Москвичът МПС ли е? Из съдебната сага на един шофьор

3 месеца затвор за изкорубена руска кола, теглена от друга
19 яну 2017 08:30, Златко Желев
51
Москвичът МПС ли е? Из съдебната сага на един шофьор
Снимка: Facebook

Водач без книжка от новопазарското село Марково, който седял зад волана на стар Москвич без двигател, без педали, без спирачки, без преден капак и без табели, теглен от друга кола, е осъден ефективно на 3 месеца затвор при строг режим на изтърпяване.

Хванали го накрая, почти като стигнал до в къщи. Въпросната кола подсъдимият, 32-годишен А.К. купил няколко часа преди това от варненско село за 100 лв. Взел я само за резервни части или да я предаде за скап. Почти до родното му село Марково, до където са 37 км., Москвичът бил влачен на буксир от друга кола, "Опел" Вектра. И той обаче бил шофиран от водач без книжка.

Строгата присъда е произнесена от Районния съд в Нови пазар, но пишман шофьорът А.К. я атакувал в Шуменския окръжен съд като необоснована, която не кореспондирала с трайната съдебна практика за този вид леки престъпления.

Шуменският окръжен съд обаче я потвърждава, а подсъдимият ще плаща и 270 лв разноски по делото. Спорът е дали въпросното возило е било МПС или не е?

Абсурдната история се е случила на 31 май 2015 г. С двама свои приятели с "Опел", управляван от Б. Й., който също нямал шофьорска книжка, мъжете отишли в края на провадийското село Неново, обл. Варна. Там подсъдимият имал уговорката да купи потрошения Москвич. На връщане към селото го вързали с мек теглич и така потеглили към Марково.

По пътя малко след село Косово странният кортеж бил забелязан от един полицейски служител от Каспичан и негов приятел горски стражар. Те познавали двамата шофьори и знаели, че никой от тях не е правоспособен. Обадили се на още един полицейски служител, който в момента бил на работа и се намирал в кметството на село Марково. Той веднага излязъл навън и видял двете коли. Първо минал "Опел"-ът, а след него се търкалял и Москвичът.

Полицаят не успял да ги спре със стоп – палка, но веднага се качил на личния си автомобил и ги последвал, без да ги изпусне от поглед. Накрая Москвичът спрял в Марково на ул. "Рибарска среща" №4. Там полицаят проверил и двамата водачи и се потвърдило, че нямат шофьорски книжки. Нещо повече, подсъдимият само месец преди това бил наказан за същото с глоба като административно наказание.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Мисител преди 1 година
Да караш Москвич е философия!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да не е МПС, със сигурност е ППС, което е описано в закона. Има си и правилник. Ако го бяха вързали с твърда връзка надали щеше да е проблем, така само заради меката връзка става опасно, защото този отзад освен да върти кормилото трябва и да натиска спирачките (ако работят).
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАПРОТИВ . Издържали са градско и извън градско каране без произшествие. Да минат и на листовките.
36
7
 
10
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Браво!
Само така и то не 3 месеца , а 6 месеца трябваше!
Ами ако бяха блъзнали някой, ами ако се беше случило нещо!
Нямат гражданска, винетка шоф.книжка - *** нелегалните!
САМО ТАКА!
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е наказанието, добре че не е пострадал някой невинен. Ако блъснат някой- плаща гаранционния фонд, т.е. всички съвестни, ако те пострадат-здравната каса, т.е. всички съвестни пак. Проумее ли се скоро от повече хора че трябва да се спазват правилата, ще е голям успех за държавата!
34
3
 
17
 
! Отговори
Божидар преди 1 година
Аз защо ли имам спомени, че дори и да се тегли ППС, пак е задължително водача му да има книжка за съответната категория...

Така че няма какво да се оплаква.
Със сигурност си е карал много пъти без книжка, и е заслужил много повече...
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рецидивист, като и двамата извършват куп нарушения, а и най-вероятно москвича е краден. Защо само на 3 месеца са го осъдили?!
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все си мисля, че москвича е краден или както те казват набрали са си го. Берат си хората, берат - такива са им традициите.
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да не е МПС, но е ППС - ПЪТНО превозно средство. Ремаркетата също нямат двигател, а малките нямат и спирачки. Но това не пречи да имат стопове и да са минали прелгед преди да тръгнат по пътя, а също и твърда връзка.

За такива неща има платформи, които да ги транспортират.

Тея е ясно, че са резидивистии и затвор е нормалното наказаине след толкова много еднакви нарушения.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има два варианта - едно ППС тегли друго ППС или ППС тегли ремарке. И в двата случаи тези подзащитни на БХК са в сериозни нарушения и наказанието им е доста малко.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като колата няма двигател това не е моторно превозно средство. Този модел москвич има спирачки които работят и без да има двигател защото няма серво. Иначе едвали щяха да го вържат с мека връзка и да рискуват влизане в багажника на теглещият го. Ако теглещият го вадач на опела е нямал книжка ето това вече е проблем. Може да бъде наказн за управление на автомобил без книжка. Най умното което можеше да направят е да бяха взели една каруца да го бяха качили на нея и директно на вторични.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закон за движение по пътищата
"Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.
*
Повечето неща в закона се отнасят до ППС, а не само до МПС. Каруцата също е ППС, но и за нея си важат правилата.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като не е МПС, какво търси на пътя. Да си го качи на гръб и през гората. Или да го натовари на камион.
26
0
 
10
 
! Отговори
До 24 Пипи преди 1 година
Казваш елементарно е ... може, но не и за теб.
А сега прочети какво е ППС!
После прочети и правилата за теглене!
После пак ми напиши, че е елементарно!
Според мен малко им е.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами малко са го осъдили. Да не говорим, че тези са от онези.
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път се убеждавам, че нашите съдии нямат акъл в кухите си картуни. За какви глупости ефективни присъди, а ако например блъснеш някой на пешеходна пътека, наказание мъмрене.
23
11
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Делото е елементарно" В закона е записано:
11. "Моторно превозно средство" е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства.
Тегленото средство не отговаря на определението и толкоз. Явно съдията е ужасно (обратното на) умен. Даже предполагам, че е съдия - жена.
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мммм да, абсурдно е. В САЩ за не спиране на СТОП палка могат да отнесат не затвор, ами 6 "предупредителни изтрела в главата.
21
4
 
28
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Хайде да не ги жалим толкова. Хванали двама без книжка, които са имзинали 37 км - естествено, че ще ги съдят! Не ме интересува Москвича има ли двигател или не...Явно пропускате последното изречение: "подсъдимият само месец преди това бил наказан за същото с глоба като административно наказание"...При това положение винаги се влиза ефективно в затвора! Този си е потенциален убиец, а вие го съжалявате!
20
2
 
12
 
! Отговори
Ангелов преди 1 година
Ами то и заглавието е абсурдно!
Той дори не е бил шофьор, защото няма книжка.
Естествено, че са за глоба и затвор. Когато потрошат някой или нещо ще се плаща от гаранционния фонд, нали?
За такива случаи си има ремаркета, камиони и т.н. Или на каруцата отгоре.