Не искам под земята! 14-годишно момиче избра да се замрази

Девойката е била болна от рак и се надява някога да бъде излекувана
18 ное 2016 14:39, Боряна Павлова
94
Не искам под земята! 14-годишно момиче избра да се замрази
Криогенната зала в "Алкор", една от двете компании, които предлагат услугата Снимка: Reuters

14-годишно момиче спечели историческа битка в британския съд малко преди да умре. Момичето било болно от тежка форма на рак и искала да бъде замразена, в случай, че се намери лек за болестта й, пише BBC.

Момичето, чието име е пазено в тайна, е било подкрепрено от майка си в желанието си за т. нар. "криогенно съхраняване". Нейният баща обаче бил против.

Болната тийнейджърка дори е мотивирала желанието си с писмо до съдията. Тя пише, че иска да живее по-дълго и не желае да е погребана под земята.

Момичето, което е починало през октомври, е вече замразено и тялото й е в САЩ, където компания предлага подобна процедура.

Съдът решил майката да е отговорна за това какво ще се случи с тялото на болната ѝ дъщеря.

Тийнейджърката, която живеела в района на Лондон, посветила последните месеци от живота си в проучване на криогенните техники чрез интернет.

"Бях помолена да обясня необичайното си решение. Аз съм на едва 14 години съм и не искам да умирам, но знам, че ще умра", започва писмото си до съдията девойката.

"Смятам, че криогенното съхранение ми дава шанс да бъда излекувана и събудена - дори и това да е след стотици години. Не искам да бъда погребана под земята. Искам да живея по-дълбо и смятам, че в бъдещето може би ще намерят лек за моят вид рак и ще ме събудят", мотивира се момичето.

"Искам този шанс. Това е моето желание", завършва 14-годишната девойка.

Съдия Питър Джаксън посетил момичето в болницата и споделил, че е впечатлен от "храбрият начин, по който тя се справя с нейната тежка съдба".

Решението си той мотивира с това, че не е воден от това дали криогенното съхранение е правилно или грешно, а от въпросът кой от родителите на момичето има право да реши какво да се прави с тялото на детето.

Молбата на момичето получила подкрепата само на майката, но не и на бащата. Двамата родители са разведени, а момичето не е общувало с баща си в продъление на шест години преди да се разболее.

Тийнейджърката е починала през октомври. Тя знаела, че тленните ѝ останки ще бъдат запазени. В деня на смъртта ѝ обаче съдията обяснил, че има проблеми с болницата. Персоналът и директорите на здравното заведение изразили загриженост за начина, по който тялото на момичето ще бъде подготвено за криогенната процедура. Подготовката се извършвала от група доброволция в Обединеното краство, след което тялото се изпраща за съхранение в САЩ.

Съдията предложил да се въведе регулация, която да решава подобни казуси. е подобни казуси да се решават чрез съответна регулация.

Криогенното съхраняване е процедура, в която цялото тяло се съхранява с надеждата, че е възможно в близко бъдеще то да бъде реанимирано. Тялото се замраява възможно най-скоро след смърта, за да може мозъчните клетки да стоят възможно най-кратко без кислород. Техниката обаче е оспорвана и все още никой не знае дали е възможно тленните останки да бъдат връщани към живота.

В САЩ и Русия има инсталации, в които тела могат да бъдат съхранявани в течен азот при много ниски температури (под -130 градуса по Целзий). Цената на такова съхранение на тялото за неограничено време е около 37 000 паунда.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Душата й ще блуждае из мрака без да може нито да се върне на средната земя, нито да се върне при създателя. Смъртта е по-малко страшен вариант, но тя не го знае.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз също бих желала кремация. някак си ми е гадно,да мисля за червеите,които ще ме ръфат. колкото до господ - той да беше ми осигурил по-добър живот,по-добро здраве.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо лъжат хората с това замразяване
56
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като се спомена стария завет, във въпросната книжка е изрично написано, че винаги е имало и ще има само един бог - и това е богът на стария завет - йехова. Също така изрично пише, че всички други, които твърдят нещо различно са лъжци и фалшиви пророци.

Меко казано е смешно, че християнството и исляма се базират на стария завет в опит да придобият правдоподобност, и в същото време спрямо същия този стар завет са фалшиви и измамни религии.

От далеч си личи, че е мислено за прости хора...
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Православния свещеник е умен човек и той опява само православни християни"

По-умен от игумен, за 5 лева и едно шише вино и куче ще опее.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84

Може да се спреш вече, и слепите и глухите и умрелите разбраха, че си смотан, нещастен комплексар. Можел да избира... за тебе всичките избори са направени, кон с капаци може да избира повече от тебе. Ти си една плюнка, винаги си бил и винаги ще бъдеш, и когато клетия ти животец приключи, няма да оставиш след себе си нито помен, защото никой не помни добитъка, помнят се само личности!
53
12
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
И най важното е да се покаеш, може и цял живот да си клал и изнасилвал, покаеш ли се, отиваш право в рая експрес!
----------------------------------Ти четеш Библията (ако въобще си я чел! )както дяволът чете Евангелието...Разбира се че не е така! Там се говори, че ако човек е извършил тежък грях и го осъзнае и помоли ИСКРЕНО за прошка, може да се надява за опрощение от Бог. Но! В никакъв случай не е казано, че излизайки от църквата или след като е помолил за прошка, човек може да продължи да трупа нови грехове и пак да моли за прошка, и пак да се надява на опрощение. Господ не обича лицемери
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаааа, ако не те заровят в земята не отиваш в рая, защото и малките деца знаят, че рая е под земята ЛОЛ.

Ама не стига само да те заровят, трябва и дядо поп да прибере парички да те опее, и да кажи какъв хубостник си бил без дори да те е познавал, трябва да си платиш и за погребението, и за гроба, понеже не може да те заровят къде да е, трябва да е на "свята" земя, иначе гориш.

И най важното е да се покаеш, може и цял живот да си клал и изнасилвал, покаеш ли се, отиваш право в рая експрес!
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

"Аз не съм изгнил..."

Толкова си изгнил, че няма как да осъзнаеш колко си изгнил. Ако поне имаше капацитета да се видиш щеше да има някаква надежда за подобрение, уви за тебе няма... ти си безнадежден, именно за това и се хващаш за разни измишльотини като удавник за сламка.
50
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз бих предпочела кремация и да ми разхвърлят пепелата из някоя горичка - без драми, сълзи и прочие.
49
11
 
11
 
! Отговори
Канчевски преди 2 години
Това със замразяването е голяма заблуда. Защото на практика човек умира при замразяването. и след това ще събудят добре запазен труп.
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73

Хаха, бре че съм пророк, може даже да съм господ. Как познах че предстои да разкриеш истинската си жалка, хулеща същност, която криеш зад овчата си мисъл.

Ясно и защо нямаш проблем с гниенето, ти вече си изгнил, и в главата, и в сърцето, и в душата.
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Котарак

"Ти си достоен да за това да не ти се обръща внимание."

Явно ти си още по-недостоен, като гледам колко внимание ми обръщаш. Ама така е при вас, промитите мозъци. Длъжни сте да си пробутате заблудите, и като усетите, че човека насреща не е просД като вас бягате далече, защото знаете, че следва унижение, и ще трябва пак да заспивате, докато хленчите на измисления ви господ.

Но не си виновен, ти си просто жертва на организираната религия - най-голямото зло на този свят.
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О да, задължително опело, иначе господ как ще знае че си бил праведник и трябва да отидеш в рая. За това дядо поп ще вземе парички, и ще разправя колко си бил добър приживе, па дори и да си бил алкохолик, който цял живот не свършил едно добро дело, и е бил и насилвал децата си - това съм го виждал с очите си.

Важни са традициите. Определено :)
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62

Абе каквото и да е, надявам се единствено да не съм на едно място с такива промити мозъци като тебе. Това наистина би било АД. Сред пламъци си е направо райско спрямо сред идеЙоти като тебе :D :D :D
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Котарак

"Виж,пожелавам ти да си кремиран и да си във вечна кремация!"

Пожелавам ти да си заровен в дупка, и вечно да гниеш в нея ;)

Кремацията продължава 30 минути. Ти ще гниеш с години, докато има кой да ти плаща гроба, и като спрат да ти го плащат, ще те изровят с багер, и ще те изхвърлят да си доизгниеш на някое сметище, където ти е и мястото.

Успех!
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ясно, че на времето са предпочитали да погребват - стига да може, най лесно е да изровиш една дупка и да хвърлиш трупа долу. Бързо, лесно, евтино.

Кремацията е сложен процес, в днешни дни се прави с газови горелки, които развиват огромни температури. За кремация с дърва трябва да изгориш едно 5-6 кубика дърва, и има реален шанс да запалиш гората. Едва ли някой би искал да отдава чак толкова "почит" на умрелите, изгаряйки всичките дърва за топлене на живите през зимата ЛОЛ.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Котарак

Само дето на никой не му дреме за чифyтския завет, а православните християни ги ненавиждат.

Почит... към торба с кокали? Хаха, смях. Почит се отдава на хората докато са живи, после на никой не му дреме.

Промит мозък си определено, всичкия тоя цирк е част от програмата за контрол чрез страх на религията. За това трябва да се парадира с умрелите, за да може всички да знаят, че ще умрат и ще отидат в ада ако не са послушни овчици и не дават на дядо под да ги дои редовно.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да речем че има душа - с какво предпочита да бъде затворена в гниещ под земята труп?

Кремацията е елегантен процес - вместо да гниеш с години, докато те ядат червеите, всичко приключва за половин час, "духовете" са освободени, остава "пепел", която може да се прати "при пепелта" - може да я пръснеш над красива полянка, или горски поток, или сред планините.

При всеки случай, близките ти не плащат за това да гниеш в земята и не сдухват постоянно да ходят да се занимават по гробища и прочее.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako vseki se zamraziava i sled vreme se sabudi....kolko 6te stave naselenieto na Planetata