Глутен, брашно... Хлябът – вреден! Но има ли полезен?

Консумирайте нерафинирани храни, съветва пекар
31 авг 2017 10:45,
82

Хлябът присъства на трапезата на почти всяко българско семейство. Той дори е част и от някои наши ритуали и традиции. А напоследък все повече експерти съветват да го изключим от менюто си, защото е вреден.

Елисавета, която е собственик на столична пекарна обаче е категорична, че това всъщност не е точно така. По думите й от голямо значение има какъв хляб консумираме, тъй като влияние оказва това как той е приготвен, от кого и по какъв начин стига до потребителите.

"Хлябът е връзката със земята. Той идва от зърно - пшеница, сена, ръж. Нашият хляб е изпечен в пещ с огън и гледаме да използваме предимно стари сортове пшеница", сподели тя.

Пред Bulgaria ON AIR Елисавета обясни, че глутенът, за който напоследък все по-често се заговори, наистина е вреден. И колкото по-задоволени сме от изкуствени храни, толкова по-болни ставаме както физически, така и психически. Затова, по думите ѝ, е много важно да консумираме нерафинирана храна и да избягваме бялата сол, бялата захар и бялото брашно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: хлябзахарглутен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
po logikata na tiya eksperti predi 100..200..godini horata tryabvashe da jiveyat po 100 godini i poveche..vsichko si beshe naturalno. No jiveeha 40..50..godini. Taka che ne si pelnete glavata sis gluposti.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не искате да ядете хляб с глутен Яжте Пасти
53
8
 
11
 
! Отговори
diri преди 6 години
Поредната *** платена статия, писана от *** за ***.Докато по медиите ни набиват, че трябва да сме кифли, глутен фрии, био мио и вегани няма да се оправим - *** медии, *** хора.
52
3
 
4
 
! Отговори
Zonabpet преди 6 години
Nai-dobre e za konsumacia vsichko da e ot regiona, kakvoto ste si otgledali v betonnite paneli i balconi v betonnite djungli , tova da iadete. Dobar apetit! Uran, chrom, chlor, olovo...gratis extra ot ms i ns...
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глутена колкото вреден е толкова и полезен. Вреден е при автоимунни заболявания и пр. Но това трябва да го каже доктор, а не всеки сам да си решава за него. Като човек на който му се е налагало да се подлага на такава диета, мога да кажа че това е доста трудна и скъпа диета. Безглутеновия хляб е около 10 лв. брашно има само в специализирани магазини и също много трудно се намира. Да готвиш рецепти с брашна които нямат глутен също си трудна работа. Както казаха по-долу, няма глутен, няма баница.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 7 милиарда народ, за сравнение 2,5 милиарда в началото на 20. век не е възможно да ги изхрани същата земя, без химия и хербициди. Глада е още по-опасен. А пък и продължителността на живот в днешно време е по-висока от едно време, когато храната е била екологична и естествена. Ще си ядем кифли и кренвирши пък да видим до кога.
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глутена се съдържа във всички брашна. Във старият сорт пшеница имаше глутен но той беше в минимални количества. Без глутена нито едно баница неможе да се разточи защото се късат корите. Спомням си когато вкъщи точеха баница корите ставаха на дупки и се късаха поради ниското съдържание на глутен. Глутена в малки количесва служи като лепило. А в големи количества организма ви неможе да го преработи и се наслоява. Получавате запек и още куп болести. Спрете хляба тровят ви!
48
5
 
11
 
! Отговори
Кака Радка преди 6 години
Добре е да се яде по често и бяло сладко.Укрепва организма.
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алтерниращ веганист Не е проблема в това да консумираш храна с или без глутен! Проблемът е в това, че хляба и други храни се тъпчат с изкуствен глутен!!! Ядем храни образец на химическата промишленост и това не е никак забавно! Затова хората ще измрат от ракови заболявания....
46
2
 
9
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
До даам 27 Доколкото знам от специалист химик, масово продаваният в България хляб е наистина вреден, даже опасен, заради добавения глутен, най-често внос от Китай! Защо се налага добавянето на глутен? Налага се защото първо и второ качество пшеница се изнася, основно за богати арабски страни, а хляба за бг потребителя се прави от трето и по-ниско качество, като за да е привлекателен за потребителя, се обогатява с изкуствен глутен, подобрители и т.н. Приятен апетит!
45
0
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Това,трябва,да го знаят младите момичета,да,ядат здравословно и да пазят фигура защото иначе интелигентните левенти като гУшеров например няма да ги харесват и ще трябва,да живуркат с плебса и за без пари да ги тковат!
44
6
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Дрън-дрън. Глутенът е вреден ако човек има непоносимост към него. Ако няма непоносимост е напълно безвреден. Останалото е мо.да, драматизъм, фейсбук възмущения и недоволство на майки, които няма какво да правят неделя сутринта.
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все давате за пример нашите баби и дядовци...ама май представа си нямате, че са ядели черен хляб, със значително по-малко глутен от съвременния бял хляб, а да не говорим, че масово се е ядяло просто, което не съдържа глутен. Много често съм чувал приказката от бабите, а какъв бял хляб бе баби, просена питка и това е... Е те тия са живееле по 90-100 години, а не днешния тъпкач на бял хляб натъпкан с глутен и подобрители...
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да обясниш на хора, които не четат, не се интересуват, не учат, че глутенът е вреден и не е нужно човек да е болен от циокалия, за да има негативни последици от глутена. Ами прочетете малко биохимия, прочетете как работи храносмилателния тракт, какво се случва, когато глутенуът попаден там, как влияе на мицрофлората и на станата на червата, как предизвиква отделянето на вредни вещества, какво става като попаднат тези вещества през преградата в кръвта...*** Шкембов иначе всичко знае...
41
4
 
16
 
! Отговори
Pe6o преди 6 години
Внимание: Учени са установили следната неприятна закономерност - 100% смъртност при хора, които са пили вода някога през живота си. Подобен процент има и при хората консумирали хляб или други храни и напитки. Било въпрос на време да се стигне до фатален край - въпреки че при някои отнемало до 80-100 години.... Внимавайте какво ядете и пиете!!!
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-черен е един хляб, толкова по-малко глутен съдържа и толкова по-малко е вреден, но това няма как да го набиеш в главите на днешните граждани и дебелаци, за които хляба трябвало да е бял, пухкав и пълен с консерванти и глутен!Не случайно едно време по селата като са ядели само черен хляб са живеели по 90 - 100 години
39
1
 
21
 
! Отговори
Бб преди 6 години
Аз що хляб с мас съм изял.Е вижте ме не мога да се събера в телевизора
38
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хляба, солта, захарта, брашното да сме ги откажели... био сектата съвсем откачи. Ми не дишайте и въздух, щото и той съдържа вредни вещества!
37
7
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Защо ни занимавате с глупости???Глутено и лакто-нетолерантни в България НЯМА! Поне аз не съм чувал да има. Тези нетолерантности съществуват в Западна Европа и Америка, защото там блъскат децата с глупости и се хранят с ГМО отгледани ***. Диетата им е толкова бедна, че няма на къде... Някой да е чувал за Английска или Американска традиционна кухня?!? А за бурито, бургер и т.н.?
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А напоследък все повече експерти съветват да го изключим от менюто си, защото е вреден."Нямам такова намерение.