Космическо уиски се завръща на Земята

Експерти ще установят как се развива уискито в различна гравитационна среда
1 сеп 2014 22:13, Василия Пейчева
3
Космическо уиски се завръща на Земята
Снимка: Архив Reuters

Шотландско уиски, изстреляно в космоса преди три години, ще се завърне на Земята следващата седмица, за да може експертите да установят как се развива напитката в условията на ниска гравитация, съобщи в. "Дейли мейл".

Алкохолната фабрика "Ардбег" е запазила мостра от същото малцово уиски. След като престоялото на Международната космическа станция се завърне на 12 септември, двете проби ще бъдат изследвани лабораторно в Хюстън. Учените ще ги сравнят, за да видят какви разлики са се появили.

"Това е малка стъпка за човека, но гигантски скок за уискито - каза д-р Бил Лъмсден от "Ардбег". - Екипът ни се надява да открие как се развива уискито в различна гравитационна среда.

Това може да революционизира производството на уиски. Надяваме се да научим нещо ново за ефекта от гравитация върху процеса на стареене, но кой знае къде ще ни отведе това. Възможно е да е към безкрайността и отвъд нея".

Алкохолът има своята космическа история. Преди Бъз Олдрин и Нийл Армстронг да се качат на лунния модул на 20 юли 1969 г., Олдрин вади нафора и малък контейнер с вино. Говори се, че е разказвал, как течността се е завъртяла по стените на чашата.

Космонавтът Александър Лазутин е разказвал, че в космическата аптечка слагали коняк за "стимулиране на имунната система и тонизиране на организма".

В началото на 70-те години на миналия век НАСА и експерти от Калифорнийския университет в Дейвис правят опити за разработване на вино за първата американска космическа станция Скайлаб. След различни тестове се спират на шерито като идеално за космоса заради силния вкус и стабилността му.

На Международната космическа станция е отглеждан ечемик, от който е произвеждана "космическа бира", продавана в Япония за около 19 щатски долара бутилката.

(БТА)


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако е било в руската космическа станция, ще получите само амбалаж !
2
2
 
7
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 6 години
Наздрави пичове! Многу яко беше вискито ... хлъц, вие уважавате ли ме бре?
1
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Извънземните да го...опитат това уиски,още докато го...плацикат в космоса и ако не им хареса,да ме...посетят в Кривунделово.Ще ги черпя отлежала ракия гроздова,сливова,ябълкова,праскова...джанкова.Градусите са около 47,цветът е...жълт от бъските на черничевото буре.Мезето може да е от...тях,но без...консерви от задушени...космически водорасли.(платена...обява)