Европейци крият стари банкноти за ?15 млрд. под дюшека

12 централни банки в ЕС вече не изкупуват старите пари
7 апр 2017 09:30,
10
Европейци крият стари банкноти за ?15 млрд. под дюшека
Снимка: Reuters, архив

Повече от 15 млрд. евро остарели банкноти и монети в еврозоната все още не са обменени за евро, пише Bloomberg. Малко под половината от "скритите съкровища" на региона са заделени в обичащата пари в брой Германия.

Около една трета от общата сума запазени стари валути в региона вече са безполезни. Така спестовниците са загубили около 5 млрд. евро, необменяйки парите си. Общо 12 национални централни банки са се отказали от своите задължения за обратно изкупуване, а крайният срок за обмяна на банкноти вече е изтекъл във Франция, Италия, Финландия и Гърция.

За щастие на германците те няма нужда да бързат - Бундесбанк заяви, че за "неограничено време" ще обменя "неограничени количества" германски марки, пише "Монитор".

В същото време Централната банка на Португалия спря да обменя монети още в края на същата година, в която еврото беше прието, което е превърнало в безполезни около 48% от неизползваните португалски ескудо.

Крайните срокове за обмяна на старите валути стана причина за раздразнение у някои жители на еврозоната, които пропуснаха шанса да обменят своите средства. Централната банка на Италия трябваше да обмени лири на стойност 2,5 млн. евро през миналата година, след като граждани се оплакаха пред Конституционния съд на страната, че Централната банка неочаквано е съкратила с три месеца срока за обменяне през 2011 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е. - богати са, и няма проблем да ги поограбим лекичко.Схванахме посланието.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как да стане това. Хиляди хора има останали някакви дребни банкноти, хиляди или повече във времето са унищожени, катастрофи, пожари, наводнения, изхвърлени по невнимание, забравени и в крайна сметка сумата набъбва.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Падат се средно по ?21 на европеец.Това не е криене на пари под дюшека. Това е тотален успех на новите робовладелци в задачата да знаят къде се намира всяко едно евро.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да не става пожар, че всиччките им спестявания ще отида на вятъра.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нека да е така, стари 100dm -до 1993 се продават на аукциони за 180$ банкнотата
5
1
 
7
 
! Отговори
много инфо преди 7 години
банкнотите след 1999 година вдигат шум че огромния брой издържани с ограбвани пари от народа бюрократи се ползва за показно ограбване и прахосване на десетки билиони живи ограбени кървави левове вкл през нагло корупционни обекти печелени от турски терористи готвещи кървави събития в турция..
4
3
 
5
 
! Отговори
БОрисов опасен преди 7 години
Много е важно банките да ги обменят>банкнотите са въведени като важни информационни носители охраняващи дадени територии ..трупат огромна информация за всяко място поотделно.примерно сега плащащи с левове в България предупреждават да не се дава никаква власт на доказани престъпници набутани от терористи в парламента и визират всички вкл БОрисов
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи време е да впрегнем,техните бабички-пенсионерки,да започнат да помагат при преследване на престъпници,при доставка на златни пирони,закупуване на дефицитни резервни части и др.номера от измамническия арсенал!
2
1
 
26
 
! Отговори
Потресен преди 7 години
Мария Несторова, в 9:30 трябва да си будна вече. Първото изречение на лошия ти превод на статията ти е грешен и заблуждаващ. Става въпрос не за стари банкноти и монети евро а за пре-евро валута банкноти и монети.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо по реално от "сухото в джоба". Виртуалният пиксел - изчезва с едно натиснато бутонче.Какво ще предпочете човек ако има избор - да му "преведа" 1000 пиксела "по сметка", или си бръкна в джоба и да му тръсна на масата пачка от "100 по 10". Хващам бас че ше посегне към масата...