Раждането ускорява стареенето с... 11 години!

Броят на децата също влияе върху организма на майката
27 фев 2018 18:23,
34
Раждането ускорява стареенето с... 11 години!
Снимка: Pixabay

Колкото е хубаво една жена да стане майка, толкова е и стресиращо, се оказва според учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ. Те установиха, че раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, съобщи "Лента".

Използвани са данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифицират рискови фактори за различни заболявания. Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст.

Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите - крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене.

Оказало се, че при майките теломерите са значително подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни участъци у участничките, които износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 процента по-къси в сравнение с теломерите у жените, които не са майки, предава БТА.

Изводът е, че в жените липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години. Специалистите отбелязват, че в случая подкъсяването на теломерите е по-голямо в сравнение с наблюдаваното по-рано в пушачи и хора, засегнати от затлъстяване.

При това намаляването на защитните участъци на ДНК зависело пряко от броя на децата. Същевременно не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупости
19
3
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 6 години
Пълни глупости. На мен раждането така ми завря хормоните, че ме подмлади с 10 години. Ключът към дълголетието не е да си без деца, нито в самото раждане на деца, а да живееш в любов и разбирателство сред хора, които обичаш и те подкрепят. Е, децата тук са си точно на мястото. Да са ни живи и здрави!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е. Докато жената роди се състарих с поне 10 години...
17
0
 
9
 
! Отговори
ускорява преди 6 години
Стареенето, не умирането. Стареенето се изразява в износване, в намаляване на работоспособността на вътрешните органи и системи. Хората могат да живеят с болести и недъзи десетилетия. Раждането е свързано с големи и многостранни хормонални изменения. Ако организмът се изтощи и не успее да се адаптира, вътрешните проблеми се натрупват. Зависи от наследство, начин на живот преди и след, желание, знания и воля за здраве. Много мъже също бързо се скапват, след като са намерили удобно пристанище.
16
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, Наде (авторката), откъде го измисли, бе! Прабаба ми Ангелина е родила 14 деца, при това на два пъти близнаци, и е починала на 86 години (1853 1939). Ако е така, както пишеш, до колко години щеше да е живяла без да е раждала?
15
2
 
22
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
До МайкаПрава сте госпожо , но работата е там че ние не можем да върнем на майките си грижите ,безсънието ,, мъката и обичта ,, които са ни дали ,колкото и да желаем това.Единственият изход е да ги предадем на нашите деца ,а те на техните , като една щафета на любовта. Понякога децата разочароват родителите си , но осъзнават всичк това ,, когато ги загубят и когато самите те станат родители. При всички случаи-късно.
14
20
 
31
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Точно обратното е! Жените които имат семейство, любящ и добър съпруг и раждат деца живеят по дълго. А дори и да не живеят по дълго със сигурност са по щастливи от старите моми.Също може да забележите и че жените които нямат деца си променят характера и със времето стават негативни и злобни . Често търсят конфликти със околните. Всичко това става на подсъзнателно ниво защото самите те предусещат че са се провалили в живота.Сори ама това е истината. Дано не съм засегнал някоя стара мома ;)
13
26
 
19
 
! Отговори
Майка преди 6 години
Отглеждането на дете е най-неблагодарната работа. Обичаш го, даваш му всичко което можеш и имаш, зарязваш всякакви мечти, то пораства и започва те мрази и псува на майка, зарязва те за да следва своите мечти и умираш сам в празна къща, ама с дете.
12
7
 
42
 
! Отговори
Радио Ереван преди 6 години
То бива, бива писане на меко казано измислици, но това даже спира часовника. Средната продължителност на живота на жените е към 8 години повече от на мъжете. Може би понеже мъжете не раждат, въпреки че опитите някъде продължават.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност има опасност раждането да ти съкрати живота, един ден може детето да те гръмне!
10
19
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Чоек дори и добре даебе умираИ друг се ражда... обед е а вече съм се изпразнил 4 пъти *** на колежката. Ценя дълголетието. Ценете го и вие!
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе отразява се,ама безпаричието се отразява повече.
8
5
 
32
 
! Отговори
Имащ деца преди 6 години
Стига с тези глупости. Не ни стигат проблемите в ежедневието, ами и тези глупости. Но защо ли въобще пиша
7
6
 
41
 
! Отговори
off преди 6 години
Глупости , баба ми почина на 95 и има 4 деца.
6
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам доста жени на 40-50год без деца... не изглеждат по-млади от останалите с деца. Не пишете глупости. Няма по-хубаво нещо от децата.. колкото и негативи да носят със себе си.
5
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм на 66 години, имам три деца. Ако не ги бях родила сега щях да съм на 33 години!?
4
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости на търкалета. Срещу заплащане днешната наука всичко може да докаже.
3
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така! А след това отглеждането на детето до 7 годишната му възраст състарява жената с още 11 години. Това е цената за щастието да имаш дете.
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пишете глупости?
1
4
 
45
 
! Отговори
Логика преди 6 години
Цялата статия с последните две изречения става безсмислена. Влияние имат децата, но всъщност може и да нямат никакво. Упражнение в машинопис.