Вълнуваща и мистична: Пещера Магурата

Какво можем да видим в това чудо на природата?
27 мар 2018 19:45,
11
Вълнуваща и мистична: Пещера Магурата
Снимка: Instagram
Пещера Магурата се намира на 17 километра от Белоградчик във Варовиковата могила. Тя една от най-интересните и големи пещери в България.
 
1. Какво ще видите там?
 
Магурата се състои от главна галерия и три разклонения, които имат дължина около 2500 м. Температурата в нея е 12 градуса през цялата година.
 
При посещение имате ексурзовод, който ще ви каже, че пещерата е на около 15 милиона години. После ще видите невероятните праисторически рисунки, направени с прилепно гуано (тор). Посетителите често забелязват прилепи, като там има цели 8 вида.
 
2. Древните хора
 
Ще разгледате рисунки на животни, растения, хора и оръдия на труда от преди милиони години, слънчевият годишен календар от късния неолит (който е най-старият календар, открит в Европа). Според него в годината има 5 празника, а тя е общо 366 дни.
 
Първата зала е с площ 5 хил. кв. м. и е обитавана от най-дълбока древност. Там все още могат да се видят колове, между които е имало стени, направени от глина и дърво. Това са били стаите на древните хора. В другите зали са се отглеждали домашни животни - кози, говеда, кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кратък преразказ 4 клас
7
0
 
3
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
Най-важното е че отдолу пише К+Г :) Пропуснали са да напишат =ВНЛ
6
0
 
5
 
! Отговори
дир преди 6 години
Най-радостното от всичко, че следи от древни НПО-та не са открити!
5
0
 
5
 
! Отговори
Чичо Тони преди 6 години
Какви рисунки и оръдия на труда от "преди милиони години"???? Вие на училище ходилили сте? Толкова ли неможете да наемете някой полуграмотен, който да не пише чак такива глупости.
4
0
 
12
 
! Отговори
Винету Келешев преди 6 години
Видяхте ли на рисунката какви големи КОРОВЕ са имали нашите предци, Магурците, не като сегашните изпенделчени гейвропейци!???
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм в Магурата от преди да се родя - майка ми ме е носила там, разглеждали са пещерата с факли. А сам съм пещерняк от преди 60 години. Никога не съм чувал от никого да нарича хълма Магура "Варовиковата могила". Думата е от влашки произход, при все, че там власи няма. Това е общоприето мнение и ми се струва, че някой се престарава да "побългарява". Много пъти съм бил в с. Рабиша и добре знам, как я наричат местните. Извора на пътя от селото е "Врело", а езерото - "Блато".
2
3
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
А има ли рисунки на древни ЧСИ-та, или само в днешни дни има кожодери на човеци
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярваме на нищо, навсякъде разни псевдо учени нарисуваха разни човечета и ги датираха както си знаят.