Костенурка, която свети! Откриха я в Тихия океан

Животното притежава биофлуоресценция
30 сеп 2015 11:51,
6
Костенурка, която свети! Откриха я в Тихия океан
Снимка: YouTube

В Тихия океан, край Соломоновите острови, американският биолог Дейвид Грубър е открил единственото в света светещо през нощта в зелено и червено влечуго. Оказало се, че това е намиращата се на границата на изчезването морска костенурка биса, съобщи сп. "National Geographic".

Видът е известен на науката отдавна, но досега специалистите не знаеха за рядкото свойство на морската костенурка биса. Животното притежава именно биофлуоресценция (способността на организмите да поглъщат светлината и да я отразяват на други дължини на вълната), която се различава от биолуминисценцията - умението на животните да светят с помощта на химически реакции на повърхността на кожата (или специфични бактерии). Биофлуоресцентни са някои видове риби, акули, скатове.

Дейвид Грубър е направил откритието си, докато снимал под водата биофлуоресцентни акули и коралови рифове. По време на едно от гмурканията през нощта в полезрението на учения попаднала костенурка, която Грубър сравнил с "извънземен космически кораб", покрит със зелени и червени светлини. Изследователят е успял да заснеме животното с видеокамера.

За учените все още остава загадка защо е необходима биофлуоресценцията на морската костенурка биса - за привличане на храна, за защита от врагове или като средство за комуникация. По всяка вероятност зелените светлини помагат на костенурките да се маскират на фона на биофлуоресцентните коралови рифове (червените оттенъци се дължат на водораслите на черупката на влечугото).

Грубър и колегите му предвиждат допълнителни изследвания на морската костенурка биса, за да установят дали тя получава необходимите й химически съединения от храната, или сама си ги отделя.

Да се изследват морските костенурки биса е много трудно. През последните няколко десетилетия числеността на този вид е намаляла с 90 процента. Причината е, че яйцата на морската костенурка биса се смятат за деликатес. Особено се цени и черупката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
1
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
"Животното притежава биофлуоресценция"Глупости, глупости и пак глупости. Нагълтала се е със светулки, затова свети гадината :D :D :D
3
0
 
12
 
! Отговори
НЕНАЯЛИСЕ преди 8 години
Дано ви приседнат тия яйца и черупки!
2
6
 
4
 
! Отговори
Ъ? преди 8 години
Нещо там.. Фукушима?!
1
2
 
34
 
! Отговори
леле колко си тъп преди 8 години
По-вероятно е *** да са я ...лецали шимпанзета и те , ти си резултата.