Кучешка гледачка: Робот прави компания на любимците

Стопаните наблюдават кучето си постоянно, получават и селфита
14 сеп 2015 11:36,
3
Кучешка гледачка: Робот прави компания на любимците
Снимка: Facebook/ Petbot

Канадски учени създадоха робот компаньон на домашни любимци. Той се грижи за кучета и котки, когато стопанинът им не е у дома, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Кучетата обикновено се въртят в кръг, следят за най-малкия шум зад входната врата, издават жални звуци минути и дори часове наред, когато господарят им не е вкъщи. За да може кучетата да не изпадат в депресия, учени разработиха робот, който се грижи за домашни любимци.

Той напомня циклоп - има глава с едно око, уста и две уши. Кръстен е Petbot, свързан е с интернет и е представен на сайта Indiegogo. През месец май следващата година ще бъде пуснат на пазара и ще струва 149 долара.

Окото е на върха на главата на Petbot. Става въпрос за камера, която позволява на стопанина във всеки миг от деня да вижда върху екранчето на смартфона си какво прави домашният му любимец.

Роботът дава възможност да се поддържа истински контакт с кучето. Той може да го идентифицира с помощта на системата си за лицево разпознаване. Когато почувства, че животното е натъжено и не е достатъчно активно, Petbot го кара да се движи, като го повиква, ползвайки запис с гласа на стопанина му.

При всяко подобно взаимодействие камерата прави селфи, което е изпратено до смартфона на стопанина, а кучето получава лакомство, "изхвърлено" от устата на робота.

С помощта на тази система за възнаграждения стопаните имат дори възможност да продължат от разстояние дресирането на домашните си любимци. Даването на лакомства все пак се контролира, за да се избегне рискът от затлъстяване.

Petbot освен това умее да утешава котки, уверяват създателите му. Проблемът е в това, че според резултатите от неотдавнашно изследване котките понасят много добре отсъствието на стопаните си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,те на психолог си водят кучетата камо ли робот няма да му измислят.В най-скоро време очаква модно ревю от Шанел с кучешка мода.Вече има парфюм.
1
1
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Става и за деца