Кост, зъб, фекалии... Откритие! Йети е мечка

Съществото е създание от фолклора в района на Хималаите
29 ное 2017 15:00, Надежда Йосифова
7
Кост, зъб, фекалии... Откритие! Йети е мечка
Снимка: Pixabay

Изследване на предполагаеми останки на Йети разкри, че то всъщност е мечка, предаде Ройтерс.

Учените от университета в Бъфало, САЩ, направиха генетични анализи на девет останки от кост, зъб, кожа, косми и фекални проби от музей и частни колекции, посветени на Йети.

От тях осем имат общи характеристики с азиатските черни мечки, хималайските кафяви мечки и тибетските кафяви мечки. Всеки от тези подвидове обитава различни места и в даден момент представителите им погрешно са били взети за Йети, наричан още Снежния човек.

"Това категорично показва, че легендата за Йети има корени в биологичните факти и те водят към мечките, които обитават района в настоящето", каза биологът Шарлот Линквист от университета.

Тя определи изследването като най-стриктното, правено върху предполагаеми останки от Йети. Проследени са митохондриалната ДНК и генетичен материал в клетките, предаван от майките, от проби, намерени в Тибет, Индия и Непал, както и от популации на черна, кафява и бяла мечка.

Йети е създание от фолклора в района на Хималаите, което се превърна в част от западната култура. Кафявите мечки, обикалящи високите части на Тибетското плато, и онези в западните части на Хималаите принадлежат към две отделни популации, отделени една от друга вече хиляди години, въпреки относителната им географска близост, твърдят специалистите.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Егати учените преди 1 година
Йети е изял мечка!
4
0
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Има,има .
В този сайт са едно след друго
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма толкова тъпо заглавие просто .....
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
девет останки... осем от тях имат общи характеристики с азиатските черни мечки...

Оки, ама осем не е девет и защо нищо не се споменава за резултатите от последната? Компроментирани ли са или са компроментиращи? Редно е да се каже.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ега го! Знаех си, че Йети е Фидоскя!