От пустинята до леда: Захра Лари – фигуристка с кънки и хиджаб

Тя е първата професионална фигуристка на Дубай
30 ное 2017 22:11,
38

В страна, където валежите от сняг са природен феномен Захра Лари твори история. Младата жена е първата професионална фигуристка на Дубай. 22-годишната Захра предизвика сензация в света на фигурното пързаляне и с избора си на костюм, като реши да носи хиджаб.

ОАЕ – държава в Персийския залив, където температурата достига до 48 градуса по Целзий през лятото, е известна с домакинството на състезания от Формула 1, Световната купа на Дубай за конни надбягвания и надпревари с камили. В страната дори се провежда международен шампионат по крикет и скайдайвинг.

Затова е и трудно да си представите, че в страна, където голяма част от територията е пустиня, а снеговалежите се смятат за природен феномен, се превърна в първата арабска държава, която се присъедини към Международната федерация по фигурно пързаляне.

Трудно за вярване, но факт - това става благодарение на 22-годишната Захра Лари, която е не само първата фигуристка от страна от Персийския залив, участвала в международни състезания по фигурно пързаляне. Младата жена е и първият спортист, който носи хиджаб по време на надпреварите.

Лари споделя, че решението ѝ да покрие главата си е неин личен избор. Младата жена, която се състезава професионално, не се обезкуражава от факта, че заради облеклото ѝ по време на Европейската купа в Италия през 2012 година, съдиите ѝ отнемат точки заради нарушаване на протокола за облеклото на спортистите.

Тя продължава с участията и през септември тази година се състезава в квалификациите за зимните олимпийски игри през 2018 година в Южна Корея.

Макар да не печели място сред финалистите Лари е горда от факта, че е представила достойно страната си и е успяла да сбъдне една своя детска мечта – да е професионален състезател по фигурно пързаляне.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Са остава някой ескимос да участва в надбягване с камили.