филми обработват слабите/лабилните в полза на някаква кауза- религиозна или политическа. Това. че те впечатляват значи лош статус - социален или здравен. Такива хора са лесна жертва и на сектите...............с други думи имаме поговорка - сития на гладния не вярва.....та зависи от кои си
30
2
 
10
 
! Отговори
maikl преди 13 години
Гледал съм Zeitgeist и за съжаление съм на същото мнение. Живеем в може би най-мрачните, а не в най-модерните откъм човещина години на човечеството.
29
3
 
4
 
! Отговори
wtf преди 13 години
Всичко зависи от любимата ти теория за конспирацията.А да чакаш някой филм да ти отвори очите е тъпо. Със същия успех можеш да ходиш в някоя секта.