Хол, барбекю, басейн. Семейство Макрон в спалнята на Бай Тошо

"Слънчевото бунгало" не било фаворит на Живков, предпочитал Сандански
25 авг 2017 07:12, Мария Захариева
21

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Слънчевото бунгало в "Евксиноград" има четири спални - две големи на първия етаж и още две - на мансардния. Най-вероятно френският президент Еманюел Макрон и шармантната му съпруга Брижит ще се гушкат тази нощ в постелятата Тодор Живков, защото тази спалня е и най-представителната, пише 24 часа.

Бунгалото, което всъщност е красива къща, е строено през 1975-1976 г., когато Тодор Живков вече е вдовец. Съпругата му Мара Малеева умира на 23 октомври 1971 г.

Людмила Живкова, която вече е председател на Комитета за култура, няма никакво отношение нито към строителството на бунгалото, нито към обзавеждането му. Офицери от УБО казват, че тя е ходила много рядко в "Евксиноград".

Бунгалото е построено в основата на стръмен бряг, пред него е неголям плаж. Наречено е Слънчево, защото през целия ден е огряно от слънцето. Недалеч от сградата се намира Слънчевият часовник, подарен от английската кралица Виктория като благодарност за спасени от българите английски моряци, претърпели корабокрушение във Варненския залив.

Още по темата
Освен две спални на първия етаж има просторен хол, в който Живков приема и разговаря с гостите си, кухня и трапезария. До бунгалото има барбекю, както и басейн, а зад бунгалото - асансьор, който изкачвал Живков до алеята в парка.

Недалеч от бунгалото се намира дом №3, днес известен като вила "Магнолия", в който Първия отсядал при посещенията през останалите месеци на годината.

Пак офицери от УБО казват, че Живков повече предпочитал да отдъхва в Сандански, отколкото в "Евксиноград".

В първите години на демокрацията никой от новите властници не отсяда в Слънчевото бунгало. Пръв се престрашава Иван Костов. След това редовно през лятото там отмарят Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Домакините на президентското семейство сигурно ще ги разведат из Френската градина и ще им разкажат, че първият декоративен материал за парка към двореца е донесен от Южна Франция. На две зелени площи е изграден хералдическият символ на френското кралско семейство - френската лилия. От френски произход е и вграденият в парковата композиция фронтон. Той е част от покрива на средновековния замък "Сен Клу", изгорял по времето на Френско-пруската война от 1870 г.

В замъка, който е бивша резиденция на Бурбоните и Бонапартите, са се бракосъчетали родителите на цар Фердинанд.

Фронтонът е единственият архитектурен паметник от средновековна Франция, който е пренесен и съхранен в България. 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
1
 
! Отговори
eni4er преди 1 година
Не в слънчевото бунгало,а във вятърната палатка ще се настанят
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бездетния бабоев, е без бъдеще и няма нито една причина да му дреме за Франция и Европа, туй като нито той ще е жив, нито деца ще има занапред.

Ей това са западните ценности - араби и бездетници: Макрон, Меркел, Тереза Мей...

така, че се подготвяйте за следващия гей парад и късайте синджира!
16
1
 
8
 
! Отговори
жеко преди 1 година
на макронката няма да му хареса защото къщата е само на 42 год.
15
2
 
20
 
! Отговори
малко история преди 1 година
Дворецът Евксиноград е строен в периода 1881-1885г. за лятна резиденция на княз Александър I Батемберг. Първоначално била наречена Сандрово, но през 1893 Княгиня Мария Луиза я преименува на Евксиноград...много поздрави на комунистите...
14
3
 
6
 
! Отговори
Карл Маркс преди 1 година
А сърпа и *** на стената харесва ли им?
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 158

Не ги построи бай-ти-тошо, ги построиха работниците-роби с парите на баща ти и майка ти, докато ти "летуваше" в китен тъпигьоз.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евксиноград е строен за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881 – 1885 г. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза – Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Еманюел Макрон и шармантната му съпруга Брижит ще се гушкат тази нощ в постелятата Тодор Живков"- Голяма мизерия ей!!! Даже и чаршафите са от Татово време.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е че те всички българи живееха така по времето на правешкия ***. Все пак нали по комунизъма всички бяхме равни...някой по-равни но все пак.
9
16
 
13
 
! Отговори
158 преди 1 година
Добре, че бай Тошо построи резиденции, да има къде да отсядат демократите.. След 45 г. социализъм, вече 28 години се разграбва и ползва само построеното преди това.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ще се гушкат тази нощ в постеляТАТА Тодор Живков" - аве ей, вие гледате ли какви абсурдни неща пишете, ве
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хубави снимки на сграда, която не е Слънчевото бунгало!
6
4
 
6
 
! Отговори
ядосан преди 1 година
Зле поддържано, някакво блато с храсталак, градината и тя средна хубост...
Падна нивото с напредване на демокрацията!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смениха ли матрака на Бай Тошо?
4
4
 
17
 
! Отговори
Макарон преди 1 година
Добре де, какво се биете в гърдите и само вдигате шум покрай този? Да не би да има 2 "инструмента"?
И защо в резиденцията на бай Тошо? Това не е ли тоталитарна отживелица? Бутнете я като мавзолея, що я ползвате?
3
1
 
9
 
! Отговори
Шлосер преди 1 година
Важо е да опитат от прословутия добрички суджук, та да си оближат пръстите накрая. Той Жак Жан Цветанов ще им уреди един прът на изпроводяк. Ксавие Дьо Кабан няма как да не ги е инфорирал за странностите и особеностите на българското гостоприемство.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този дворец го има отпреди бай Тошо, така че Макрон е в спалнята на цар Борис III!!!!
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В немския,френския език и българския език думата "бунгало" звучи по едини същ начин,но има абсолютно различни значения.Не използвайте смисъла на чуждицата,за да не заблуждавате хората!