Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години

Без зеленчуци мозъците им е нямало да се развият
23 сеп 2012 15:03, Петя Славова
116
Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години
Ако ги е нямало зеленчуците мозъкът на хората е щял да остане недоразвит, смятат американски експерти. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години. Това им е позволило да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Новите открития със сигурност ще дадат отговор на въпроса защо различните етноси реагират различно на съвременния "западен" начин на хранене. Ако прародителите на човешкия род не бяха се адаптирали към усвояването на зърнените култури, плодовете и зеленчуците, мозъците на днешните им потомци щяха да останат недоразвити.

Модерните хора са могли да се разпространят от люлката на човечеството, Африка, към други части на континента и света, след като генетична мутация им е позволила да станат вегетарианци. Така те са могли да напуснат богатите на риба водоизточници, като променили хранителния си режим, пише БТА.

Три американски екипа безспорно установиха, че тази ключова генетична мутация е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.

До тези изводи стигнаха учени от университетите "Уейк Форест" в Северна Каролина, "Джонс Хопкинс" в Балтимор и от Медицинския институт "Вашингтон" в Сиатъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
ATILA преди 11 години
като гледам маймуните ,добре са се развили ,еййй само глупост след глупост откриват учените!!!!
100
1
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе Veggie... кой се интересува от това колко вида вегетарианци има? Ама сте една секта и вие вегетарианците! По цял ден ядете само зеленчуци, все гладни си ходите и само злобеете! А, причината да ядете по цял ден е, точно режимът ви на хранене! Който си мисли, че не съм прав - справка с кравите... по цял ден само преживят!
99
1
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе тая статия е толкова грешна, че повече няма накъде! Безспорен факт е, че човешкия мозък се е развил, благодарение на засилената консумация на месо, а от вегетарианците са останали днес само малко фосили...
98
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
Зеленчуци който не яде.. май видях някой от тия същите зеленчуци в т-маркет снощи:)
97
0
 
3
 
! Отговори
hidko преди 11 години
Тази статия или е преведена грешно или авторите са объркали годините, фактите и последователността... може би, са имали предвид друга планета :)
96
2
 
8
 
! Отговори
Гладен Пеню преди 11 години
Ех колко апетитно изглежда тоя мозък на снимката, само малко да се пекне, после с една салатка и ракийка
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И точно уменията за лов, са развили и ума ни. От крава, Айнщайн не става!
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати глупостите са това :))) ние сме точно като шимпанзетата. винаги сме били всеядни
93
0
 
1
 
! Отговори
Ibuku преди 11 години
А хората папкат растителност и релаксират в такава обстановка.ibuku/interiors/
92
0
 
9
 
! Отговори
-- преди 11 години
Оххх... Преводите ви са ужасни.Никой човек не се нарича "човекоподобен". Или е човек или е *** животно ("***" се връзва единствено с това определение).Или може би решихте, че след като дори Лили Иванова не си спомня главните герои от статията, няма ка да са били хора...
91
2
 
4
 
! Отговори
Неандерталец преди 11 години
2)Възможно е разумния човек да се е появил доста по-рано,а смятаните за предшественици някои по-примитивни открити форми да са или вид изчезнали маймуни(както се доказа за някои от тях),или да са се обособили не чрез еволюция,а чрез деволюция-опримитивяване на изолирани групи.3)Някой с доста напреднала технология се намесва при неандерталеца преди 300 хил.год. и с генно инженерство ускорява еволюцията му(както преведоха плочите с шумерските йероглифи).Днес знаем съвсем малко за нашата история!
90
2
 
2
 
! Отговори
Неандерталец преди 11 години
Като се проследи еволюционната стълбица,винаги е правило впечатление сравнително бързата поява на "разумния" човек-за около 150 хил. години след появата на неандерталеца,докато *** възникват преди 65 мил. години,а първите маймуни-преди 28 мил.години.Отнело е около 25.5 мил. години докато тези маймуни се научат да ходят на 2 крака,а само 150 хил. години за появата на "разумния"?!Възможни причини: 1)Човека може да е по-древен,отколкото се смята и да няма общ корен с маймуните.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя който е писал статията да отиде и да си хвърли дипломата. Само като прочета тъпата логика, че като сме прояли растения, сме заселили планетата. Първо вероятно човека е проял риба много по-късно отколкото другите видове животни. Явно учения който е писал статията не е чувал за палеолит, който започва 2,6 милиона години преди Христа/новата ера/.Епохата на палеолита завършва с настъпването на мезолита, който на свой ред завършва с началото на неолита. Да се върнем на палеолита, та по време на палеолита хората живеят в неголеми номадски и полуномадски общини, като племена и се занимават със събиране на растения и лов на диви животни[6]. Палеолитът се характеризира с използването предимно на каменни предмети, макар да могат да се намерят и такива, изработвани от кост и дърво. Та натъртвам, хората са ловели диви животни, изполвали са оръжия, ползва ли са костите на животните както и кожите им. Когато умееш да ловуваш диви животни, няма как да не превземеш планетата, освен това е доказано, че хората са се хранели с растения още по това време, а това още веднъж доказва абсурда на статията.
88
2
 
16
 
! Отговори
коко преди 11 години
В статията са пропуснали да пишат,че са били македонци. професор коко-антрополог от |Македонския университет
87
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По *** статия не съм чел, преди 80 000год, хората като вид вече са били напълно оформени, и са населявали не само африка, но и европа и азия. Виж ако бяха казали преди 800 000 можеш и да повярвам.
86
2
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
а преди 80 хилки... ко са яли?
85
11
 
9
 
! Отговори
Последната лъжа преди 11 години
Последните сведения са, че Човешки следи има от 4,5 милиона години. Така че, това Американско удурдисване на Човешката история е да защити еволюционистите. ЧОВЕКЪТ СИ Е ЧОВЕК, още с появяването му на Земята. По скоро е извънземен или извънземно творение, но не е произлязъл от някакъв си маймуночовек и еволюционно да се превърне в съвременния Човек.
84
2
 
15
 
! Отговори
Vege преди 11 години
Доматът: " Вегетарианецо ти нямаш душа! Яж камъни! "
83
2
 
1
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Браво! Животните са приятели, самите ние... На борда?
82
0
 
6
 
! Отговори
Елена В. преди 11 години
Моля, моля ... стига вече с Гугъл Транслейт ...