По-умните или по-глупавите се женят?

Изневярата също е свързана с интелигентността
18 дек 2017 12:30, Надежда Йосифова
39
По-умните или по-глупавите се женят?
Снимка: Pixabay

Оказва се, че има връзка между IQ-то на мъжа, брака и изневярата. Според Social Psychology Quarterly и изследване, публикувано преди време, мъжете, с по-висок коефициент на интелигентност, са по-малко податливи на изкушения извън връзката си. Именно умниците са и по-склонни да сключват брак.

Те не си падат толкова по-кръшкането, защото се замислят какво биха причинили на половинката си, залепвайки се за чужда фуста, макар и за кратко. Интелигентните мачовци са способни да оценят ползите от лоялността в отношенията с жената до себе си и да подредят приоритетите си разумно.

И още нещо интересно, според същото изследване, жените, които се издържат сами, са по-склонни да бъдат верни. Нови психологични проучвания са установили, че по-развитите мозъци на хората може частично да са еволюирали чрез процес, наречен "сексуален подбор".

С други думи, умните хора са по-привлекателни, имат по-стабилни отношения с партньорите и създават деца. С течение на времето гените, които кодират интелигентността, ще се разпространят сред населението, като подобрят мозъчната функция на вида ни. Така сочат и други изследвания в тази област.

Именно в еволюцията се крие и доказателството, че по-интелигентните мъже са по-склонни към брак. Това обаче не е много силно доказателство за теорията на психолозите, защото, както знаем, по-умните мъже могат да се похвалят и с доста по-добри доходи. А пълният им джоб ги прави предпочитана партия за дамите.

Яако Аспара ръководи екип от изследователи от Финландия и САЩ, който е изследвал коефициента на интелигентност, семейното положение и доходите на 190 000 мъже. Той установил, че мъжете са по-склонни да се обвържат, ако имат по-висок статут в обществото.

Ученият установява и какво е влиянието на доходите на един мъж спрямо перспективата му за брак. Оказва се, че заплатата има голямо значение за шансовете му да се ожени. И не само. От голямо значение е и неговата обща култура, и начина му на общуване, което се вижда при комуникацията очи в очи. Това има смисъл, тъй като интелигентните мъже, които се открояват с дар слово, много по-лесно могат да убедят една жена да се впусне във връзка.

Факт е обаче, че в световен мащаб се наблюдава тенденция все повече двойки да живеят на семейни начала, без да са сключили официален брак. Дори създават деца. Страх от обвързване, удобство, безотговорност, ново мислене, егоцентризъм... много са предположенията за отношението към минаването под венчило като отживелица.

И все пак да не пропуснем и мераците за обвързване на жените. Мнозинството от тях са по-напористи да положат подписа си, смятайки, че това е вид хомот, който слагат на партньора си. Но не е малък броят на нежните създания, които от егоизъм, любов към личната свобота или някои други особености на своя чепат характер не искат нито да са булки, нито да раждат деца.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Влизат две деца в църквата, точно в момент, когато попът венчава двама млади.
Едното дете се обръща към другото:
- Искаш ли да видиш, какво е паника?
- Да.
Детето отива при младоженеца и го хваща за ръката:
- Тате, коя е тази лелка в бялото?
33
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 11 месеца
Ако логиката ви беше правилна светът щеше да е едно приятно и добро място за живеене.Уви,размножават се само злобни същества и на практика добрите изчезват от планетата.
32
0
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 11 месеца
"по-умните мъже могат да се похвалят и с доста по-добри доходи"

Не винаги е добре дословно да се превежда статия. От 30 години в България гледаме как по-успелите не са нито умни, нито имат ценз. Даже е по-модерно сега да си батка, от колкото лекар...Ама то и преди беше така - и лекарите, инженерите и учителите бяха равни с миячите на тоалетни. Викаха им пролетариат и ги съединяваха. Така че - спокойно! Статията е невалидна за БГ..
31
1
 
3
 
! Отговори
add преди 11 месеца
... statia pisana ot jena :pp
30
1
 
5
 
! Отговори
коко преди 11 месеца
Защо коментирате основно жените? За една връзка са нужни двама.Баба ми казваше, че истинските жени са при истинските мъже. Всичко останало е обяснения и извинения.
29
1
 
4
 
! Отговори
Един преди 11 месеца
По-умните жени и по-глупавите мъже. Те тава е.
28
1
 
2
 
! Отговори
Рек преди 11 месеца
Въпроса както е зададен ,кърти мивки направо.И глупавия има очи и гледа и умния има уши и слуша.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Оф! Пропаганда пак.
Който е умен ще се ожени и ще създаде деца.
26
3
 
2
 
! Отговори
кротко преди 11 месеца
Много внимавайте.. В СССР лечението с полови масажи не е изневяра и се договаря несъзнателно между партнерите.
НА исток заради специфични особености и останки от военната техника нанесла жестоки вреди с тн Първо пришествие.. изневярата на женските е смъртоносна за семейството..
Там женските с е охраняват или прогонват за да не убият мъже.У нас е пълно с вдовици ,,
25
3
 
12
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 11 месеца
Тръм президент.....
крй с теорията за интелигентноста на хората.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"По-умните или по-глупавите се женят?"
---
Ами самият въпрос е глу-пав.
Има една приказка: "Глупавите хора се женят, а умните се омъжват". Всичко е ясно.
Сега остава нашият Роско да се ОЖЕНИ за Деситу, а Деси да се ОМЪЖИ за Роско.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен #20
"Абе защо да не се оженя за водач на МПС ?"
Зарежи , сигурно има хемороиди , хърка , вероятно пие бира и се храни с шкембе чорба = лош дъх , има много свободно време да чете и коментира дописки в днес.бг демек е ниско платен или безделник мамино синче ... лоша партия , нека си лъска (цензура) ... :)
22
0
 
11
 
! Отговори
\m/ преди 11 месеца
Иска им се да ти сложат хомот, а получават хобот! Късмет.
21
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Хем по-умни, хем се женят. Не е вярно, аз съм най-умният, пък с жената так си живеем, без брак. Ако има деца е друго де.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Именно в еволюцията се крие и доказателството, че по-интелигентните мъже са по-склонни към брак. Това обаче не е много силно доказателство за теорията на психолозите, защото, както знаем, по-умните мъже могат да се похвалят и с доста по-добри доходи. А пълният им джоб ги прави предпочитана партия за дамите."
Просто писачът на статийката не е схванал иначе елементарните твърдения на психолозите. Те твърдят, че по-умните сключват брак. Дали около тях се въртят много дами няма отношение към това.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе защо да не се оженя за водач на МПС ?
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умният прави разлика и между брак и сватба. А и сватби има различни. Но затова пак акъл се иска.
За творене на деца - не.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Май трябва и костюм да си купувам ... ? не ми стига тоя костюм от абитуренския бал - ма сега трябва и нов
16
6
 
9
 
! Отговори
\m/ преди 11 месеца
Хората НЕ СА МОНОгамни.
15
0
 
13
 
! Отговори
водач на МПС преди 11 месеца
По принцип по - умните се омъжват ! Ние, мъжете, сме по - глупави и мислим предимно с оная си работа.