Новата диетична мания: Интервално гладуване!

Удължаване на интервалите между храненията и вода, вода, вода
7 авг 2017 08:07, Златко Желев
8
Новата диетична мания: Интервално гладуване!
Снимка: flckr

Гладуването като извор на вечна младост? Любителите на диетите често ни изненадват с нови, сензационни рецепти. Германски учени стигнаха неотдавна до извода, че т. нар. интервално гладуване наистина може да бъде полезно.

Първо лошата новина: Ние стареем и не можем да го променим, независимо какво правим или не правим. От остаряването никой не може да избяга. Така най-простичко могат да се обобщят резултатите от експериментите с мишки, които проведоха Германският център за неврогенеративни заболявания и Центърът "Хелмхолц". Те стигат до извода, че все по-популярното напоследък  "интервално гладуване" не може да бъде извор на вечна младост.

Добрата новина обаче гласи: Интервалното гладуване може да повлияе благоприятно върху развитието на злокачествени тумори, пише "Дойче веле".

Какво е интервално гладуване?

Но какво всъщност представлява това прочуто интервално гладуване? В крайна сметка става дума за това да се удължават интервалите между храненията и когато си в режим "постене", да се храниш, примерно, веднъж на два дни. През останалото време – вода.

В рамките на експериментите мишките били хранени доста по-рядко от нормалното – и това дало неочаквани резултати. Животът на "постещите мишки" се удължил с близо 15% в сравнение с останалите. Но нима това означава, че гладуването забавя процесите на стареене?

С напредването на остаряването определени физиологически функции постепенно отслабват: зрението ни се влошава, чуваме все по-лошо, движенията ни се затрудняват и забавят. Променя се и кръвната ни картина.

Учените са изследвали повече от 200 различни параметри на стареенето. В експеримента с мишките те установили, че гладуването са отразява благоприятно върху продължителността на живота, но не оказва влияние върху самия процес на стареене.

Една чудна способност на тялото

За тялото гладуването не е проблем. Напротив. Когато човек не поема храна в продължение на 12 часа, тогава започва процесът, известен като "автофагия". Думата автофагия произлиза от гръцки и означава "самоизяждане". Понятието се появява през 60-те години на миналия век, когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки "сакчета", които се транспортират в отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат. Тоест, това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки и може да ни предпази от ракови заболявания. Миналата година японецът Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина тъкмо за откриването и изясняването на механизмите за автофагия – фундаменталния процес за разграждане и рециклиране на клетките.

Врагът, наречен тумор

В двете експериментални групи мишки били установени еднакъв процент ракови заболявания. С една шокираща разлика обаче - при гладуващите мишки раковите образувания нараствали доста по-бавно. В резултат от това се удължавала и продължителността на живота им – средно с около 12-15%.

Ако си представим, че същото може да важи за един човешки живот, това означава удължаване с около 12-13 години. Засега обаче няма никакви изследвания как интервалното гладуване дългосрочно би се отразило върху човешкия организъм.

Под черта: Гладуването може да удължава живота, защото забавя развитието на ракови образувания. Но с гладуване човек не може да забави процесите на стареене. Един ден всички се сбръчкваме, а за влошения слух и влошеното зрение просто няма какво да говорим...


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Македоналдс преди 1 година
Ял две години в Македоналдс. Станал 100 кила, хваща се на "диета", в която не яде в Македоналдс и избягва тестени храни и газирани напитки, ходи да тренира, не вади колата, за да отиде на 300 метра до магазина. Става 80 кила.
Отива пак да яде в Македоналдс,а след две години пак е 100 кило и си вика "Брей, таз диета не работи. Аз повече диети няма да правя". И умира от високо кръвно на 34 :)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така само забавяш метаболизма и после като започнеш да се храниш нормално ще станеш 100 кила за един месец!
5
0
 
5
 
! Отговори
Я преди 1 година
"Добрата новина обаче гласи: Интервалното гладуване може да повлияе благоприятно върху развитието на злокачествени тумори, пише 'Дойче веле'."

По грешен начин звучи това, както и да се чете...Да сложа и аз едно многоточие
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако имаме рак с тази диета ще живеем с 12-15% повече от това, което ни остава ако бяхме само с рак.
Статията наистина потвърждава, че белите мишки са най-умни на планетата, описано вече в "Пътеводител на галактическия стопаджия".
3
2
 
6
 
! Отговори
8 преди 1 година
карах го това нещо около 2 месеца - 1 ядене само вечер без качествени и количествени ограничения . Отначало е голям глад - организмът е свикнал да получава храна по три пъти на ден и си я иска. Трябва да се издържи десетина дни и после чувството на глад през деня изчезва и си пълен с енергия - определено на тялото му е добре така. Другото интересно нещо е, че макар че намалих двойно храната, почти не отслабнах за тия 60 дни - ще рече май яко преяждаме и се тровим излишно
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно с поемане на по-малко количество храна (което се случва когато отлагате хранене) може да се забави процесът на стареене. Има пряка връзка между количеството изядена храна и стареенето при мишки и при хора. Колкото повече храна поемаме толкова повеяе свободни радикали, които увреждат клетките ни и остаряваме.
Ако започнете постепенно да разреждате храненията, ще се изумите колко малко всъщност ви трябва и колко пари и време се губи в плюскане, особено за хора работещи на стол.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро не бях чел толкова много суперлативи в една статия... то не беше "сензационно" , "шокиращо", "прочуто" ... ще повърна.