Отбелязваме деня на щастието. Но щастливи ли сме?

Идеята на ООН: Щастието да е държавна политика
20 мар 2017 09:07,
14
Отбелязваме деня на щастието. Но щастливи ли сме?
Снимка: flickr

Днес е международният ден на щастието. Той се отбелязва от 2012 година насам след резолюция на ООН, в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.
Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. Според конституцията на Бутан от 2008 г. увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. При съставянето му се отчитат показатели като брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство). В миналогодишния доклад, изготвен по данни от 2013 - 2015 г., най-щастливата държава беше Дания, следвана от Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия. Накрая на класацията бяха Того, Сирия и Бурунди.

Подобен рейтинг изготвя и британският изследователски център Ню икономик фаундейшън заедно с неправителствени организации по друга методика, която отчита само четири показателя - ниво на социалното неравенство, оценка на въздействието върху околната среда, продължителност на живота и благополучие на гражданите. Според нея най-щастливите държави са Коста Рика, Мексико и Колумбия. В дъното на класацията са Того, Люксембург и Чад.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: оонденя на щастието
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 7 години
D И ще дойде най-щастливия ден, когато ТИ ЩЕ СИ ДАЛЕЧЕ ОТ МЕН.Развод ми дай и повече не ме мъчи, вземи панелите ,трабанта, но въздуха ми остави.Поздравче за всички политици, раздаващи светло бъдеще и океани от щастие, в които има риск да се издавим!Щастието е уморено страдание-Чарли Чаплин
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българия и щастие,нещо не се връзва
11
1
 
8
 
! Отговори
иво преди 7 години
Истински щастливия човек е вярващия в БОГ човек , не религиозния , които стриктно изпълнява канона, а човека постигнал вътрешен мир със себе си и околния свят !
10
0
 
11
 
! Отговори
Министерство на щ преди 7 години
Щастието е състояние на съзнанието.Народа е казал:Насила хубост не става . . .
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Идеята на ООН: Щастието да е държавна политика"===ООН са изтрещели тотално. Това си е чист комсомолски ентусиазъм. Как точно щастието, което е неопределимо, ще стане държавна политика? ООН е една организация, която вече е тотално лишена от смисъл и съдържание, без каквото и да е влияние. В последните 10 години само издигат такива лозунги от типа на "Дайте, другари, да дадем!", както беше у нас по времето на комунизма.
8
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Тази статия ми напомня за соца у нас.Родната партия тогава ни водеше към абсолютното щастие. Днес явно тази роля е иззета от държавата.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щастието е за богатите... Останалите се разяждаме и се ненавиждаме едни други заради безпаричие... Това е истината!
6
0
 
6
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 7 години
Правилно ли разбирам, че българите са щастливи, защото са недоволни от живота?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В капитализма е важно кокошките да са щастливи, не хората поне за 95%.
4
0
 
5
 
! Отговори
ами преди 7 години
Пак глупости пишат......Люксембург защо ли са нещастни,защото са богати ли?
3
6
 
10
 
! Отговори
Неанонимен преди 7 години
В България да кажеш, че си щастлив и, че си добре е срамно.Ако качеш, че всичко ти е наред те гледат с подозрение и насмешка.Българина е научен да се оплаква и да не е доволен от нищо колкото и каквото да има все да му е малко.
2
1
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
До Анонименха сложи и ДОСТ,та поне да е четерелестна детелината,де !
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво щастие с БСП, ГЕРБ и ДПС може да има. То си е живо нещастие.