Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП

Борисов най-много с 90 депутати, Нинова вкарва до 88
217
Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Само няколко дни преди предсрочните избори – проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че за ГЕРБ биха гласували 20,2% от анкетираните, а за "БСП за България" - 19,8 на сто.

Изследването е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души.

ДПС биха подкрепили 7,4%, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2%.

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 2,4%, "Да, България" – 1,3%, "АБВ - Движение 21" – 1% от вота на избирателите.

За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,7%, 21% декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8% - че няма да гласуват.

"Очакваме между 3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните", уточни Юлий Павлов от Центъра.

От тези, които категорично са решили, че ще отидат до урните 27,5% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 27% за "БСП за България", 10,1% за ДПС, 8,9% за Обединените патриоти, 5,5% за "Воля".

За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република" и "АБВ - Движение 21 " - по 1,1 на сто от гласуващите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4% от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7% от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти - 9, 6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове или между 14 и 19 народни представители.

"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, според Юлий Павлов.

Той обясни,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3 - БСП и Обединени патриоти.

Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС.

"Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората", посочи Юлий Павлов.

Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но 51% продължават да дават добра оценка на работата му.

Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението – 31%, коментира социологът.

Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало.

Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев – 60,3%, следван от Йорданка Фандъкова – 44,3%, които са и единствените с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков – 40,6%, след него са Илияна Йотова – 38%, и Бойко Борисов - 35,3%.

На първо място като основен проблем в страната  63,5% поставят ниските доходи, за 49,6 на сто това е безработицата, за 42,4% - здравеопазването.

Корупцията по високите етажи на властта е проблем №1 за  37,5 на сто, а престъпността за 26,3 на сто.

Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства и беше оповестено  в Пресклуба на БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
12
 
! Отговори
Ментор бай Иван преди 7 години
Дрън, дрън , дрън ..лъжи до последно!ГЕРБ едвам ще докопа второто място!Надеждите на Бойко за премиер за трети път ,ще се изпарят още на 26.03. вечерта!Ще изглежда много зле....... с увиснала долна джука!
143
13
 
6
 
! Отговори
ПП ПОМАК преди 7 години
Да гласуваш за християнска или комунистическа партия е предателство спрямо нашите предци, обезглавени,обесени и разсечени от българите, само защото не се отказват от Исляма. Зверствата на християните не са забравени, въпреки че се игнорират от медиите.
142
3
 
8
 
! Отговори
Милчо преди 7 години
До Байфидан 179Натам вървят нещата. Виждам само един изход от ситуацията. Имиграция в някоя нормална развита държава.Не искам да живея повече в България. Не виждам бъдеща за мен и за моето семейство тук.Корумпираните политици и мафията превърнаха моята родина в страна от третия свят.Не желая още 30 години да чакам нещата да се оправят. Щом досега нищо добро не се случи, не вярвам, че през следващите 20-30 години нещо ще се промени.Искам да живея в правова държава с установен ред.
141
3
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 7 години
Добре бе, Милчо. Хубави фрази, голяма част верни, и какво да правим тогава? Тези не стават, онези са крадци, третите мошеници. Да не избираме никой и да викнем извънземни да ни управляват. Това е матри'ла, няма друг, като не ти харесва и мрънкаш срещу всички, грабвай куфарчето и ти и пътя нанякъде. Може и към Курск.
140
8
 
7
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До антигерб. Ами правиш най-ганьовския номер, на Нане и Вуте. Като гласуваш против ГЕРБ, ама за БСП, просто заменяш едни престъпници с още по-големи - този сериал сме го гледали. Макар, че май ми тарикатееш и сигурно винаги ще си гласуваш за комунделите като зомбиран червен кратун.
139
13
 
20
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 години
Вота ми е протестен! Гласувам срещу ГЕРБ, за БСП!
138
5
 
7
 
! Отговори
дедо къч преди 7 години
Гробът повеждав винаги бабо куно! И ти ще спреш при него, няма да го отминеш! рииш?
137
13
 
22
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ГРОБ ЩЕ ПОБЕДЯТ ТОЧНО ТОЛКОВА КОЛКОТО ПОБЕДИХА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ!
136
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Рускотурските", само как звучи, абе пич, българинът е,,русофил", поради простата причина, че Русия винаги е била контрапункт на Турция, само такива Кирячета, като теб, могат да обичат Турция, само и само, да не е Русия.Между другото, след освобождението, много,,българи" са си върнали християнската вяра и имена, като чета такива като вас, разбирам, че с удоволствие, ще си върнете пак арабскоезичните имена и исляма.
135
1
 
15
 
! Отговори
Милчо преди 7 години
До Фронто 168Какво ни причиниха ширещата се корупция и продажните депутати?Корумпираните депутати са причината за бягството на народа от собствената им страната. Хората умират и напускат родината си толкова бързо, сякаш България е във война.Това се нарича геноцид!Заради мафията в парламента и нежеланието на депутатите да сътворят правова държава, народът започна да бяга и да се спасява.Мнозина загинаха заради алчни лекари кръвопийци, мизерия и глад.Управляващите ни видяха сметката!
134
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова пък турско-турските партии са с Герб.
133
11
 
13
 
! Отговори
Даниел преди 7 години
До АнонименСанкциите с/у БГ бизнеса ги наложи Русия, а не ЕС или България, така че спрете да се дупите на Русия, защото станахте смешни. Уж гейропа и ала-бала, но като гледам как всички са се нагъзили на Русия, явно тук п***д***расите с лопата да ги ринеш.
132
0
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
За да се краде са необходими две условия - да има какво да се краде и да имаш достъп!Корупция в една дума е : извън регламента.Сам прецени - кой,кога и как./ Това го написах за Милчо от по_ долу /
131
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борбата на тези избори ще е между българските и рускотурските партии в България.
130
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ГЕРБ управляваха с малко прекъсване от 2009 до 2017?Това не са малко години и трябваше да се усети.Само че нищо,освен още по зле.Тогава сменяме тези които са били до сега.Полезно е за ГЕРБ да се изчистят от интересчии и крадци.Какво кълнете какво плашите?Освен това ще можете пак да пуснете драмтеатъра пред народното събрание.Пак ще има умни и красиви, всякакви *** да крещят че идва края на света.Поне шоу ще има.Вашия ще вика че иска да го убият в ареста,хората ще се посмеят.
129
6
 
27
 
! Отговори
Милчо преди 7 години
До Винету 161И преди държавата е била корумпирана, съгласен съм.Но ГРОБ имаха възможност да променят нещата. Имаха толкова години за да направят нещо добро за нацията. А какво направиха?!?От взаимодействие с мафията се превърнаха в самата мафия. Крадат, рекитират народа с данъци и такси, пълнят си джобовете.А народа бяга от собствената си страна за да се спаси. За да даде по-добро бъдеще на своите деца.Какво ще се случи ако същите тези дойдат отново на власт?
128
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо не мога да ви разбера бе драги сънародници...Повечето от нас в БГ ли живеем или на друга планета. Харесва ли ви навън, ходите ли по улиците, пътувате ли с кола, майстори търсите ли, плащат ли ви редовно, от лекарите и учителите доволни ли сте, в български съд да сте ходили или да сте разчитали на плоция? Е НЕ ми ХАРЕСВАТ НЕЩАТА, има много гнилоч.Така че стига се агресирали по форумите ами мислете по градивно. Как от Румъния дойдоха да ни учат, и ние пак покрай ушите ни мина.
127
1
 
3
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 156. Аз съм ти написал достатъчно ясно, каквото трябва. Ако си неумен и не го разбираш, сори.
126
17
 
6
 
! Отговори
Винету преди 7 години
Милчо, милчо, ама големи глу.пости си написал, бе малчо. Почти нищо от това не е вярно, ам в твоята червена краттуна, сигурно така изглеждат нещата. Само за няколко неща от всичките ти щуротии ще попитам, макар че и за другите мога - преди ГЕРБ държавата не беше ли най-корумпирана, преди ГЕРБ не бяхме ли най-бедните, преди ГЕРБ не бяхме ли най-изчезващата, без ГЕРБ спираха ли ни еврофондовете. Ей, че сте големи гадове и манипулатори това червените главоци.
125
4
 
1
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 158. Амиииии, не позна.