Мит е, че червеното вино се пие топло

Вкусът на всеки сорт грозде се усеща при различна температура
15 дек 2017 10:52, Надежда Йосифова
11
Мит е, че червеното вино се пие топло
Снимка: Pixabay

Досегашната практика да се сервира червеното вино на стайна температура се оказала напълно погрешна, твърдят австралийски експерти, цитирани от в. "Метро".

Според мнението на специалисти от Винарската академия в Сидни червеният елексир е най-добре да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий. Тоест червеното вино трябва да се пие много по-студено, отколкото беше практиката досега.

Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира топла, или при стайна температура, в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява вкуса на особеностите на букета й. Но има и друга опасност - ако бутилката с червено вино бъде прекалено изстудена, тогава почти изцяло се губи ароматът й.

Австралийските специалисти са категорични, че различните сортове вина трябва да се предлагат на клиентите различно изстудени, съобщава БТА. За "Каберне совиньон" и "Шираз" е препоръчително да се сервират, когато са около 16-18 градуса. За по-леките брандове, като "Ппино ноар", е правилно да са по-студени - 12-14 градуса. И тук стигаме до белите вина като "Совиньон блан" и "Пино гри", за които идеалната температура е 6-8 градуса.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
ив преди 1 година
Както казва колегата по-долу, термина "стайна температура" е от времето,когато топло е било до два метра от огъня в камината. Из всички стаи на замъка "стайната" температура е била такава,че като издишаш излиза пара от устата т.е. под 6-7 градуса. Но всеки да си го пие,както му харесва. Аз го обичам студено.
10
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Виж какво си написал и проумей какво аз съм ти написал.
9
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Къде съм написал че трябва да се държи в хладилник?
8
0
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Ти на 35 щом не си разбрал щое то ,,топло" явно си на 15.Става дума да не се слага в хладилник като бялото.Едно време като го вадиш от мазето ,това му е температурата.А греяното вино,пуншовете ,гльоквайн и т.н. са съвсем друго нещоНе знам ти къде си расъл ,ама защо бе деца не питате или помислите преди да давате БЕЗАПЕЛАЦИОННО мнение?
7
1
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
От магазините за вина и напитки.А колкото до ,,стайната температура" това е от време оно когато в заамъците и домовете не е имало парно и климатици и температурата не е била 25-30 градуса.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 35 . съм и за пръв път чувам че виното е трябвало да се пие топло. Не знам автора на статията къде е расъл, ама в цял сват виното се пие при температура 5-10 градуса по целзи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 1 година
Много Ви е глупава статията ,от Метро си правят реклама ,а Вие сте готови всичко да печатите ,щото за друго нямате "време" ,виното червената се пие стайна темперетура ,А не се изстудява,ЗАЩОТО преди не е имало парно ...... какво да ви уча Г-ДА ЖУРНАЛИСТИ що се пие червено вино 16-18,а бялото зависи от сорта .
4
1
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Док, чул ли си за:
Кани запотени, бузи зачервени...
Не е от топло вино.
Или въпрос на вкус.
3
1
 
7
 
! Отговори
Д-р преди 1 година
Защо да е мит- стара народна рецепта е да се пие топло,че понякога и горещо вино при настинки,в някои случаи със захар (респективно мед) а в други- с черен пипер. В такива случаи то отлично замества прахчета като Терафлу,Фервекс,Колдрекс и Тайлол хот.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде мога да си купя брандът "Пино Ноар"
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога и къде го пиете това вино "топло" ? Какво означава топло ?