Живот в комуна – "разумно бедни", но щастливи янки

В Туин Оукс не гледат телевизия, но пък полигамията се поощрява
Обновена: 21 авг 2015 21:15 | 21 авг 2015 21:14,
52

Снимка: DailyMail

Те не живеят като обикновените хора. Споделят всичко – дом, дрехи, коли, дори възпитанието на децата е оставено на комуната, разказва "Дейли Мейл". Това е възприетият начин за живот за жителите на Туин Оукс, комуна във Вирджиния, САЩ.

Преди 48 години комуната е основана, а днес е съставена е 92-ма възрастни и 13 деца, които живеят в ''разумна бедност'', както те самите я описват.

Животът им е хармоничен, със стандарт под границата на бедността, но пък споделят ресурсите един с друг. Имат коли на комуната, живеят и спят в къщи с останалите. Понякога дори 22-ма души под един покрив.

Децата не ходят на училище, но имат сграда в комуната, където биват домашно обучавани. А достигнат ли крехката възраст от 4 годинки са задължени да работят по 1 час седмично, който расте пропорционално с възрастта.

Всички жители пък получават едно и също възнаграждение. Срещу 42-часова работна седмица, което включва готвене, чистене, доене на крави, грижа за градините на комуната, те получават $103. Също така произвеждат тофу и плетат въжени хамаци, които после продават. А възрастта им за ''пенсия'' е едва 50 години. Тогава достигналите тази възраст трябва да се отчетат като 4-годишните – с по един час седмично.

Членовете на комуната твърдят, че не ги изкушава богатството. ''Голямата жертва, която правим като живеем тук, е че никога няма да станем богати", разказва Киинан Дакота.

''Имам предвид, че няма да ударим 6-ца от тотото и изведнъж да се издигнем на върха. Но и никога няма да сме бедни, безработни, да загубим здравни осигуровки, да сме бездомни. Това е жертва, която много хора – със сигурност всички тук – са склонни да направят''. 

В Туин Оукс има интернет връзка, но телевизия, видеоигри и оръжия са забранени. Мъжете и жените си имат малки стаички в жилищата на комуната, правят собствения си график и помагат в отглеждането на 13-те деца в комуната. Това е много полезно например за самотните майки, които никога не биха могли да си позволят помощ в отглеждането на децата, ако живееха във външния свят.

''Възрастните тук не са стресирани, не се борят за оцеляване'', твърди Киинан. - ''Няма жени, които да са бременни, да имат няколко деца и да мизерстват или пък добре платени родители, които имат купища пари, но никакво време да обърнат внимание на децата си, а те са отглеждани от бавачка''.

И точно както си споделят отглеждането на децата, така и решението за създаването на нов живот е общо.

''Да имаш дете не е просто нещо, което да приемаш за даденост, което просто можеш да решиш самостоятелно, защото не си единственият финансово отговорен за отглеждането на детето. Цялата общност е, затова всички трябва да вземат това решение", разказва Катрин Симънс.

Още повече – полигамията не е отричана, а жителите поддържат по няколко връзки наведнъж. Не е рядко срещано някой да има съпруга, любовница и приятелка. Дори смятат, че е полезно за възпитанието на децата.

Не всички обаче са въодушевени от начина си на живот. Имани Калън, на 22, е чувствала липсата на момичета на нейната възраст, докато е растяла. Така като тинейджър тя решава да посещава публично училище.

Въпреки странните навици на комуната - има лист с чакащи да се присъединят.

''Като четем новините – стрелби в училищата, насилие в университетите, мисля че много от нас се убеждават, че това, което правим, е разумно'', завършва една от жителките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Не е задължително .Правилата си ги създават хората .Ако е едно село е отделено както си е и има природен ресурс и продукция ще бъде рай....
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви комунисти ви гонят? Не ставайте смешни. Тези са хипита със сектантски уклон. Аз лично гледам доста подозрително на подобни екземпляри след документирани случаи на масови самоубийства и издевателства върху членовете от сходни общества.
27
3
 
5
 
! Отговори
Индивидуалист преди 8 години
Да направим такива комуни и за нашите комунисти. Ще ни покажат колко добре си живеят, и соцоалната система как добре са я устроили. Плюс това ще могат да налагат колкото решат ограничения и правила - само че важащи само в границите на комуната.
26
5
 
9
 
! Отговори
друг Анонимен преди 8 години
До: номер 33Това не са отвратени хора драги. На това там му викат демокрация. Сигурно не знаеш и за амишите - християнска секта които живеят по подобен начин и се обличат с дрехи от средновековието и не използват електричество и дори автомобили а се возят с коне и каруци. И ги има отдавна. Това не е заради капитализма, а именно благодарение на капитализма където всеки е свободен да избира как да живее - за разлика от Русия.
25
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
Иха! Аз съм на 50 години вече - може ли да се присъединя към тяхната комуна и да ме пенсионират там? Обожавам да работя по 1 час седмично и да получавам пенсия!А дълъг ли е листа с чакащите?
24
0
 
8
 
! Отговори
кобра преди 8 години
Така ще бъде след 3 та световна война.
23
3
 
15
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Сегашно време на глаголите грабя консумирам и се насирам от кеф,че други обедняват.Това сегашно време се нарича демокрация и пазарна икономика.Живях по време на социализма,система към която макар по наивно примитивен начин се стремят тези американци.Дано броят им се увеличава и най сетне се избавим от дивашкия античовешки капитализъм!
22
15
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Ти по-скоро говориш за Русия, където наистина 70% от хората и повече живеят в мизерия. В Америка, като цяло стандарта на живот е много висок и хората живеят доста добре. Пожелавам ти да посетиш тази хубава страна, много руснаци така направиха и останаха там да живеят.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOVA NESHTO MOGE DA SE SLUCI SAMO V USA.
20
3
 
8
 
! Отговори
Ами добре преди 8 години
Най естествените хора в САЩ,живеят в ,,МОТОР ХОУМ'' парковете.Толкова са естествени,че направо ги сравняваш с Българите.Толкова са непринудени в отношениятя с другите,че чак гивземаш за ненормални,понеже не са така стресирани като всички останали.На съседа си вика сутринта ,,Здравей Милионер''- но с усмивка от сърце.
19
0
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Кибуц
18
1
 
33
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Тези хора са избрали своя път. Живот в хармония с природата, чат-пат тревица и безразборен с екс. Не мисля, че такъв живот ми подхожда, но поне е без стрес, до момента в който някой от комуната не се разболее сериозно или не плъзне някоя епидемия. Тогава, щат не щат, ще трябва да се обърнат към цивилизацията. За мен тези са си чисти хипита. Не, че има лошо де - не помагат на обществото, но и не пречат. Пожелавам им да са живи и здрави!
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизъм не може са има, дайте ми материално пък вие си живейте в комуните.
16
2
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
"Бат' Георге, мен к'о *** интересува с'я твойта царевица?" Че и мойта работа :) Оправили нашата ...
15
8
 
18
 
! Отговори
Баба Ванга преди 8 години
"Комунизмът ще победи първо в най-развитата капиталистическа държава.""Капиталът"- Карл Маркс - 1857г.
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родните комунисти да се поучат, да си направят някоя комуна на село и да ни отърват от присъствието си.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са най-обикновени хипита. Тези хора живеят като първобитни, аз лично не приемам този начин и никога не бих живял така, но все пак уважавам техния избор, стига не ми го навират в лицето.
12
8
 
7
 
! Отговори
Джордж Сорос преди 8 години
Какви са тия комунисти под...носа ни, бре? Пращайте армията да разчисти, за какво им плащаме, за какво ги печатаме тия хартийки?
11
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над 70% от американците живеят в тотална мизерия - като диваци и без жилище.
10
0
 
8
 
! Отговори
Батето преди 8 години
Апропо, на гугъл можете да им видите комуната... Адреса им е:twin oaks community, twin oaks road, louisa, virginia