6 работещи съвета, ако ви опари медуза

Какво да правим?
6 юли 2018 22:15, Eкип на Teenproblem
6
6 работещи съвета, ако ви опари медуза
Снимка: Pexels

Плажовете все повече се пълнят с хора и следващите два месеца ще са най-силни за морския сезон. Колкото и приятни емоции да носи почивката на море, трябва да сте подготвени и за някои опасни ситуации.

Например, да ви ужили медуза. Опарването от медуза причинява болка, последвана от силен сърбеж, зачервяване и дразнене на кожата. Ето и какво да направите, ако това се случи.

Излезте от водата
 
Логично е - веднага трябва да излезете от морето, за да не стане така, че медузата да ви ужили отново. А и ще ви боли, няма да може да плувате. Запазете самообладание.
 
Не използайте питейна вода
 
Много хора първосигнално поливат нараненото място с питейна вода, за да го "дезинфекцират". Това е грешка. Когато медузата ви опари, тя всъщност имплантира характерен вид жилещи клетки – нематоцисти. От водата или търкане с кърпичка, може да се получи още по-голямо отделяне на отрова от нематоцистите. По-добре залейте мястото със солена морска вода и не го докосвайте.
 
Урината не помага
 
Ако сте гледали "Приятели", сигурно и вие си мислите, че трябва опареното място да се залее с урина и това ще облекчи болката. В сериала става така, но няма официално доказателство, че урината помага. Не вярвайте на всичко, което виждате по телевизията.
 
Използвайте оцет
 
Ако полеете с оцет, шансът болката да отшуми, е доста по-голям. Едва ли някой носи оцет на плажа, но можете да вземете от близко плажно заведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 4Не е от филм. Това се случи на един колега, по време на студентски лагер на морето. Минаха няколко дена докато се оправи. Човекът се ядосваше, защото вече беше харесал момиче, беше започнал да се сближава, тя също показваше, че го харесва.
3
1
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Леле, колко много филми гледаш, не е истина :Д
2
2
 
6
 
! Отговори
Ако си мъж преди 5 години
И ако се къпеш без бански, по нудистки, много внимавай да не ти се залепи медуза знаеш къде. Защото известно време след това няма да можеш да еректираш и язък ти за отпуската, особено ако си уредил да отидеш сам, без половинката си!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете урината не помагала. Аз обаче съм мераклия да пробвам с Никол Кидман да клекне и да ме лекува както в оня филм.