Самолетите на бъдещето ще летят със слама

Биогоривата ще се получават от отпадъчни материали, твърдят експерти
Обновена: 20 сеп 2012 22:33 | 20 сеп 2012 16:50, Петя Славова
79
Самолетите на бъдещето ще летят със слама
Снимка: Reuters

Самолетите на бъдещето ще летят със слама от конските обори и със стърготини от дъскорезниците. Това показва разработка на френски учени, пише агенция Ройтерс.

Проектът "Пробио3" за получаването на биогорива от тези отпадъчни материали стартира през месец юли и бе кофинансиран от френското правителство.

Целта е те да бъдат смесени в съотношение 50/50 с авиационния керосин и по този начин да бъде намалена консумацията на фосилни горива от гражданската авиация.

"Самолетите на бъдещето ще летят с гориво от отпадъчни продукти на земеделието и горите, твърди Карол Молина-Жув, професор в Националния институт по приложни науки в Тулуза и главен координатор на проекта. Ние и сега можем да изградим експериментална производствена линия, но задачата ни е да постигнем индустриално производство". Целта на екипа е да бъдат реализирани постигнатите в лабораториите резултати в реалния сектор, като значително бъде подобрена ефективността и рентабилността на процеса, предаде БТА.

Използването на слама от оборите и стърготини от дъскорезниците е един от поредните опити за получаването на биогорива, които да намалят замърсяването на околната среда и да снижат цената на горивата. Досега повечето опити се съсредоточаваха върху извличането им от селскостопански култури. Но това доведе до покачването на цените им и до недостига им, особено след вълната от засушавания, на които станахме свидетели напоследък, отбелязват учените.

Отговорните фактори в европейската самолетна компания "Еърбъс", която подкрепя финансово проекта, считат, че сламата и стърготините могат да станат добра алтернатива на царевицата и захарната тръстика за получаване на биогоривата на бъдещето.

С бюджет от 24,6 милиона евро, разчетен за осем години, проектът "Пробио 3" цели да бъде изградена рентабилна производствена линия за тези енергоносители.

Индустриалните и селскостопанските отпадъци в този процес се трансформират в захари с помощта на специални ензими. След това се смесват с микроорганизми от рода на маята, за да се постигне ферментация. Получените вещества след това се обработват с водород, за да се получат въглеводороди, подобни на тези, съдържащи се във фосилните горива, отбелязват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
иван иванов преди 11 години
форума е пълен с БруЗтаци.....просто не им обръщайте Фнимание......
66
0
 
1
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Да, но трябва задължително да знаят 3 западни езика :)
65
0
 
4
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 11 години
А огняри ще им трябват ли?
64
0
 
2
 
! Отговори
пипи преди 11 години
със вода става
63
3
 
5
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
А ремаркето с ,,горивото,,отзад на самолета ли ще го влачат или как?
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой е писал статията и кои *** са решили да я публикуват тук а....?
61
3
 
11
 
! Отговори
Редактор преди 11 години
Грешкаа малка е станала. Да се чете "каруците", а не "самолетите". Екипът ни се извинява на читателите.
60
3
 
9
 
! Отговори
Онзи преди 11 години
със слама ,след това с въглища....след това пасажерите ще въртят ***,като във Флиндстоун.
59
2
 
5
 
! Отговори
аса преди 11 години
Егати и пегасите ще са тия самолети.
58
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 11 години
Направете го така,че да може да върви с *** и ще имаме наистина ЕКОЛОГИЧНО гориво :))))))))
57
2
 
3
 
! Отговори
do 54 преди 11 години
Moje pak i da ne sam balgarin, moje da sam franzusin nauchil balgarski, moje edin ot roditelite mi da e balgarin ojenil se v chujbina i az da imam dva "maichini" ezika, mnogo vazmojnosti ima...! Kvo si mislsih, che samo zapadno evropeizite mogat da praviat smeseni brakove mejdu tiah si i dezata im da govoriat po 4-5 ezika?Ima mnogo takiva dvoiki i deza koito govoriat bg+nesto drugo, stranno li ti zvuchi??A i mnogo hora pishat na latiniza tuk,ne mojesh da im zabranish,mojesh samo da se iadosvash
56
2
 
8
 
! Отговори
ash преди 11 години
Ха-ха, на дедо ми, магарето вървеше със слама...МАГАРЕТО ТО БЪДЕЩЕТО..
55
3
 
8
 
! Отговори
Моторник преди 11 години
Може да се използва и пръдня - само трябва да сервират достатъчно количество боб на пътниците в самолета
54
1
 
3
 
! Отговори
Щурец преди 11 години
*** прости, които не разбирате от майтап. Какво сте седнали да ми обяснявате елементарни неща, това е лаф от филма "Щурец в ухото", само че там ставаше дума за "буфеД" (салонен бюфет). Дее8а и диванетата му, дее8а...
53
1
 
1
 
! Отговори
до Щурец преди 11 години
То се пише и идиоД...това сигурно го знаеш прекрасно, защото ти е написано на челото и го виждаш всеки път като се погледнеш в огледалото:):)
52
5
 
5
 
! Отговори
do 51 преди 11 години
Ще пишеш на кирилица защото си българин, а ще правиш каквото си искаш при мама, която те е разглезила докато си раснал на село.И не, България не е само София и Провинция - това разделение го правят ***, напълнили големите градове с надеждата,че комплексът им за малоценност на тема "Локален патриотизъм" ще се избие когато на личната им карта се изпише адрес в Дружба-2...
51
1
 
4
 
! Отговори
тадд преди 11 години
преди 25 г ми насадиха,че двигателят ми от 1500 куб.см. гори около 3,5 литра кислород за секунда работа и поне за мен бе малко притеснително...Докато един ден се запитах- аджеба колко ли кислород изгаря един Pratt & Whitney JT9D ili Rolls-Royce RB211- 270 kilonewtons тяга и като се умножи по 2 или по 4,в зависимост от модела на самолета,някак си се успокоих...за бъдещето де ;)
50
2
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Колега, летиш ли, или ледиш? Корена на думата е летя! СамолеД може да е само във Фторник! хахахаха ... чакай да те светна още един начин... много е лесно, просто образуваш множествено число на думата, и така... не казваш самоледи, а самолети. Иначе ме разсмя много с това колко си уверен! :) ))))
49
2
 
6
 
! Отговори
do 40 преди 11 години
"После ще уточним кой коментар идва от града и кой от провинцията" ??V provinziata niama li gradove?? Grada samo edin li e? (predpolagam govorish za Sofia) Az ne sam ot "grada" Sofia, taka che niamam problemi s "provinziata" a kolkoto go kirilizata, ste pisha kakto mi e ubodno, siguren sam che i taka me razbirash, no az tvoite termini grad i provinzia po mi e trudno da gi shvana...
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я си ги напраете на дръвца като ено време, кво има да се мъчите с таа слама... С дъбови цепеници като го накладеш знаеш как убаво ше лети.