Легендите разказват: Как са се появили пролетните цветя

Нежни, но същевременно невероятно силни и борбени
22 мар 2018 19:39,
1
Легендите разказват: Как са се появили пролетните цветя
Снимка: Pixabay

Любимите пролетни цветя, които носят свежест и настроение имат и своята история – стари легенди, които обясняват причината за тяхното съществуване. 

Нежни, но същевременно невероятно силни и борбени – те първи пробиват студената земна покривка и се показват насред снега и падналите клонки. Какво символизират ароматните предвестници на пролетта?

1. Кокиче
 
То е измежду първите цъфтящи пролетни цветя. Многогодишно растение, което със своята грудка успява да се запази през смяната на сезоните, за да се покаже отново през февруари и март.
 
Според някои предания кокичето се появило когато Адам и Ева напуснали райската градина. Те били изгонени от мястото, където цари вечна пролет и тръгнали отчаяни и тъжни през далечни земи, където било студено и валяло сняг.
 
Ева била покрусена от вина и докато вървяла, изведнъж на мястото на нейните стъпки се появило едно кокиче, което искало да й вдъхне надежда и да й припомни, че след всяка мъка идва нещо красиво и добро.

2. Минзухар
 
Това нежно цвете цъфти в синьо, виолетово или нежно оранжево-жълто. Някои видове се показват в ранна пролет, а други в късна есен.
 
Според древна елинска легенда, минзухарът е пратеник на богиня Еос, а гръцките поверия гласят, че той е дело на боговете, които били възхитени от любовта на двама млади.
 
Един овчар на име Крокус (Crocus е латинското име на минзухара) се влюбил в чудно красива нимфа. Двамата имали така силна любов, че вдъхновили боговете да им дадат безсмъртие. След смъртта боговете те превърнали нимфата във вечнозелен тис, а Крокус в минзухар, за да може да я вижда два пъти в годината – на пролет и есен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Дрън-дрън-ярини!Появили са се по време на Ледниковия период, следвайки Дарвиновите закони за адаптация към все по-студено време.