Петък 13-и: Един дяволски ден или суеверие?

За страховете на хората и политиците, за странните поверия...
13 ное 2015 18:00,
11
Петък 13-и: Един дяволски ден или суеверие?
Снимка: bgonair.bg

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция също нямат номер 13. Според законите на американския щат Индиана в петък 13-и всички стопани на черни котки трябва да пускат питомците си на разходка на улицата, само ако им сложат звънче на нашийника.

Защо Петък 13-и от незапомнени времена продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх? Суеверни ли са българите? На този въпрос отговарят хора в анкета за предаването "ДНЕС по Bulgaria ON AIR.

"Не съм никак суеверен. Аз даже съм роден на 13-а дата. В някои отношения ми носи късмет, в други не. Късметът не е постоянна величина", коментира млад мъж.

Момичета спортисти пък вярват, че екипа, с който са спечелили предния турнир, ще им донесе късмет и в следващия.

Друга жена споделя, че е суеверна и че има талисман, защото вярва, че той разваля магиите. Наложило ѝ се е да прибегне до него, защото вярва, че бивш приятел я е проклел.

Други хора гледат по-трезво на нещата. "Всичко е свързано с наука. Няма нищо случайно. Гледам на нещата по-реално, а не като старомодните хора", сподели мъж.

Политиците също имат своите суеверия и някои носят със себе си талисмани, любими предмети.

Димитър Главчев сподели, че е суеверен в умерени граници, но няма например късметлийски костюм или вратовръзка. Султанка Петрова сподели, че за нея петък 13-и не е черен ден, но винаги в себе си носи една икона, която смята, че й дава сили и я пази.

Росен Петров също е суеверен, но не прекалено.

"От време на време си нарочвам нещо за талисман - часовник, който си въобразявам, че като го нося ми върви", каза той.

Според доц. Костадин Нушев, преподавател по нравствено богословие, суеверията са празна вяра и са свързани със страховете на хората.

"Всеки човек има нужда от духовни устои. В това търсене хората не са достатъчно просветени и изпадат под въздействието на примитивни форми на страхове и религиозни вярвания. В суеверието виждаме човек да се предпазва от някакви опасности и ритуали, които да му дадат сигурност и комфорт", уточни той.

Но откъде тръгват страховете, свързани с петък 13-и?

Страхът от петък 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13-и и страх на гръцки). Въпреки всичко, много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден.  Изследователи все още търсят корените на суеверията за "черния петък".

Съществуват няколко хипотези. Властелинът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година. Тогава, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V, са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те правят самопризнания по обвиненията в ерес. Стотици са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.

Според нумеролозите числото 13 "страда" заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус.

В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

А с какви поверия са свързани черните котки, вижте във видеото на предаването "ДНЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
"Футборис" 1 от Банкя с кой номер се подвизава ??? Май му мяза !
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е направил тоя Филип Красивия че ги е трепал тия тамплиери -слуги на сатаната !
2
1
 
3
 
! Отговори
цеци преди 8 години
Дяволски-ден може да бъде всеки ден от месеца,всичко е въпрос на гледна точка.За мен лично петък 13 е късметлийски,роден съм петък 13 ,преди доста години 5+1 от 6 от 49,фишър го попълних петък 13 и да завършим,днес подписах договор за работа,след като 3 години бях безработен.
1
1
 
6
 
! Отговори
<><> преди 8 години
На този ден ми върви по принцип ....дано ударя от еврото !