Празник на блондинките е! Естествените са рядкост и не са глупави!

От Афродита през Мерилин Монро до днешните русокоси дами
31 май 2018 21:15,
18
Празник на блондинките е! Естествените са рядкост и не са глупави!
Снимка: flickr

По случай днешния Международен ден на блондинките – интересни факти за русокоските:

- Международният ден на блондинките се отбелязва от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче", която се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.

- Първата известна блондинка в историята е богинята Афродита, получила златните си кичури като подарък от Зевс.

- Сред знаковите блондинки в съвременната популярна култура е екранната икона и секссимвол Мерилин Монро, която по рождение е брюнетка.

- Първата русокоса богиня на Холивуд е актрисата Джийн Харлоу.

- Друга известна блондинка - покойната принцеса Даяна, е харчила хиляди лири годишно, за да поддържа цвета на косата си.

- В древността жените са прибягвали до "отблъскващи" методи за изрусяване. Дамите в древен Рим са разчитали за целта на изпражнения от гълъб, а ренесансовите жени - на конска урина.

- Цветът на косата зависи от количеството на двата типа пигмент меланин - еумеланин и феомеланин. Колкото по-голямо е количеството на
еумеланина, толкова по-тъмна е косата. Червеният цвят се дължи на преобладаващ феомеланин. Ако нивата и на двата типа пигмент са ниски, резултатът е руса коса.

- В свое проучване изследователи от САЩ установяват, че само една малка промяна - в една буква от трите милиарда букви, съставляващи човешката ДНК, може да "създаде" руса коса.

- Сивото може и да има 50 нюанса, докато нюансите на русото са минимум 30. Най-редкият сред тях е ягодово русо.

- Тъй като русата коса е "склонна" да потъмнява с течение на времето, естествените блондини съставляват едва два процента от населението на планетата. Само един на 20 американци и приблизително същият процент обитатели на Северна Европа са руси по природа.

- За сметка на това една на всеки три жени боядисва косата си в нюанси на русото.

- Перхидролът е открит през 1818 г., но не намира голямо приложение, докато през 1857 г. не се установява, че с него може да се изрусява косата. Съединението бързо набира популярност в Европа и Америка и измества всички останали продукти, използвани до този момент със същата цел.

- Наличието на руса коса не означава непременно, че притежателят й ще има сини очи. Това е стереотип. Докато червената коса, светлите очи и светлата кожа обикновено "вървят в комплект", русокосите мъже и жени могат да имат очи с всякакъв цвят.

- Мъжете с руса коса и сини очи са най-големите поклонници на блондинките. Причината се корени в еволюционната психология. Русата коса и сините очи са рецесивни характеристики. И двамата родители трябва да са носители на ген за този цвят коса, за да я предадат на потомството си. Някои учени смятат, че мъжете със светли коси и очи изпитват естествено привличане към жени със същите характеристики - по този начин след появата на деца те могат да са сигурни дали са техни бащи.

- Блондините и блондинките са смятани за по-жизнерадостни. Освен че се забавляват повече, те имат и повече косми на главата - приблизително 140 000 срещу около 108 000 при индивидите с по-тъмни коси.

- Най-известната кукла в света е блондинката Барби.

- Някои от най-известните приказни героини - Пепеляшка, Рапунцел, Златокоска, също са блондинки.

- Майсторът на съспенса Алфред Хичкок е бил обсебен от блондинките и е снимал само руси актриси във филмите си - Ева Мари Сейнт, Джоан Фонтейн, Карол Ломбард, Джанет Лий, Грейс Кели, Типи Хедрън.

- Наистина ли "Джентълмените предпочитат блондинки", както гласи заглавието на хитовия филм с Мерилин Монро? Според няколко проучвания мъжете наистина намират жизнерадостните русокоси дами за по-привлекателни и по-открояващи се. Според други изследвания обаче представителите на силния пол предпочитат по-надеждните брюнетки за дългосрочно обвързване.

- Забравете стереотипа за празноглавите блондинки. Изследователите са установили, че той до такава степен се е вкоренил в представите ни, че в действителност мъжете действат съобразно с него и оглупяват при вида на русокоса красавица.

- Блондинките се смеят последни. Специалисти от университета на Куинсланд са открили, че дамите с руси коси не само печелят повече от червенокосите жени и брюнетките, но и по-често се омъжват за богати мъже.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Първата блондинка е богинята Сиф, жената на Тор, транспонирана на Балканите - Сито (Деметра). Историята е много добре съхранена в скандинавксата митология, като за получаването на коси от злато, основна роля, играе хитрецът Локи. А не, неква си Афро-дита. В Афрото, нема руси коси.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧернокосТо ако трябва да слушам точно тоя народ ... жална ми майка...
12
9
 
5
 
! Отговори
Чернокос преди 5 години
Народа е казал-русото дразни,черното пра.зни,повече нямам какво да добавя
11
2
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"Докато червената коса, светлите очи и светлата кожа обикновено "вървят в комплект"...----------Е те е 'тва ми е идеала за жена, на второ е черна коса, светли очи и светла кожа, русите са на последно място. Но всеки си има вкусове де :))))))))
10
0
 
7
 
! Отговори
Соросчук преди 5 години
Искаме естествени а не изрусени арабки правещи се на бели жени!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали блондинките са неумни е спорно. Но е доказано, че мъжете изглупяват в тяхно присъствие.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стирка да е, руса да е.Майтапа на страна. На мен идеала за жена ми е тъмна коса на вълни и наситено сини очи.
7
2
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
''Нашата цел с този закон (расовите закони от Нюрнберг) е запазване чистотата на бялата раса и красотата на бялата жена'' - А. Хитлер 1938г.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много малко са с жълто окосмяване в интимната област обаче.
5
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Да са живи и здрави
4
3
 
6
 
! Отговори
ined преди 5 години
А които са тъпоъгълни сами се изрусяват и си тъпчат джуките с хиалурон
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре е празник на дупетата.
2
4
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ti da vidish kakvi svetli praznitsi veche vzehme da chestvame ?!?....moderni,evroatlanticheski !...ide mi da se izpovrashtam ot tazi natrapena ni I chujda psevdokulura !!!
1
1
 
10
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Покрай новите Шведи, не рядкост, ами ще изчезнат съвсем до две поколения