Парадокс: Намираш си злато на пътя, лежиш 5 г. на топло

Ценната находка била съхранявана незаконно
16 мар 2017 08:30,
35
Парадокс: Намираш си злато на пътя, лежиш 5 г. на топло
Снимка: Reuters, архив

В районния съд на руския град Зея в далекоизточната Амурска област е стартирало необикновено дело срещу гражданка, на която ѝ е провървяло да намери на пътя късове злато. Сега радостта от находката е сменена от очакването за немалък срок зад решетките, пише "Российская газета".

Трийсет и пет годишната обвиняема е заплашена от петгодишна присъда за незаконно съхранение на злато. Според следствието, през есента на миналата година жената е намерила край пътния банкет удивителна находка – 24 слитъка самородно злато, тежащи общо над осем килограма. Без примесите, съдържанието на чистото злато в късовете се е оказало над седем килограма и половина.

Скъпоценната находка, която е оценена от следствието на 19 млн. рубли (над 300 хил. евро – б. пр.), е била прибрана от жената и съхранявана в автомобила ѝ. Но на нея ѝ е провървяло само веднъж – органите на реда са спрели колата и са взели златото.

Малко по-късно дамата получава обвинение по много неприятна разпоредба, член 191 от Наказателния кодекс на Русия: "Незаконно съхранение, превозване на скъпоценни метали във всякакъв вид и състояние, с изключение на ювелирните и битовите изделия и производствения скрап в крупен размер". Сега я очаква съдията, вероятно този, разглеждал подобно дело в същия съд.

Ответник по него е бил мъж, който през 2015 г. намира в гората пакет, в който е имало злато в насипно състояние, както и къс. И при този случай гражданинът не е съобщил на съответните органи, че е намерил нещо ценно, разказва "Фокус". По-късно следствието научава стойността на находката – над пет милиона рубли (близо 80 хил. евро – б. пр.), по данни на Централната банка.

Обяснимо е, че в райони, където се добива злато, такива находки са възможни. Гражданите са наясно с това. Но за това са прекрасно осведомени и правоохранителните органи, които са се научили да търсят и намират незаконния товар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Русиязлатозатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В русия е много хубаво, ама руснаците са се пръснали из целия свят, а в русия някой да е емигрирал ?
27
9
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
Епа така е при "братушките" държавата требе да знае даже какво е.еш в леглото! Ако ли пък случайно се опиташ да го скриеш се ше се измисли некъв закон по който да излежиш 20 - 30 годиники!
26
0
 
7
 
! Отговори
лили преди 7 години
парадокс:крадеш злато и парине те хващат както винагине лежиш
25
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма абсолютно нищо сензационно в тази "новина". Навсякъде, във всяка цивилизована държава, природните залежи и археологически находки са национално богатство. Присвояването им се преследва от закона.
24
14
 
8
 
! Отговори
Калин преди 7 години
Ами че то мамашката (в Раша жените над 30-те са доста тантурести) трябвало да черпи милиционерите по едно шишенце евтин одеколон, или лосион за вана и готово, щяха да я пуснат!
23
8
 
7
 
! Отговори
така е преди 7 години
в Русия-шираката страна где так волна дишет- человек всичко е забранено .Меракът на путинистите е да ни налоат и на нас такава свобода
22
0
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
До ЦиганинАве ти четеш ли изобщо, че става дума за Русия ?
21
0
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До *** Защото приятелю всички управляващи са ***.......си!
20
2
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
22...begai da proveris ot 1929godina od okolo 1970/+_ edna, dve godini-pomnia po pamet/-imalo li e v us kravefermata zakon za zabrana na pritezavaneto na zlato ot castno lice...:))
19
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой твърдеше, че крепостничество в Русия е отменено?
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че такива закони не е имало в САЩ по време на златната треска.
17
0
 
30
 
! Отговори
светнат преди 7 години
До художникаАбсолютно вярно ти е предположението.В БГ всички мутри ако им намерят в колата незаконно оръжие, почват в хор да пеят, че тъкмо са го намерили и отиват да го предават в КОС.
16
0
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
аууууууу притесних се амче в избата имам къде 500 кила златце и у кухнята 100-ина килцаако са навитаци тва от кухнята им го давам а другото си е за мене
15
7
 
31
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Парадокс:На канадската фирма и е разрешено да намира злато под земята и плаща някакви си мизерни суми и си прибира пчалбата ,а на нас бг гражданите не ни разрешено АКО НАМЕРИМ ЗЛАТО ДА СИ ПЛАТИМ НЯКАКЪВ % на държавата като канадската фирма , защо тъй е несправедлива нашата мила държава към свойте граждани ?
14
0
 
21
 
! Отговори
художника преди 7 години
E, като са намерили златото в колата й к,во и пречи да каже, че е отивала да го предаде.
13
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо чудно няма. В Русия в техният наказателен кодекс има престъпления, които ние нямаме. Защо нямаме подобни членове за скъпоценни метали-защото нямаме такива. Имат много злато- имат проблеми. Може ли у нас да има член за наказание за незаконен добив на диаманти? За 2016г. Русия е произвела над 250т. злато и закупила още толкова. А нашите 40т. стоят толкова от доста години, защото златото ни и среброто отиват в чужбина поради продажни политици и икономисти.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия:Диктатура, каквато си беше в СССР!*** и олигарсите му откраднаха милиарди, без последствия, а жената имала късмет, но се оказал-лош!
11
0
 
27
 
! Отговори
Духаст селинджър преди 7 години
Ние се оплакваме че пътищата ни са с дупки , но тамошните с какви ли ями са осеяни ,за да стигнат до златни залежи.
10
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пишете назад напред само глупости а нямата никакво познания1.статията пак иска да ни покаже че в Русия уж няма закони и как невинни граждани се затварят зад решетките и да и се смъкне ренумето разбира се2.в Блгария също има закони за находки с благородни метали и др. скъпоценности , те са собственост на държавата освен ако не си концесионер и добиваш например злато но законно а не както сега в България Американска фирма ни изнася цялото добито злато и ни плаща някакъв смешен процент
9
3
 
46
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Ей какви пътища имало. Вървиш по тях и намираш късове злато. А по нашите магистрали най-много да намериш конски ***