Хол, барбекю, басейн. Семейство Макрон в спалнята на Бай Тошо

"Слънчевото бунгало" не било фаворит на Живков, предпочитал Сандански
25 авг 2017 07:12,
21

  Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Слънчевото бунгало в "Евксиноград" има четири спални - две големи на първия етаж и още две - на мансардния. Най-вероятно френският президент Еманюел Макрон и шармантната му съпруга Брижит ще се гушкат тази нощ в постелятата Тодор Живков, защото тази спалня е и най-представителната, пише 24 часа.

Бунгалото, което всъщност е красива къща, е строено през 1975-1976 г., когато Тодор Живков вече е вдовец. Съпругата му Мара Малеева умира на 23 октомври 1971 г.

Людмила Живкова, която вече е председател на Комитета за култура, няма никакво отношение нито към строителството на бунгалото, нито към обзавеждането му. Офицери от УБО казват, че тя е ходила много рядко в "Евксиноград".

Бунгалото е построено в основата на стръмен бряг, пред него е неголям плаж. Наречено е Слънчево, защото през целия ден е огряно от слънцето. Недалеч от сградата се намира Слънчевият часовник, подарен от английската кралица Виктория като благодарност за спасени от българите английски моряци, претърпели корабокрушение във Варненския залив.

Още по темата
Освен две спални на първия етаж има просторен хол, в който Живков приема и разговаря с гостите си, кухня и трапезария. До бунгалото има барбекю, както и басейн, а зад бунгалото - асансьор, който изкачвал Живков до алеята в парка.

Недалеч от бунгалото се намира дом №3, днес известен като вила "Магнолия", в който Първия отсядал при посещенията през останалите месеци на годината.

Пак офицери от УБО казват, че Живков повече предпочитал да отдъхва в Сандански, отколкото в "Евксиноград".

В първите години на демокрацията никой от новите властници не отсяда в Слънчевото бунгало. Пръв се престрашава Иван Костов. След това редовно през лятото там отмарят Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Домакините на президентското семейство сигурно ще ги разведат из Френската градина и ще им разкажат, че първият декоративен материал за парка към двореца е донесен от Южна Франция. На две зелени площи е изграден хералдическият символ на френското кралско семейство - френската лилия. От френски произход е и вграденият в парковата композиция фронтон. Той е част от покрива на средновековния замък "Сен Клу", изгорял по времето на Френско-пруската война от 1870 г.

В замъка, който е бивша резиденция на Бурбоните и Бонапартите, са се бракосъчетали родителите на цар Фердинанд.

Фронтонът е единственият архитектурен паметник от средновековна Франция, който е пренесен и съхранен в България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.