Харвардски професор: Отвъдният свят ли? Има го!

Вижте покъртителния разказ на неврохирурга Ибън Алегзандър
23 яну 2017 07:44, Златко Желев
33
Харвардски професор: Отвъдният свят ли? Има го!
Снимка: flickr

"Преминах през първоначално, примитивно ниво на съзнанието, чувствах се сякаш заровен в земята. В един момент отгоре започна да се спуска същество от светлина, което отвори процеп в тъканта на онази груба реалност и усетих как преминавам през отвор като през портал към пленително красива, плодородна долина, изпълнена с буйна растителност, където водопади се вливаха в кристални вирове. Усещах се като петънце от съзнание върху крилото на пеперуда сред пърхащи рояци от милиони други пеперуди. Видях множество по-големи вселени, имащи форма на нещо като свръхсфера Издигах се, докато достигнах до едно ядро – безпределна мастиленочерна тъмнина, изпълнена и преливаща от неописуема любов. Осъзнах, че Вселената е по-голямо, по-добро и по-красиво място, отколкото някога бих могъл да мечтая. Бях неотделима част от цялото – както сме всички ние – и си дадох сметка, че тъгата и страхът, които бях изпитвал в миналото, са били резултат от това, че някак съм забравил този най-съществен факт".

Това не са думи на писател фантаст, нито на духовен учител или запален по езотериката човек. А са думите на неврохирург от Харвард, който посвещава живота си на науката – Ибън Алегзандър, автор на книгите "Доказателството за рая" и "Карта на рая".

Вследствие на много рядък вид бактериален менингит Ибън изпада в дълбока кома за седем дни, през които има необясними изживявания, които описа като пътешествия през редица надфизически светове.

Години наред се опитва да ги разбере и осъзнае. Ибън Алегзандър завършва Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил през 1976 г. със специалност химия и се дипломира като лекар в Медицинския университет "Дюк" през 1980-а. Изкарва стаж в Масачузетската многопрофилна болница, защитава аспирантура по цереброваскуларна неврохирургия в Нюкасъл-Ъпон-Тайн в Обединеното кралство. След което 15 години работи в Харвардския медицински университет като неврохирург. Оперира безброй пациенти с критични, животозастрашащи мозъчни увреждания. Посвещава се на науката.

На 54-годишна възраст обаче е покосен от много рядък вид бактериален менингит и изпада в дълбока кома за седем дни. Лекарите са ужасени от показателите му, първоначалното му състояние е толкова тежко, че не му дават повече от 30% възможност да се възстанови.

След прилагането на силни антибиотици състоянието му не само не се подобрява, а мозъчните му функции рязко се влошават. Специалистите обявяват на роднините му, че вече шансовете за пълно възстановяване са по-малко от 10%. И тогава чудото се случва – Ибън идва в съзнание, и то със много ярки спомени от пътешествие, което е осъществил, докато е бил в кома.

Възстановяването му е бавно – с дни, седмици, месеци. Първоначално възвръща способността си да говори, но не разбира кой е, нито къде е. Бръщолеви странни неща – сякаш е друга личност, разказва за непознати реалности и странни светове.

Точно осем седмици му трябват да възстанови научните си знания, но всъщност никога не става предишният тип учен, какъвто е бил: "Бях друг човек, различен от преди. Нещата, които видях и изпитах, докато бях извън тялото си, не избледняха като сънища или халюцинации. Те останаха и колкото повече време минаваше, толкова по-ясно разбирах, че случилото се през онази седмица, прекарана извън физическото ми тяло, бе пренаписало всичко, което мислех, че знам за съществуването, живота и Вселената".

Ибън описва преживяванията си като ултрареални: "Всичко бе прекалено реално, за да е реално", казва на близките си. Първоначално те мислят, че това са халюцинации заради лекарствата и комата, но той не се отказва от твърденията си, а се посвещава на това да изследва какво представлява феноменът преживяване на границата на смъртта.

Среща се със стотици хора, имали подобни инциденти, изучава възможностите на мозъка да съхранява спомени и как се различават реалните от измислените, проучва вярванията за отвъдния живот на различни народи и религиозни течения. След месеци опити той сам си поставя диагноза: "Докато съм бил в кома, мозъкът ми не е работел неправилно, а изобщо не е работел. Сега знам, че вероятно това е причината за дълбочината и силата на преживяванията на границата на смъртта, които самият аз имах. Много от описаните близки до смъртта преживявания са възникнали, когато сърцето на човека е отказало за известно време. В тези случаи неокортексът временно е неактивен, но не е твърде увреден. В моя случай неокортексът е бил извън играта. Сблъсках се с реалността на съзнание, което съществуваше напълно свободно от ограниченията на физическия ми мозък".

Днес ученият от Харвадския университет се е посветил на изпробването и разработването на нови технологии за улеснен достъп до други реалности. Работи за Фондацията за хирургия с фокусиран ултразвук и участва в проект, изследващ как термичните и механичните въздействия на ултразвука – трептене с честота над 20 хиляди херца, над горната граница на човешкия слух, могат да създават уникални медицински терапии.

Ибън Алегзандър е убеден, че чрез медитации, подпомагани от звук, всеки човек може да достигне до преживявания, наподобяващи тези на границата на смъртта, като по този начин може да намери много отговори за себе си.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз човек си е лекувал менингит а с българска лютеница и е получил екстремни халюцинации
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсачите на 15 минутна слава и телевизионна изява в САЩ са повече от китайците.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А,там горе, сексът има ли го?Щом е Рай с цветенца и пеперудки,би трябвало да има и пу*ки.Ако ли не,това ще да е Ад с красива природа за хора с по малко грехове,нещо като осъдени на пробация...
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвам на думите му защото и аз съм го изпитала-след жестока катастрофа и три дни в кома.Сега съм друг човек и по друг начин гледам на живота.
19
0
 
6
 
! Отговори
Storm преди 1 година
Някой беше казал

"Ума е като малка лодка, вързана за кея в бурно море.
Ако я отвържеш преди да е готова (да порасне до стабилен кораб), ще потъне"
18
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Майка ми никога не е вярвала в Бог,не е ходила на църква,не е била набожен човек.Изпаднала е в кома в болницата през ноща.После са и казали,че са разбрали че е зле защото е бил натиснат бутона.Тя няма такъв спомен.Разправяше,че се е гледала отгоре как лежи на леглото ,а лекарите се суетят край нея.После видяла светлина и тръгнала към нея,тогава се появил баща ми/мъртъв по това време/ и и казал :Къде си тръгнала,децата имат още нужда от тебе!/внуците и бяха малки/.След време излезе от комата .
17
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива измишльотини се правят пари от книги, само да има кой да ги чете.
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личните преживявания не са доказателства.
15
2
 
40
 
! Отговори
додо преди 1 година
една от вечните теми... хубаво е от време на време да се приземим и да си дадем сметка че сме смъртни...да го караме малко по-леко, да сме в хармония със себе си.... айде лека седмица
14
1
 
36
 
! Отговори
Аспирант преди 1 година
То, че има нещо отвъд нашите възприятия е ясно. Вселената и висшият разум е абсолютно неразгадана и мистична територия. Аз мисля, че вселената е във всеки от нас. Както ние сме част от нея така и тя е във всеки. Знам, че е объркващо. Мисля, че всеки вижда своята вселена по свой начин. Или всичко е програмирано./ както в Матрицата/
13
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е рай, а бактериален менингит.
Има си поставена диагноза.
12
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от глупости.
11
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те хората са го казали в статията. Мозъкът му е бил увреден, следователно е станал ку-ку. То и тея дето си бият канчетата и дето палят свещи посред бял ден и те са горе-долу на неговия акъл.
10
3
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Във вселената има разум и ние сме част от него. Какъв е смисъла на създаването на целия Космос ако в него няма нищо, което да го осмисли.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГАДОРЯН, а някои именно заради хапчетата "виждат" такива неща.
8
7
 
30
 
! Отговори
Харпър преди 1 година
До Гадорян
"Това са илюзии създавани от самия мозък. По лесно да се приеме смъртта. За какъв дявол ще имаме безсмъртна душа в смъртно тяло? Да не сме какавиди? Хайде де."

Мисля, че точно чрез безсмъртната душа в смъртно тяло хората научават нови и нови неща постоянно, така светът един ден ще стане по-добър. Всеки един от нас има своята "мисия" тук. В настоящата сме такива, каквито сме днес и ще научим уроци, които трябва да научим.
7
6
 
47
 
! Отговори
Душа преди 1 година
Ние сме децата на създателя буквално,а се вселяваме в тела защото така се обучаваме,нещо като детска градина с "дай ми куклата на си ти парцалите".Исус е казал един е моя отец и всички сте мой братя.Казвали са го и преди него и са продължавали да го казват.И запомнете Бог не е в църквата или там горе,той е в сърцето ни
6
9
 
7
 
! Отговори
Storm преди 1 година
До Гадорян

Какавиди точно.
5
34
 
16
 
! Отговори
Гадорян преди 1 година
Това са илюзии създавани от самия мозък. По лесно да се приеме смъртта. За какъв дявол ще имаме безсмъртна душа в смъртно тяло? Да не сме какавиди? Хайде де.
4
4
 
17
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
ДМТ - строго забранено да защото отключва неща които могат да направят човека по-доибър и независещ от материалното!
тези неща се знаят и са доказани но трудно достъпни!
и да не зашбравяме че всеки човек е различен и иска нещо различно следователно вижда различно нещата!
дано тези неща добият повече гластност и хората се осведомят за какво става на въпрос!
успешна седмица!