Не искам под земята! 14-годишно момиче избра да се замрази

Девойката е била болна от рак и се надява някога да бъде излекувана
18 ное 2016 14:39,
94
Не искам под земята! 14-годишно момиче избра да се замрази
Криогенната зала в "Алкор", една от двете компании, които предлагат услугата Снимка: Reuters

14-годишно момиче спечели историческа битка в британския съд малко преди да умре. Момичето било болно от тежка форма на рак и искала да бъде замразена, в случай, че се намери лек за болестта й, пише BBC.

Момичето, чието име е пазено в тайна, е било подкрепрено от майка си в желанието си за т. нар. "криогенно съхраняване". Нейният баща обаче бил против.

Болната тийнейджърка дори е мотивирала желанието си с писмо до съдията. Тя пише, че иска да живее по-дълго и не желае да е погребана под земята.

Момичето, което е починало през октомври, е вече замразено и тялото й е в САЩ, където компания предлага подобна процедура.

Съдът решил майката да е отговорна за това какво ще се случи с тялото на болната ѝ дъщеря.

Тийнейджърката, която живеела в района на Лондон, посветила последните месеци от живота си в проучване на криогенните техники чрез интернет.

"Бях помолена да обясня необичайното си решение. Аз съм на едва 14 години съм и не искам да умирам, но знам, че ще умра", започва писмото си до съдията девойката.

"Смятам, че криогенното съхранение ми дава шанс да бъда излекувана и събудена - дори и това да е след стотици години. Не искам да бъда погребана под земята. Искам да живея по-дълбо и смятам, че в бъдещето може би ще намерят лек за моят вид рак и ще ме събудят", мотивира се момичето.

"Искам този шанс. Това е моето желание", завършва 14-годишната девойка.

Съдия Питър Джаксън посетил момичето в болницата и споделил, че е впечатлен от "храбрият начин, по който тя се справя с нейната тежка съдба".

Решението си той мотивира с това, че не е воден от това дали криогенното съхранение е правилно или грешно, а от въпросът кой от родителите на момичето има право да реши какво да се прави с тялото на детето.

Молбата на момичето получила подкрепата само на майката, но не и на бащата. Двамата родители са разведени, а момичето не е общувало с баща си в продъление на шест години преди да се разболее.

Тийнейджърката е починала през октомври. Тя знаела, че тленните ѝ останки ще бъдат запазени. В деня на смъртта ѝ обаче съдията обяснил, че има проблеми с болницата. Персоналът и директорите на здравното заведение изразили загриженост за начина, по който тялото на момичето ще бъде подготвено за криогенната процедура. Подготовката се извършвала от група доброволция в Обединеното краство, след което тялото се изпраща за съхранение в САЩ.

Съдията предложил да се въведе регулация, която да решава подобни казуси. е подобни казуси да се решават чрез съответна регулация.

Криогенното съхраняване е процедура, в която цялото тяло се съхранява с надеждата, че е възможно в близко бъдеще то да бъде реанимирано. Тялото се замраява възможно най-скоро след смърта, за да може мозъчните клетки да стоят възможно най-кратко без кислород. Техниката обаче е оспорвана и все още никой не знае дали е възможно тленните останки да бъдат връщани към живота.

В САЩ и Русия има инсталации, в които тела могат да бъдат съхранявани в течен азот при много ниски температури (под -130 градуса по Целзий). Цената на такова съхранение на тялото за неограничено време е около 37 000 паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Тялото е починало и есенциятата на живота духа и душата са напуснали тялото говорим за възкресение на мъртвец мъртва черупка.Ако изобщо има технология да възкреси скептичен съм човека който ще върнете да е същото момиче и персоналност.След възкресението зомбито трябва да се излекува от нелечимия рак за да не умре отново,което граничи с научна фантастика.Ако бъде жива замразена това пък граничи с умишлено убийство евтаназия на жив човек.Не бъдете игнорантни Евгеници всяка душа ще вкуси от смърта
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако се замрази докато човек е жив, ще се счита за убийство!
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единствените причини да не се замразяват преди настъпването на смъртта са правни
16
1
 
7
 
! Отговори
Ехх преди 7 години
По тази логика, нямаме нужда от хирурзи,доктори да направят аутопсия на починалите след като няма да ни държат в моргата директно фризери там като тях да се замръзяваме и с погребванията да се приключи така по спокойни ли ще се чувствате а уживя а не уживя със органите щом се страхувате от подземното,буболечките,змиите така духът му на спокойствие ли ще е ?
15
4
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Казва се, че нарочно го правят възможно най-скоро след смъртта. Вероятно биха могли и докато е жив индивида да го замразят, но това че го правят възможно най-скоро след смъртта вероятно си има своето основание.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Ехх,Ти в нейното положение ако предприемеш нещо мислиш ли че ще е по добро от 'изперкалици'
13
7
 
2
 
! Отговори
Ехх преди 7 години
Нали сме различни от Христинчетата,да не сме някакво бутче,животно да се замразим ето това ви е вярата на вас я да се обесите,замразявате,съживявате не ,че ние сме по различни да се изгърмим един по един но не се имайте за много повече ,отдавна знаем мръсните ви игри,манипулации.Достатъчно без това един мъртъв постпява в т.нар. "Морга" колкото си искаш замръзваш тук става дума с твоето желание това са тотални изперкалици.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този свят се случват много неща, причините на които не може да разберем. Дано това дете намери покой.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9В ютюб има клипове как взимат жива златна рибка, пускат я в течен азот и след това я връщат обратно в аквариума - рибката оживява. Не знам дали се получава с други животни обаче.
10
3
 
16
 
! Отговори
Абдуллах ибн Фарад преди 7 години
"Момичето, което е починало през октомври, е вече замразено и тялото"-и къде е логиката?Тя е починала,какво ще съживят?Тази статия ако не е копирана 1000пъти и 2000пъти редактирана грешно,ей *** на.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Discovery:Обаче ти е неизвестно как се пише думата "замразявам".
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че нещо, но много ме съмнява да се получат нещата...
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А съзнанието и личността дали могат да се замразяват?
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
eдва ли има някакъв шанс , дори и заболяването някой ден да е лечимо , смъртта вече е настъпила и процеса е необратим . Да не говорим за необратимите щети , които причинява замразяването на клетките , за да се избегнат от тъканите трябва да бъде изведена всичката съдържаща се в тях вода
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До момента има Хиляди замразени болни хора в САЩ и Русия където това е възможно.За целта кръвта на болния се източва и се заменя със специална кръвна плазма .Това се прави с цел че ако кръвта бъде замразена се получават кристали които ще увредят необратимо мозъка при евентуалното размразяване.Въпреки това все още не са успели да размразят живо същество но спорет Криогенетиката до 10-20 години ще могат успешно да размразяват .
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и това вече е вид религия
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПлавникТова е идеята.Ако науката напредне достатъчно, че подобни хора да могат да бъдат съживени.
2
11
 
20
 
! Отговори
Турчинь преди 7 години
Новата религия! Вервайте си. Живота и смъртта са по 1 път. Втори шанс йок.
1
8
 
36
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
След като е починала вече защо са я замразили? Ще я върнат от мъртвите ли?