Парадокс: Намираш си злато на пътя, лежиш 5 г. на топло

Ценната находка била съхранявана незаконно
16 мар 2017 08:30,
35
Парадокс: Намираш си злато на пътя, лежиш 5 г. на топло
Снимка: Reuters, архив

В районния съд на руския град Зея в далекоизточната Амурска област е стартирало необикновено дело срещу гражданка, на която ѝ е провървяло да намери на пътя късове злато. Сега радостта от находката е сменена от очакването за немалък срок зад решетките, пише "Российская газета".

Трийсет и пет годишната обвиняема е заплашена от петгодишна присъда за незаконно съхранение на злато. Според следствието, през есента на миналата година жената е намерила край пътния банкет удивителна находка – 24 слитъка самородно злато, тежащи общо над осем килограма. Без примесите, съдържанието на чистото злато в късовете се е оказало над седем килограма и половина.

Скъпоценната находка, която е оценена от следствието на 19 млн. рубли (над 300 хил. евро – б. пр.), е била прибрана от жената и съхранявана в автомобила ѝ. Но на нея ѝ е провървяло само веднъж – органите на реда са спрели колата и са взели златото.

Малко по-късно дамата получава обвинение по много неприятна разпоредба, член 191 от Наказателния кодекс на Русия: "Незаконно съхранение, превозване на скъпоценни метали във всякакъв вид и състояние, с изключение на ювелирните и битовите изделия и производствения скрап в крупен размер". Сега я очаква съдията, вероятно този, разглеждал подобно дело в същия съд.

Ответник по него е бил мъж, който през 2015 г. намира в гората пакет, в който е имало злато в насипно състояние, както и къс. И при този случай гражданинът не е съобщил на съответните органи, че е намерил нещо ценно, разказва "Фокус". По-късно следствието научава стойността на находката – над пет милиона рубли (близо 80 хил. евро – б. пр.), по данни на Централната банка.

Обяснимо е, че в райони, където се добива злато, такива находки са възможни. Гражданите са наясно с това. Но за това са прекрасно осведомени и правоохранителните органи, които са се научили да търсят и намират незаконния товар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Русиязлатозатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
36
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
То и нашето правосъдие е същото. В интерес на мафията. Демокрацията е за пред другите държави. Доста хора познавам, които са уволнени заради това, че са участвали в протести.
7
8
 
30
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Нима има наивници да вярват в тази "приказка" за невиност -ей тъй ,намерила злато и ще го разкарва цяла година в автомбила си -приказва за наивници е това . Видимо много добре работи полицията в Русия щом знае кой и кога да спира за да проверява за злато , останалото е фейк за "малки деца" вярващи или искащи да вярват в лошите "бели мечки"!
6
1
 
29
 
! Отговори
Нафтата... преди 7 години
И тук е същото...все едно в двора ти да текне петролец или минерална водица, ще те отвъдят одма!
5
1
 
51
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Само да ви коригирам, че слитък е излято в калъп злато, кюлче, а самородното е на пясък, зърна, късове ;)
4
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оберат ти арартамента - немогат да открият извършителите оберат Лафка - извършителите ги откриват до седмица
3
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Златото се търкаля по пътищата, те ще ги плашат със санкции. Ха ха!
2
14
 
29
 
! Отговори
читател преди 7 години
Типично за Русия правосъдие.
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това му се вика руски късмет.