Нелеп и опасен тренд: Гълтай капсула прах за пране

Ново предизвикателство в социалните мрежи с огромни рискове
6 фев 2018 22:00, Криси Табачка
47
Нелеп и опасен тренд: Гълтай капсула прах за пране
Снимка: Youtube

През годините сме се нагледали на много „предизвикателства“, родени и намерили почва в социалните мрежи. Някои от тях са забавни и с кауза, подобно на поливането със студена вода с лед, но други крият истински рискове за своите "смелчаци" и почитатели.

Последният пример за опасно предизвикателство в социалните мрежи е свързано с изяждането на капсули за пране, което набра сериозна популярност и привлече вниманието на доктори по целия свят.

Предизвикателството включва изяждане на детергенти, които са с трицветни капсули, приличащи на бонбони и циркулира все повече в социалните мрежи, предизвиквайки остри коментари от страна на лекари, предупреждаващи колко изключително опасно е това.

Перилните детергентни капсули крият два потенциални проблема. Деца и тийнейджъри могат да аспирират течността като я вдишват в белите си дробове или да се разболеят след поглъщането ѝ, претърпявайки нарушение в кръвното налягане, сърдечната честота, загуба на съзнание, припадъци и дори смърт.

Тийнеджъри, основно от САЩ, пускат видеа, на които се снимат как дъвчат капсулите и предизвикват останалите да последват техния пример.

Продуктът съдържа етанол, полимери и водороден пероксид, които са изключително токсични и след консумация предизвикват щети в целия организъм..

Нелеп и опасен тренд: Гълтай капсула прах за пране

Предизвикателството започва под формата на шега в сатиричен уебсайт, който публикува история за това как сините и червени детергентни капсули приличат на бонбони, но след пускането на статията се превръща в интернет сензация. Статията е последвана от видео, озаглавено „Не яжте капсулите за пране“, което в момента има над 3 милиона гледания.

Според CBS има поне 10 регистрирани смъртни случая на хора, погълнали капсулите, без дори да са свързани с предизвикателството. Два от случаите са на малки деца, а другите осем са на възрастни хора, страдащи от деменция.

Според Американската асоциация на центровете за контрол по отравянията, само през първия месец от 2018 година са регистрирани поне 86 случая на умишлена злоупотреба с капсули за пране сред тийнейджърите. През 2017 година са общо 53.


47
Още по темата: предизвикателство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не се занимавайте с глупости и си жулете течността за чистачки.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едни ядат капсули за пране, други търкат билетчетата на Пеевски и пушат цигари на Булгартабак от Лафка. Умствена деградация има навсякъде, но в България тя е особено силно изразена.
29
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 месеца
Това си е естествен подбор ,не мисля ,че трябва да се спира ;) !!!
28
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 11 месеца
Ало о о о, Джурналята, българската дума е ТЕНДЕНЦИЯ , а не ТРЕНД ! Оправете си българския....
27
0
 
4
 
! Отговори
Горубленския преди 11 месеца
Тая простотия цикли из нета поне от месец, но най-лошото което можете да направите е да я рекламирате и тук.
И зaдника бихте си продали за още няколко клика на сайтчето ви...
26
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 11 месеца
Поради липсата на естествен хищник който да регулира популацията ни, еволюцията намира други начини да балансира количеството индивиди.
Това е нагледен пример за естествена селекция - когато родителите не се грижат за плодът си то той бива изяден от други животни или в нашия случай намира друг начин да умре и по този начин да прочисти популацията от ненужни гени.
Какво толкова има да го коментираме и мислим?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
само я вижте девойката от снимката - типична загубенячка - нелепи очила, сякаш ми се виждат и брекети... Не че я съдя, не може всички да са модели на Виктория сикрет, ама какво очаквате от такива деца, които са комплексирани заради външния си вид и се чудят с какво да блеснат, за да ги забележат. Надали най-яката мацка в училище ще почне да гълта някакви отровни капсули, нея си я забелязват и без тази глупост...
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво е тренд? Това че тази и други небългарски думи са част от речта ви, за мен е нелепо и плашещо.
Вие сте проводници на антибъггарски интереси.
На кого служите? Защо това е новина?
А същото време цензурата ви не разрешава да напиша редица думи като например името на животни, от които е произлязъл човека и обичат банани))) Явно демокрацията и бананите са свързани и са по-древни от гръцката цивилизация.
Като няма хляб яжте, прах за пране...
23
0
 
9
 
! Отговори
sante_dog преди 11 месеца
състезават се за наградите Дарвин...
22
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
Мога само са се надявам тоя тренд да стигне и българският парламент
21
0
 
8
 
! Отговори
ДС преди 11 месеца
Има едни деца, без родителски надзор. Без капчица заинтересованост от страна на родителите относно тяхното развитие. Те са виновни за всичко, Те искат да са интересни, те завиждат на останалите, те са подтиснати. Подобни глупости ги правят велики в очите на лабилната тинейджърска психика.
20
10
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 месеца
Соломон Исакоф Паси е изял един пакет прах за пране и на автогарата за моторни шейни видял Москов с чаа$ето си да се мъчи да подкара. Влязъл, избутал го назад и настъпил газта до дъно. Спрял на едно уютно място и зверски изнасилил баща и син! После избутал шейната на трасето и я пуснал към дерето. Има алиби че цял ден е тренирал щанги, като орляк девици го мажели със свинска мас по напренатите мускули. Те и свидетелстват че разпръскания маджун в шйната е фалшф.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тренд? Ти сигурно така си научила английския, че и сънуваш на английски. Значи време е да научиш български!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не им пречете бе, да гълтат. Така и така сме много по земята.
А и генния фонд се подобрява така.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Гггг... моли се синът ти да не ти доведе зет.396
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Възпитавайте и образовайте децата си че все по-големи глупости вършат.
15
2
 
19
 
! Отговори
Бау преди 11 месеца
Ново ? Това е от повече от месец. Ама и вие сте една 'медия'.
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Друго си е да гълташ тоалетни препарати щот нямаш копейки да се напиеш с качествен алкохол от кеф че живееш в руския рай.
13
18
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Не се правете на много отворени по отношение на западните ценности , защото руснаците пък измислиха играта ,,Синият кит " , която кара децата да се самоубиват !! Това какви ценности са - източни ?!?!
12
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Тийнеджъри, основно от САЩ, пускат видеа, на които се снимат как дъвчат капсулите и предизвикват останалите да последват техния пример."

Започвам да си обяснявам защо си внасят мозъци от други държави...