Глутен, брашно... Хлябът – вреден! Но има ли полезен?

Консумирайте нерафинирани храни, съветва пекар
31 авг 2017 10:45,
82

Хлябът присъства на трапезата на почти всяко българско семейство. Той дори е част и от някои наши ритуали и традиции. А напоследък все повече експерти съветват да го изключим от менюто си, защото е вреден.

Елисавета, която е собственик на столична пекарна обаче е категорична, че това всъщност не е точно така. По думите й от голямо значение има какъв хляб консумираме, тъй като влияние оказва това как той е приготвен, от кого и по какъв начин стига до потребителите.

"Хлябът е връзката със земята. Той идва от зърно - пшеница, сена, ръж. Нашият хляб е изпечен в пещ с огън и гледаме да използваме предимно стари сортове пшеница", сподели тя.

Пред Bulgaria ON AIR Елисавета обясни, че глутенът, за който напоследък все по-често се заговори, наистина е вреден. И колкото по-задоволени сме от изкуствени храни, толкова по-болни ставаме както физически, така и психически. Затова, по думите ѝ, е много важно да консумираме нерафинирана храна и да избягваме бялата сол, бялата захар и бялото брашно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: хлябзахарглутен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое му е вредното на глутена? Не е ясно, важното е да се създава паника, скандал, сензация и т.н.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не заради глутена и тези био измишльотини, а поради вечната ми борба с килограмите още от тинейджърка спрях, а на моменти хапвах ограничено количество пълнозърнест хляб и мога да кажа, че нито ми липсва, нито с нещо ми е навредило, само ползи. Да не говорим, че вече белият хляб дори ми е неприятен на вкус, когато все пак се излъжа да пробвам 2-3 хапки.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам останали нещо което да не е вредно? Това е бизнес и нищо повече, заливат ви с измислици за да им купувате скъпите храни с етикет био.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят дядо живя да 91 год.и хал хабер си нямаше какво е глутен и има ли той почва у нас.Ядеше само бял хляб и си пииваше по една домашна ракийка за разкош.Сега ни трвят с толкова много неща,че вредата от хляба е последната ни грижа.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте пълнозърнест хляб със закваска, не мая, и без подобрители, и ще видите разликата. Колкото по-мек е хлябът, толкова повече подобрители има в него. Те са проблемни, не глутенът. Но ако се зачетете в етикетите, дори пробутваните за пълнозърнести хлябове със закваска, слагат мая и куп други странни неща. Промишлено производство на хляб без *** в него, не е възможно. А хлебарници, които си месят на място продукцията, почти няма. Тъй че, просто си чешем езиците.
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И която е тази Елисавета? Куха лейка, чела интернет простотии произведени от някой самозван шаман, елегантно наречен от днес.бг "експерт". Глутена не е вреден, напротив хубавия хляб с високо съдържание на това вещество което се съдържа в повечето житни култури. Стига вече с тази масова психоза, за вредни храни, не може човечеството хиляди години да се е хранело с храни съдържащи глутен и изведнъж той да е вреден за нас - тотални глупости, за наивно-простовати хора.
9
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие какво си мислите, че като гледате царевица, домати и тн на село тези сортове не са Генно модифицирани ли? :)) Шегаджии. Това не ги прави отровни другари, а по-устойчиви на климатични условия, зарази и тн. Добре е като говорите за ГМО да разберете какво реално е това, а не да слушате бгмама.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтефЩо не искаш ли да си купиш Глутен ФРЕЕ хлебче за 10 леа? Много е здравословно нищо, че е само въглехидрати пак.
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БРАШНЯН ЧУВАЛМного моля разберете какво точно е ГМО преди да го намесвате навсякъде. Ако не беше ГМО технологията, индустрията с Папая щеше да изчезне напълно преди няколко години заради болести по растенията. В момента няколко държави имат подобен проблем с бананите. ГМО не значи отрова. Чули сте нещо някъде и всички го повтаряте като папагали.
6
2
 
34
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Всъщност глутена не е вреден за никой освен за хората с алергия към него.Много стана модерно да се говори,че глутена е вреден
5
1
 
21
 
! Отговори
G преди 6 години
"бялата сол, бялата захар и бялото брашно."Ако избягвате и "бялото" всичко е точно.Поздрави
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глутенът е вреден само за хората с "цьолиакия". За всички отанали няма проблем. Големият проблем е, че хлябът и хлебнит изделия се прави от ниско-качествена пшеница и му се добавя какво ли не, все ведни примеси.
3
3
 
24
 
! Отговори
БРАШНЯН ЧУВАЛ преди 6 години
... Глутена сигурно е НАЙ - МАЛКИЯ проблем на Хляба в България... ГМО - то и здравата химия , с която се тъпче и прави е доста ПО - СЕРИОЗНИЯ проблем !!! ........ Което , разбира се , НЕ Е ПРОБЛЕМ единствено на хлебните продукти , а на минимум 80 процента от всичко , предлагано на БЪЛГАРСКИЯТ ПАЗАР... Особено когато става дума за ПРОМОЦИИ В ГОЛЕМИ ВЕРИГИ !!! ..... Най вече месото и месните изделия.......... После се чудете защо имаме такъв СКОК НАГОРЕ за редица тежки заболявания за 20 години !!!
2
1
 
23
 
! Отговори
рики мартин преди 6 години
Бялата захар в джибрите , вредна лие ? ;)
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глутена не е вреден освен ако не си алрегичен... същото като лактозата. Аман от глупости.