Учени: Сауната е полезна за сърцето и мозъка

Редовните посещения намаляват риск от деменция и Алцхаймер
20 яну 2017 16:50,
13
Учени: Сауната е полезна за сърцето и мозъка
Снимка: Reuters, архив

Редовните посещения на сауна намаляват риска от деменция и Алцхаймер, както и от сърдечносъдови заболявания, съобщи Ройтерс.

Учени от университета на Източна Финландия установиха връзка между посещенията в сауната и болестите на паметта, след като проследиха 2300 мъже на средна възраст повече от 20 години. Резултатите от изследването показват, че вероятността да се разболеят от деменция е била с 66 процента по малка за мъжете, посещавали сауна от четири до седем пъти седмично от ходилите на сауна веднъж седмично, и с 65 процента по-малка за болестта на Алцхаймер, предава БТА.

Според учените сауната е преди всичко за сърцето и оттам ползата се прехвърля върху мозъка. Предишни резултати от същото изследване показаха, че при ежедневни посещения на сауна тежките проблеми със сърцето са много по-малко вероятни.

"В сауната се увеличава пулсът и започваме да се потим. Това прилича на физически упражнения - каза Яри Лауканен от екипа. - След сауна се намалява кръвното налягане, а то е важен рисков фактор за сърдечносъдовите болести и болестите на паметта".

Ползата от сауната се дължи и на релаксиращия й ефект.полезна

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Имам "карелска" баня или казано между руска и финска при руска баня в парилката се седи а при карелската лягаш на специални нари на 2 етажа първо долу а след това на горният където е по горещо.Банята е разделена на съблекалня баня и парилка,резултата от парнето се чуства след третото парене като след банятаезадължително да се облееш със студена вода.Добре е в парилката да влизаш до3-4 пъти на къпане за 15минути.А след руска баня ако трябва и коня си продай но 100гр.водка трябва да ударишСуворов
7
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 7 години
Който смята, че хипертоник ще вдигне кръвно в сауна да попрочете малко. Проблемът при хипертоноците е, че пият лекарства за понижаване на кръвно и като влязат в сауната кръвното им може да падне много - за това не се препоръчва за тях, тъй като може да падне до кризисни граници. Иначе топлината разширява кръвоносните съдове и кръвното пада. Също така кръвообращението се забързва, което води до по-бързо усвояване на лекарства и прочие.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полезна е ама за здрави хора ако има високо кръвно може да го изнесат с краката напред
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не важи за бьлгарите те нямат мозьк
4
1
 
16
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
сауната е много рискована и опасна за хора с проблеми с кръвоносната и сърдечносъдова система...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости. Вкарайте един хипертоник в сауната, после му проверете кръвното налягане и ще видите, че то ще се е повишило. Най- много тия учени да убият някого с тия изводи.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сауната е аналог на Руската баня, която е полезна за сърцето и мозъка.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости! Пак ли британски учени..