Човешко с чили!!! Откриха древни канибалски рецепти

Археолози разкриха обичаите на индианците в Мексико
25 май 2015 11:12,
35
Човешко с чили!!! Откриха древни канибалски рецепти
Снимка: Reuters, архив

Учени от Испания и Мексико са установили как именно са готвили месото на жертвите по време на канибалски ритуали в древно Мексико. През IV век пр. Хр. индианците са пекли и варили месото, като са го посипвали с чили, анато и други подправки. Това показва цветът на костите, открити от археолозите, съобщи сп. Archaeometry, цитиран от БТА.

Групата испански и мексикански учени е работила с останките на 18 души, намерени в Тлателкомила (недалеч от Мексико). На парчета от черепи и древни кости, датиращи от VI-IV век пр. Хр.,са били открити следи от порезни рани, травми и от термична обработка (признаци за канибализъм). Далеч по-интересен за учените е бил червеният и жълт оттенък на костите - тези цветове те са придобили преди погребението, са установили археолозите. Изучавайки структурата, морфологията и текстурата на костите, експертите са отделили сварените останки от изпечените.

"При варене солите в костите (хидроксилапатити) се разтварят, а колагенът излиза на повърхността. Костите с червен цвят са принадлежали на хора, чието месо е било изпечено: при печене се повишава температурата на кръвта и сокът на месото се попива в горния слой на костите" - разказват учените. По думите на археолозите, жълтият цвят на костите се дължи на подправките, с които са били варени: анато, тиквени семки и лют червен пипер.

Смес от тези подправки съдържа каротиноиди - пигменти с растителен произход. За да проверят хипотезата си, учените са сварили говежди кости, като във водата са добавили анато (тази подправка и до днес се използва в мексиканската кухня). След приготвяне костите са придобили същия цвят, както и намерените в Тлателкомила.

Учените отбелязват, че при обработката на човешко месо в древно Мексико са били използвани същите рецепти, както и при готвенето на царевица и на други традиционни блюда. Етническата принадлежност на групата, на територията на която са намерени костите, засега остава неизвестна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
3
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Илмейн,да не мислиш,че по това време в Европа е било по цивилизовано? А и тогава Христос още не се е родил,на власт е бил Йехова
4
4
 
16
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Южноамериканските пирамиди са построени именно за ритуални убийства на хора, в пирамидите е имало тръби/канали в които се е стичала кръвта и са хвърляни органите а под пирамидите демоните са се хранели с тази гнусота. Когато конкистадорите видели какво се върши дори тези закалени в боеве мъже били ужасени. Има описания за планини от човешки черепи и жертвени стаи дотолкова изплискани с човешка кръв че са станали черни а смрадта там е била нетърпима.
3
6
 
8
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Били са гнусни езичници, поклоници на демони и на сатаната - хвърката змия в техните гнусни вярвания. Като хора въвлечени в демонските религии на мрака са били потопени в гнусота, много от тези практики се възраждат и днес от нео-езическата пропаганда на слугите на дявола - хомосексуализъм, магьосничество, идоло и демонопоклоничество и човешки жертвоприношения. Хора са били жертвани и с кръвта и органите им са хранени демоните. Месото е продавано в кланници за да бъде изядено от демонопоклоници
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ни обясняват каква развита цивилизация са били индианците в Мексико. Канибали, не познаващи колелото, огнестрелното оръжие и мореплаването. А събратята им от Перу, пък побъркаха света с някакви измишльотини за края на Света!ХА ХА ХА!
1
3
 
48
 
! Отговори
защо бе хора преди 8 години
От 15 минути чета новините, след статията за побоя на роми над българи със брадви и сопи, сега ни обясняват и как се готви човешко?! Не е истина ... простотията е завзела тотално информационните сайтове! Жалко ! Оправия не виждам ! сигурно ще ми изтрият коментара, но и от това няма да си учудя. важното е да са добре ... гласовете им са важни за изборите!!! Българино, Терминал 2 те зове !!!!